Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 13:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 zmiana z 16:9 na 4:3 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2008, 19:26
Posty: 15
Post zmiana z 16:9 na 4:3
Witam!

Czy da sie w EDIUSie zmienic format czy jest jakis program do tego , chce nagrac materiał 16:9 i tak go obrobić i nagrac. Ale chciałbym drugą miec wersje w 4:3 czyli musiałbym dodać pasy na dole i górze jak to zrobic szybko i pz kłopotów ;)

Pozdrawiam

_________________
Dołącz się do zbiórki i przekaż 1% podatku : http://www.facebook.com/events/1506437542985634


czwartek, 24 lipca 2008, 19:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 17 lipca 2008, 21:34
Posty: 9
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
ja tam na tym programie się nie znam, ale na twoim miejscu poprostu uciął bym obraz po lewej i prawej stronie, tylko bez przesady bo może wyjść z tego coś typu zoom cyfrowy(czyli znaczne pogorszenie jakości)

_________________
Gigabyte 945PL + Intel Core2 Duo E4300 + 3 x 1024mb Kingstone 677 + GeForce 7600GS + Samsung 250gb(vista home premium) + Samsung 80gb(xp home) + Samsung 940BW + Adobe Premiere Pro 2.0 + Adobe Photoshop 7pl


czwartek, 24 lipca 2008, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
zmien ustawienia projektu na 4:3 i wtedy sam doda Ci kaszety

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 24 lipca 2008, 20:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
W efektach masz zakładkę "Region"... jak ją rozwiniesz to będziesz miał efekt "Letter box" - to jest to czego szukasz.

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 24 lipca 2008, 20:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
PLUS napisał(a):
Czy da sie w EDIUSie zmienic format czy jest jakis program do tego , chce nagrac materiał 16:9 i tak go obrobić i nagrac. Ale chciałbym drugą miec wersje w 4:3 czyli musiałbym dodać pasy na dole i górze jak to zrobic szybko i pz kłopotów ;)


Witam!

Zaraz, zaraz.
1.Chcesz nagrać i obrobić materiał w 16:9;
2. Chcesz zrobić 4:3 przez dodanie pasów na górze i na dole ????!!!;
A dlaczego po wykonaniu projektu, zrzucając go na DVD za pomocą np. Procodera nie zaznaczyć opcji 4:3?
Tak po prostu...
Dwa "zrzuty" filmu na DVD i masz to co chciałeś... ale!
Jeszcze ważniejsze jest to, że w menu każdego odtwarzacza DVD można dokonać takich ustawień by na ekranie tradycyjnym (4:3) pojawiły się czarne pasy u góry i u dołu ekranu.
Zawsze informuję klientów o tym, iż istnieje taka możliwość i jest to warunek konieczny do obejrzenia WSZYSTKIEGO co dla nich przygotowałem (nagrany obraz, efekty, napisy itd.) Zwykle to rozumieją lub przynajmniej udają, że rozumieją i mają świadomość, że na filmie jest wszystko czego oczekiwali.

Pozdrawiam!

PS.
A! Oczywiście istnieje jeszcze możliwość "zadziałania" funkcją Leyaut :)

_________________
pasja i praca


czwartek, 24 lipca 2008, 21:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2008, 19:26
Posty: 15
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
Witam!

Chce nagrac na DVD to co jest na kamerze czyli pełne 16:9 ( mam telewizor panoramiczny ). Wiadomo ze odtwarzając na zwykłym TV 4:3 ten materiał bedzie on scisniety ( nie tracąc niz z obrazu ). Więc chciałbym dodac czerne pasy na dole i u góry aby było to co nagrałem w 16:9 bez obcinania boków ( ta wersja 4:3 moze miec gorszą jakosc wazne zeby nie straciła nic z nagranego wczesniej obrazu ). W TV lecą czasem filmy kinowe w takiej formie.

_________________
Dołącz się do zbiórki i przekaż 1% podatku : http://www.facebook.com/events/1506437542985634


czwartek, 24 lipca 2008, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
Powtórzę więc jeszcze raz:
Przy zrzucie na DVD w Procoderze wybrać opcję 4:3
Otrzymasz to co chcesz bez JAKICHKOLWIEK INNYCH ZABIEGÓW.

Pozdrawiam.

_________________
pasja i praca


czwartek, 24 lipca 2008, 21:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2008, 19:26
Posty: 15
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
Dzieki za info :) Potestuje!

A jeszcze zapytam bo zawsze nagrywałem 4:3, jaką najlepiej wybrać w ProCoderze aby było najlepiej bo jest tam duzo mozliwosci zmian. Moze jest gdzies jakis opis co i jak?!

_________________
Dołącz się do zbiórki i przekaż 1% podatku : http://www.facebook.com/events/1506437542985634


czwartek, 24 lipca 2008, 21:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2008, 19:26
Posty: 15
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
Witam!

Chcialem poinformowac ze ze bezproblemu nagrywa nagrany material w 16:9 w formacie 4:3+kaszety :) Teraz mam problem bo nie umiem zgrac 16:9 na 16:9 ( na normalnym TV 4:3 widac rozciagniety w pionie oraz - czyli jest niby dobrze ) ale po nagraniu na płyte tak nie jest.

Mam projekt w formacie 16:9 i probowalem nagrac w 16:9 i 4:3 i nie da sie? Trzeba cos innego przestawic zeby sie nagrało tak jak widac na podpietym TV? ( tak jak czasem leci na C+ )

Prosze o info

_________________
Dołącz się do zbiórki i przekaż 1% podatku : http://www.facebook.com/events/1506437542985634


poniedziałek, 8 września 2008, 21:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
Witam!

Teraz, jeśli masz projekt cały w formacie 16:9 i na koniec ma to być na płycie w formacie 16:9 to w Procoderze ustawiamy opcję... jak nie trudno zgadnąć... 16:9.
Jeśli po takich ustawieniach na ekranie telewizora (monitora) 4:3 obraz przedstawia się inaczej niż byś się spodziewał - to nie jest to jeszcze dowód na to, iż jest "coś nie tak".

Płyta DVD nagrana w formacie 16:9 będzie się poprawnie ("panoramicznie") odtwarzała gdy wrzucisz ją do odtwarzacza ustawionego na format 16:9 i podłączysz do telewizora z ekranem 16:9 i ustawioną funkcją projekcji obrazu z sygnału 16:9.

Ważne czasem stają się te "i" w powyższym tekście.
Brak telewizora o odpowiednich możliwościach powoduje skazywanie się na różnorodne (nie zawsze mądre) rozwiązania algorytmiczne producentów telewizora. Telewizory 4:3 mogą w bardzo różny sposób interpretować sygnał 16:9 - mogą mieć z tym problem bo, jak wiadomo, format "panoramiczny" nie oznacza zmiany rozdzielczości obrazu - to zespół informacji o kształcie piksela (pixel aspect) decyduje o tym czy obraz jest "tradycyjny" w formacie czy "panoramiczny".

Pozdrawiam.

Ps.: jeśli nie wytłumaczyłem jasno - to napisz - spróbujemy podejść do tego inaczej :)

_________________
pasja i praca


wtorek, 9 września 2008, 14:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2008, 19:26
Posty: 15
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
witam

Wiec nagrałem w projekcje 16:9 -> advanced 4:3 i wyszło DVD 4:3 z kaszetami ( o czym pisałem wyzej ), zrobiłe, projekt 16:9 -> advanced 16:9 i nagral sie obraz niby normalnie 4:3 ale scieło wszystko na bokach wiec to nie panorama, myslałem ze ma sie to nagrac taj jak leca niektóre filmy na C+ ze na TV 4:3 sa sciesnione. Moze inaczej co mam widziec zeby było dobrze ;)

A poza tym , robie duzy projkt i dla bezpieczenstwa chce wyeksportowac w jeden plik to co juz pomontowane ) bez straty jakosci ) jakie sa do tego najlepsze ustawianie.

_________________
Dołącz się do zbiórki i przekaż 1% podatku : http://www.facebook.com/events/1506437542985634


wtorek, 9 września 2008, 16:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
podziwiam zaangażowanie, romanek ;)
ja nie mam już na to siły, pisałem o tym ze sto razy.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 9 września 2008, 16:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 28 listopada 2005, 17:03
Posty: 351
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
PLUS napisał(a):
zrobiłe, projekt 16:9 -> advanced 16:9 i nagral sie obraz niby normalnie 4:3 ale scieło wszystko na bokach wiec to nie panorama, myslałem ze ma sie to nagrac taj jak leca niektóre filmy na C+ ze na TV 4:3 sa sciesnione. Moze inaczej co mam widziec zeby było dobrze ;)

A poza tym , robie duzy projkt i dla bezpieczenstwa chce wyeksportowac w jeden plik to co juz pomontowane ) bez straty jakosci ) jakie sa do tego najlepsze ustawianie.


GrassHoppeR - :( chyba masz rację... Czytam i już mi coraz trudniej ale... jeszcze raz... a potem odpadam :)

Plus - widzę, że mamy spory poroblem z tym żebyś opisał jasno... swój problem.
cyt.: "myślałem, że ma sie to nagrac taj jak leca niektóre filmy na C+ ze na TV 4:3 sa sciesnione".
odp.: nie, nie ma się to nagrać ani "ścieśnione" ani "nieścieśnione".
Ma się nagrać pełna ramka (klatka) z prostokątnym pixelem. Oglądanie i analizowanie jego parametrów na klasycznym monitorze nie wiele da jeśli nie sprawdzisz poprawności tego parametru.

Eksport do kolejnego pliku - bez straty jakosci... będzie trudno - najbliżej ideału będzie zapis w tym samym kodeku (np. z .avi => do .avi) - trzeba jednak pamiętać, że nie jest to zupełnie "bezkarne" działanie - nawet zachowując wszelkie środki ostrożności ciągle masz do czynienia z PRZETWARZANIEM tego, co już raz było SKOMPRESOWANE.
Działania bezstratne nie są bezstratne! Nie czas tu na szczegóły. Jest to bezstratność w zakresie, powiedzmy, konsumenckim - w wielu przypadkach dla oka niezauważalne lecz nie oznacza to, że nic się nie dzieje.

Uogólniając i upraszczając - by stracić jak najmniej - jak najmniej kombinuj.

Pozdrawiam. (GraHo też!)

_________________
pasja i praca


wtorek, 9 września 2008, 20:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2008, 19:26
Posty: 15
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
witam!

Dzieki za zaangazowanie , moze nie jasno tłumacze :)

Wiec z detalami :)

Majac TV 4;3 i C+ mozna zauwazyc ze leca czasem filmy 16:9 scisniete a te drugie sa normalne ale z kaszetą. I teraz jak mi sie ma to nagrac na DVD zeby bylo dobrze.W domu mam TV 16:9 ale potrzebuje tez ogladac to ( moze byc nagrana druga wersja ) 4:3.

Mam nagrany w kamerze obraz 16:9 i tak mam ustawiony projekt ( okienka na ediusie sa w formacie 16:9 czyli wszystko jest OK ). Ale do kompa mam podpiety zwykły TV 4:3 gdzie obraz jest sciesniony ( wyglada jak niektore filmy na C+ ). Wszystko tu chyba jest jasne ;)

Pomyslałem sobie ze musze nagrac 2 różne wersje na DVD , jedna tylko dla tych co maja 16:9 a druga wersja 4:3(z kaszetami ).

Cały czas kozystam z EDIUS i mam ustawiony PROJEKT 16:9 w preferencjach.

Wiec pomyslałem ze trzeba normalnie dac wypal DVD i po "drodze" w ADVANCED zmienic raz na 16:9 a raz na 4:3 ( moze tu sie myle )

Bo niby moge nagrac to w wersji 4:3 a pozniej rozciagnac na panoramicznym TV ale co zrobic jak podpiete jest to przez HDMI wtedy nie da sie porozciagac i trzeba patrzec tak jak leci - stad tez myslałem ze musi sie nagrac wersja taka scisnieta ( bez kaszet ) - wtedy HDMI odczyta poprawnie sygnał i bede mial wszystko na całym ekranie jak nalezy czyli w 16:9 .

Moze cos rozjasniłem :)

A co do drugiego to zdaje sobie sprawe ze ten zapas bedzie zawsze gorszy, a moze da sie jakos to zmontowane wyeksportowac jakos spowrotem na tasme w DVCAMie?? taka opcja by mnie urzadzała w 100% :)

_________________
Dołącz się do zbiórki i przekaż 1% podatku : http://www.facebook.com/events/1506437542985634


wtorek, 9 września 2008, 20:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post Re: zmiana z 16:9 na 4:3
cześć,


Ale masakra!!! :D Nie mam zielonego pojęcia po co zmieniać 16:9 na 4:3 ??? Jeśli chcesz mieć 4:3 +( z pasami :wink: ), wystarczy, że włączysz w odtwarzaczu DVD opcję LETTER BOX i sam doda Ci upragnione pasy :wink: Prawie każdy odtwarzacz DVD ma funkcję LETTER BOX. Po co się męczyś z 4:3 ???


Pozdrawiam,
Filmaker


wtorek, 9 września 2008, 20:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL