Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 15:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Klonowanie postaci 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2008, 19:53
Posty: 48
Post Klonowanie postaci
Jak wykonać a Adobe Premierze sklonowanie postaci? Jak np. na tym filmie:
http://pl.youtube.com/watch?v=ntdWn19Z14I

Pare razy nakręcono ujęcie jak grupka osób biegnie, a nastepnie same sylwetki postaci nałożono na ten sam obraz. Jak to można zrobić?

Edit:

Chodzi mi o takie sklonowanie jak na filmie, a nie że dwie sylwetki w jednym kadrze... Tylko własnie coś takiego że statyczne ujęcie jednego kadru i pare razy przebiegnięcie w danym miejscu a potem siebie pomnożyć żeby zrobić własnie efekt całej armii, zależy mi bardzo na tym efekcie do pracy licealnej. Z góry dziękuje :D


niedziela, 9 listopada 2008, 00:47
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Klonowanie postaci
Twoja praca licealna .....

... otwierasz maskę silnika w samochodzie i pytasz jak taki silnik zrobić, bo zdajesz na mechanika samochodowego...
rozumiesz moją aluzję?
- jakich odpowiedzi oczekujesz?
W tym filmie jest wszystko, całe podstawy, niemal wszystkiego, kadrowanie, montaż, kluczowanie itp.
Kilka odpowiedzi dotyczących tego, czy owego jakie tu możesz otrzymać nie nauczą Cię tego, co osiągnąć można jedynie doświadczeniem i długą pracą.

... "przyszłość narodu leży w młodzieży"...

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 11 listopada 2008, 10:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4595
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Klonowanie postaci
Piotr16PL przecież ten film jest swojego rodzaju instruktażem - jak to zrobić :D . Widziałeś pewnie na tym filmie materiał w tym :mrgreen: kolorze? Zacznij od dowiedzenia się do czego służy i od zabawy z jego użyciem. Reszta jest już grą wyobraźni i oczywiście dobra znajomością funkcji programu. Życzę pasji poznania i czasu. Czytaj forum, szukaj tutoriali, a pytania oczywiście tu zadawaj, ale bardziej "cząstkowe", konkretne, nie wymagające streszczenia w odpowiedzi wielu lat pracy :wink: . Na pytania dotyczące konkretnego problemu, a nie "opowiedz mi wszystko o wszystkim" dostaniesz zapewne odpowiedź.
Powodzenia.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 11 listopada 2008, 11:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 8 grudnia 2007, 15:36
Posty: 166
Lokalizacja: Mielec
Post Re: Klonowanie postaci
Szczerze mówiąc to ja bym się nie podjął zrobienia tego na Adobe Premiere :wink: Nie mówię, że to jest niewykonywalne ale po prostu Premiere nie służy do takich celów. Do tego są specjalnie przeznaczone programy, np. After Effects. Polecam zapoznanie się z nim i http://www.videocopilot.net/basic/
Na stronie video copilot jest tez kilka innych które mogą się przydać do zrealizowania tego filmiku, także poszukaj.


wtorek, 11 listopada 2008, 11:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1447
Post Re: Klonowanie postaci
szanowni koledzy czy ja się mylę ?????

lekcja nr. 1 jak mamy już program do obróbki wideo to lekcja obraz w obrazie to jest pierwsza czynność którą przechodzimy . głupi programik pinnacle ma kilka pluginów do tego > wystarczy tylko ruszyć suwakiem :P

trzy różne metody lecz efekt ten sam

http://www.youtube.com/watch?v=9rlOh18JBWI
http://www.youtube.com/watch?v=BckRddMeZNI
http://www.youtube.com/watch?v=q6O2Rnx4 ... re=channel

zapodany przez ciebie filmik to super lekcja > pokazano wszystko > no może nie pokazano suwaka i jak nim ruszyć ????

p.s. tak sobie myślę może jest jakiś programik ???? który będzie nagrywał co robię w pinnacle aby uzyskać dany efekt ?????

może zamiast pisać > będziemy pokazywać ?????? :P

p.s. 2 do kol.Hirosz właśnie do podrobienia tego filmiku ściągnołem trial Adobe i jest wymarzonym programikiem do takich scen > wszystko ustawiałem na monitorze podglądu ( jak adobe photoshop ) > tu nie ma czarów tu tylko potrzebne linie wideo > w pinnacle są 3 i to bariera nie do przebicia , ale jest zawsze ale > kilka projektów połączonych .

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano wtorek, 11 listopada 2008, 12:33 przez jurekwejh, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 11 listopada 2008, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Klonowanie postaci
camtasia studio ale on jest chyba płatny

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 11 listopada 2008, 12:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 11 lipca 2003, 14:43
Posty: 263
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Klonowanie postaci
Żeście wszyscy w zapale dyskusji zapomnieli o jednym, najważniejsze w tym wszystkim to wyobraźnia i 95% materiał zdjęciowy :wink:


wtorek, 11 listopada 2008, 12:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1447
Post Re: Klonowanie postaci
będę się trzymać pinnacle
czy tylko pinnacle posiada plugin obraz w obrazie z ruchomą maską oraz kluczowanie klatkami ???? i czy tylko pinnacle posiada plugin kluczowania koloru ??????
nic więcej nie jest potrzebne :P co do programu , a co do filmowania to tylko coś co będzie statywem .

zwróć uwagę po co goście tyle razy biegają ?????

_________________
Obrazek


wtorek, 11 listopada 2008, 12:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 października 2008, 19:53
Posty: 48
Post Re: Klonowanie postaci
Omg traktujecie mnie jakbym byl jakiś amatorem, tak się składa że montażem zajmuję się od 2.5 roku :P Mam już 6 linii video z tym samym kadrem i różnymi pozycjami postaci, nałożyłem je na linie video 1, 2 itd no i teraz domyśliłem się że w Transparency wystarczy 'pokazać' jaki materiał wideo ma być użyty na tym kadrze i trzeba tak każdą postać objąć... Ok... ale gdzie do ch***y jest ten Transparency?! Nie mogę tego znaleźć!


wtorek, 11 listopada 2008, 13:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 8 grudnia 2007, 15:36
Posty: 166
Lokalizacja: Mielec
Post Re: Klonowanie postaci
Piotr16PL napisał(a):
Omg traktujecie mnie jakbym byl jakiś amatorem, tak się składa że montażem zajmuję się od 2.5 roku :P Mam już 6 linii video z tym samym kadrem i różnymi pozycjami postaci, nałożyłem je na linie video 1, 2 itd no i teraz domyśliłem się że w Transparency wystarczy 'pokazać' jaki materiał wideo ma być użyty na tym kadrze i trzeba tak każdą postać objąć... Ok... ale gdzie do ch***y jest ten Transparency?! Nie mogę tego znaleźć!

Ciekawe rzeczy tu piszesz :P
W nowszych premiere nie ma transparency tylko opacity. Nie wiem tylko co to ma wspólnego. W premiere nie ma masek także i to odpada. Możesz użyć crop'a (raczej nie za bardzo to wyjdzie, zależy od kadrów) lub narysować sobie kształt w którego miejsce wstawisz film i użyć kluczowania.
A ja dalej się będę upierał, że premiere nie służy do tworzenia efektów specjalnych :wink:


wtorek, 11 listopada 2008, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Klonowanie postaci
Hirosz napisał(a):
...W premiere nie ma masek także i to odpada...

yyy... możesz to sprecyzować... 8O

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 11 listopada 2008, 14:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Klonowanie postaci
Hirosz napisał(a):
W premiere nie ma masek także i to odpada.
(...)
A ja dalej się będę upierał, że premiere nie służy do tworzenia efektów specjalnych :wink:

jak to nie ma?
http://pl.youtube.com/watch?v=9rlOh18JBWI
na premiere można przy odrobinie wyobraźni zrobić całkiem niezłe efekty specjalne.

pozdrawiam

_________________
Obrazek


wtorek, 11 listopada 2008, 14:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 8 grudnia 2007, 15:36
Posty: 166
Lokalizacja: Mielec
Post Re: Klonowanie postaci
Moment. Teraz to ja się pogubiłem :lol: Mówiąc o maskach macie na myśli zrobienie kształtu i użycie track matte key czy może coś przeoczyłem?

Vincent Becquiot napisał(a):
For masking, you will have to look at AE. Premiere really doesn't have a mask feature, and probably won't anytime soon. There is a garbage matte option, but it's not very workable.

Vince


wtorek, 11 listopada 2008, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Klonowanie postaci
Odpowiedzmy sobie najpierw na pytanie co to jest maska, a później rozmawiajmy czy ona jest czy nie 8)
...bo ja mam np. jeszcze dwie inne maski takie od spawarki i moja dzidzia maskę księżniczki ale one zdecydowanie do premierka nie pasują w żaden sposób :wink:

...i jeśli nie wiemy co to jest maska to nie mówmy że tego nie ma. Pozdrawiam.

P.S. Ten montaż jest w premiere : http://pl.youtube.com/watch?v=BckRddMeZNI
P.S.2 Wszystkie filmy FX z mojego profilu na YT były montowane na Premiere 6.5, a wspomagałem się Photoshopem 5LE i malutkim darmowym pluginem do morfingu.

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


Ostatnio edytowano wtorek, 11 listopada 2008, 15:23 przez SylwekK, łącznie edytowano 2 razy

wtorek, 11 listopada 2008, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Klonowanie postaci
są maski wektorowe (takie co sie np. piórkiem rysuje) oraz rastrowe czyli np. track matte - z tego co mi wiadomo w APPro da sie zastosowac oba rodzaje :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 11 listopada 2008, 15:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL