Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 21:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Montaż w HD,a wydajność sprzętu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 listopada 2007, 11:02
Posty: 36
Post Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Witam
Dostaliśmy zlecenie na montaż filmu w HD.

sprzęt core duo + 2GB ramu, system XP oprogramowanie premiere pro 2...

Natknęliśmy się na jeden spory problem, sprzęt praktycznie nie wytrzymuję montażu HD, zawiesza się po około 5 minutach pracy w premiere.
I teraz pytanie,czy faktycznie jest on tak słaby, czy może w czymś innym może tkwi problem?
Wyskakuje jeszcze taka informacja, o zbyt małe ilości pamięci...no ale 2 GB to przecież nie mało


sobota, 4 października 2008, 22:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4587
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Ustawcie procesor na pracę powyżej 2,4 GHz. Windows powinien nie przeszkadzać, nie zabierać transferu dysku pracą w tle, tak samo antywirus... , nawet wygaszacz ekranu powinien być wyłączony, (może to nawet on jest u Was jednym z winowajców). Przydał by się drugi dysk twardy, a pamięć - pamięć jest tania jakby nic innego nie pomagało.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 października 2008, 08:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 listopada 2007, 11:02
Posty: 36
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Procesor już dawno ustawiony na 3,2. Wygaszacz wyłączony,antywirus tez wyłączony i dalej to samo...
Zastanawiam się czy nie zadzwonić do znajomego kamerzysty, może wspomóc nowym softem Avid lub starym sony vegas(pewnie bez HD), może któryś z tych 2 programów nie będzie aż tak sprzętożerny ?


niedziela, 5 października 2008, 09:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4587
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Kłopot w tym że nie używam Premiere, ale na wyczucie to wymagania sprzętowe komputer spełnia. (No może ten drugi dysk...). Jeżeli inne programy, niekoniecznie filmowe, chodzą stabilnie to obstawiał bym jeszcze zbyt wiele kodeków w systemie, a gdy inne programy też się zawieszają, to temperatury, (warto i tak sprawdzić), zbyt wysokie OC, słaby zasilacz, pamięci...

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 5 października 2008, 11:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Hej

jaki bitrate strumienia, z jakiej kamery i jak zgraliście materiał?

Podrawiam
Muchomor


niedziela, 5 października 2008, 20:13
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 listopada 2007, 11:02
Posty: 36
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Kotin sprzęt ma b.dobre chłodzenie i nie ma problemów z przegrzewaniem, OC jest w normie jak na ten procesor(testowane)...
Materiał został zgrany do mnie na dysk z dysku zewnętrznego,więcej informacji nie mam.
Muchomor jak masz pomysł z czego może brać się problem, to napisz, może sam do tego dojdę.

Zakupiłem dziś 2GB ramu,w sumie jest 4GB, niestety testuje na premiere + mainconcept i powiem szczerze że czuję się troszkę lepszą płynność ale nadal to nieporozumienie, czasami wyświetla się również taki błąd:

http://zapodaj.net/37624014.jpg.html screen błędu


poniedziałek, 6 października 2008, 12:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4587
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Dobrze, przyjmujemy na wiarę że sprzęt OK, dla pewności leciutko zmniejsz OC, zobacz w menedżerze urządzeń czy przypadkiem dyski nie chodzą w trybie PIO, czy też innym podejrzanym. Możesz to też podejrzeć w programie http://www.hdtune.com/. Nic nie piszesz o kodekach, ich nadmiar w systemie...
PS Muchomor pisze o tym że niektóre co lepsze kamery, podają strumień danych z filmem o większym niż standardowe bitrate, nie wszystkie programy to tolerują, więc warto wiedzieć z jakiej kamery jest film.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 6 października 2008, 13:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Dobrze by było jakbyś napisał z jakim strumieniem wideo pracujesz. Wg. mnie na pierwszym miejscu nie dają rady dyski twarde. Na początek powinieneś stworzyć sobie raid z dwóch lub więcej dysków, co znacznie zwiekszy wydajność pracy. Napisz jeszcze jakiej uzywasz karty graficznej. Z doswiadczenia wiem, ze nawet 8600 gt jest za slaba do pracy z kodowanymi strumieniami wideo. Trzeba bedzie wiec zajrzec na polke, gdzie leza quadro badz nvs. Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


poniedziałek, 6 października 2008, 14:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
podaj ten strumień wideo, poza tym komunikat błędu może sugerować, że może swap file po prostu masz na automacie? ustaw ręcznie na wolnym fizycznie dysku na 1,5 pojemności ramu.

Pozdrawiam
Muchomor


poniedziałek, 6 października 2008, 17:38
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 listopada 2007, 11:02
Posty: 36
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
procesor ustawiony na 2,4, voltage zmniejszony....
kodeki zainstalowane klcodec395f
dyski chodzą w trybie DMA
swap file jest ustawiony ręcznie
karta graficzna 8600GT
jeśli chodzi o strumień wideo nie mam pojęcia o co chodzi, jeśli możecie mnie nakierować jak to sprawdzić będę wdzięczny

EDIT:
dowiedziałem się z jakiej kamery pliki zostały zgrane,z Canon-a XH-A1,
czym,jak i gdzie niestety już się nie dowiem...


poniedziałek, 6 października 2008, 23:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
1. Pobierz sobie jakis programik do sprawdzania, czym został zakodowany strumien wideo. Bardzo pomocny moze byc tu programik Gspot. Bardzo dokladnie opisze Ci zarowno strumien audio, jak i wideo, co jest niezmiernie przydatne. Sciagnij program i otworz w nim plik. Wklej tutaj najwazniejsze informacje czyli rozdzielczosc, codec itp.

2. Co do konfiguracji Twojego komputera - moim zdaniem jest stanowczo za słaby - 8600 nie radzi sobie z odtwarzaniem filmow hddvd i bluray, a co dopiero przy montazu, zwlaszcza zakodowanego materialu. To jest pierwsza przeszkoda. Druga tak jak napisałem powyzej z pewnoscia bedzie dysk twardy.

Pozdrawiam.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


wtorek, 7 października 2008, 08:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4587
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Berry zobacz link z tego wątku: LINK, więcej powiedzą koledzy pracujący na Premiere.

PS XPANQ z kartami Nvidii to jest tak że raczej seria 8800 nie 8600 nie wspomaga wyświetlania, ale trop o tyle dobry że może nie wszystko dotyczące wyświetlania filmów zostało zainstalowane razem ze sterownikami? Dawno już nie używałem karty Nvidii, więc nie podpowiem bardziej szczegółowo.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 7 października 2008, 09:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Z tego co pamietam Nvidia Purevideo Hd trzeba bylo zainstalowac w tych modelach.

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


wtorek, 7 października 2008, 09:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 listopada 2007, 11:02
Posty: 36
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
No kurna, Gspot nic nie pokazuje po załadowaniu pliku, testowałem inne filmy i ładnie wszystko pokazuje, w tym wypadku nic!
Jest tylko w container napisane:
file type: MPEG-2Transport stream
Mime type: video/mp2t
i to wszystko


wtorek, 7 października 2008, 10:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 09:01
Posty: 77
Post Re: Montaż w HD,a wydajność sprzętu
Nie podaje bitrate i typu kodeka?

_________________
A/V Editor
Final Cut Studio 2
Mac Pro 2 x 3 Ghz Quad-Core Intel Xeon
NVidia Quadro FX 4500
Decklink HD Extreme
3 Gb 667 DDR2 FB-Dimm
10,5 TB - Raid - ProAvio r14HDS


wtorek, 7 października 2008, 10:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL