Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 09:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 17:43
Posty: 5
Post JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
mam wielką prośbę ....!!!
Jak usunąć - wyłączyć wyświetlania z zarejestrowanego materiału ( na SONY HVR-A1E ) wyświetlającej się daty i godziny nagrania, ta informacja która się wyświetla w jednej linii poziomej u dołu ekranu.
Zarejestrowałem materiał nie wyłączając tego wyświetlenia (na Lcd)podczas rejestracji,myśląc,ze można to zawsze wyłączyć po...
Doszedłem już jak następnych rejestrowanych obrazów nie obdarzać (datownikiem i zegarkiem) przed rejestracje...MENU--STANDARD SET -- DATA CODE-- od kliknąć OFF.
Ale JAK wyłączyć tą informację z zarejestrowanego i zrzuconego na komputer materiału ???....nie wiem.
W menu kamery nie mogę znaleźć takiej opcji,czy program do montażu to może wyłączyć ( zrzuciłem przez PINACLE 9 )?
w oczekiwaniu na pomocną podpowiedź
pozdrawiam

Beni


sobota, 20 grudnia 2008, 22:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1447
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Usuwanie zapisanej daty można wykonać pluginem no logo lecz nie jest on oferowany w pinnacle > ale jest wersja tego pluginu do pinnacle 9-ć .

p.s. Nie mam pojęcia czy są jeszcze aktywne linki do tej wersji pinnacle > może ktoś z forumowiczów się podzieli tym pluginem z Tobą ( jest on za free )

_________________
Obrazek


sobota, 20 grudnia 2008, 23:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 17:43
Posty: 5
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Dziękuję za pomoc i szybka podpowiedź.
Zaraz się popytam o tą wtyczkę do Pinnacl..a 9
pozdrawiam
Beni


niedziela, 21 grudnia 2008, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Czy zrzucałeś przez FireWire? U mnie po zrzuceniu z kamery Panasonic G75 przez FireWire nie pojawia się nagrany kod czasowy. Jest widoczny tylko przez złącze AV.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


sobota, 31 stycznia 2009, 23:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 17:43
Posty: 5
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Witam.Dzieki za wspomożenie.
Troszke czasu minęło, ponownie wiozłem się za ten kod czasowy...nie udało się.
Wymyśliłem,że dam sobie spokój z Pinnacle i porozglądam się ( jeszcze nie wiem za jakim...) za innym programem do montażu.
Pozdrawiam


sobota, 21 lutego 2009, 17:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Odpowiedzieć sobie trzeba na dwa pytania:
- czy kod nie został "nabity" na stałe na materiale video? Bardzo łatwo to sprawdzisz, gdyż podczas odtwarzania za pomocą kamery jeśli jest oddzielnie daje się go wyłączyć - ukryć;
- tak jak napisał przedmówca tylko zgrywanie przez złącze FireWire wczytuje materiał wraz z wszystkimi informacjami o pliku dołączonymi do niego dodatkowo, a co za tym idzie dającymi się wyłączyć w dowolnym momencie?
Jeśli materiał został zgrany przez łącze analogowe wszystko co widnieje na obrazie jest nierozłączne niestety.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 22 lutego 2009, 07:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 17:43
Posty: 5
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Witam i dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.
Trochę czasu minęło, materiał sobie leżał i kod z datą i czasem nagrania - datownik DATA REC ....też .
Zrzuciłem materiał ponownie tym razem za pomocą ADOBE Premiere Elements 7 , przez złącze FireWire.Czas i data nagrania materiału sobie w najlepsze "siedzą" na dole ekranu (już myślałem by rozciągnąć obraz by znikła ta dolna linia, ale proporcje!?).
Jeszcze nie rozgryzłam dostatecznie Adobe PE 7 ,by w zrzuconym materiale znaleźć osobną ścieżkę z zapisem tego nieszczęsnego datownika, wydaje się ,że niema osobnej ścieżki z tą informacją.
Odtwarzając materiał na kamerze ni jak nie dało sie wyłączyć nagranej linijki z data i czasem.bez problemu można było wyświetlić ( dodatkowo) informacje z czasem i datą ( tą samą co w "nieszczesnej linijce" :(

Zastanawiam się , tak jak pisałem wyżej, czy nie rozciagnąć obrazu lub zmienic proporcji , by ta data/czas zniknęły, ale jakość nie ta.
pozdrawiam
Beni


wtorek, 23 lutego 2010, 16:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
To jest możliwe żeby taka kamera "spłaszczyłą" timecode czy teżdatęz nagraniem ? Aż wydaje się absurdalne...

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


środa, 3 marca 2010, 00:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: JAk usunąć warstwę z kodem czasowym z nagranego materiału
Tak.
XH-A1 również ma taką opcję.


środa, 3 marca 2010, 16:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL