Teraz jest wtorek, 27 października 2020, 23:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Ile HDD w komputerze do montażu? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Ile HDD w komputerze do montażu?
Witam,

Z tego co się zdąrzyłem zorientować na tym forum to:
1 HDD na system a drugi na projekty wideo
lub
1 HDD na system, drugi na program do edycji, trzeci na projekty
i jeszcze inna opinia
osobny dysk na zakończone projekty.

Która wersja jest najbardziej sensowna? A jeżeli już kupować dysk to jakie parametry?? Czy XP pociągnie 1,5 TB. Pracuje w HD na Premiere CS3.

Pozdrowienia


czwartek, 25 grudnia 2008, 03:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Parametry dzisiejszych komputerów znacznie przekraczają minimalne wymagania stawiane przez programy edycyjne, oraz potrzebne do wygodnej pracy z materiałem video w HD.
Posiadanie kilku niezależnych dysków, to nic innego, jak tylko wygoda pracy i wcale nie jest to niezbędne, by odbywała się ona płynnie nawet na jednym dysku.
Mam w komputerze cztery dyski właśnie po 1,5 każdy, lecz nie ma żadnej różnicy, czy zgrywam na systemowy, czy na dodatkowy.
Zainwestuj w możliwie najszybszy procesor, to znacznie poprawi komfort pracy niż obecność wielu dysków, gdzie każdy z nich ma swoje przeznaczenie.
Pracuję na XP, jedynie dysk systemowy mam podzielony na partycje, pozostałe widziane są bez problemu w całości, wszystko "śmiga aż furczy".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 25 grudnia 2008, 06:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Dzięki Montażysta Darek A.

Procesor mam Q9400 + grafika ATI 4850 1GB + 4MB RAM - wystarczy? niedawno składałem zestaw i w ramach cięcia kosztów włożyłem jeden HDD 250GB.


czwartek, 25 grudnia 2008, 13:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5147
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Montażysta Darek A. napisał(a):
Parametry dzisiejszych komputerów znacznie przekraczają minimalne wymagania stawiane przez programy edycyjne, oraz potrzebne do wygodnej pracy z materiałem video w HD.
Posiadanie kilku niezależnych dysków, to nic innego, jak tylko wygoda pracy i wcale nie jest to niezbędne, by odbywała się ona płynnie nawet na jednym dysku.

Darku i tak - i nie. :wink: W tej chwili szybkość procesorów jest tak duża że znowu mamy sytuacje w której jednoczesny zapis i odczyt na tym samym dysku może spowolnić prace procesora. Dla wygody cytuję za zaprzyjaźnionym forum:
Piotr Piasecki napisał(a):
W sprawie poruszonej przez Ryszarda jeszcze...
Na początek jeszcze raz LINK który najczęściej powtarzam i po raz kolejny proszę o przeczytanie go.
Teraz do dzieła:
Szybkość renderingu zależy też od rozłożenia pracy na dyskach twardych!
- Jeżeli w czasie kompresji program czyta dane z jednego dysku, a zapisuje na osobnym fizycznie urządzeniu, to szybkość renderowania jest największa.
- Jeżeli dane w czasie renderingu są czytane z tego samego dysku, na którym są zapisywane pliki wynikowe kompresji, a w dodatku transfer tego dysku i jego głowice zatrudnione są też obsługą systemu, to mimo że procesor jest silny. Mimo że karta graficzna wspomaga przeliczanie efektów 3D nakładanych na film, to i procesor i karta czekają co chwilę na dopływ danych z dysku, lub na odbiór przeliczonych już danych. Po prostu przy silnych, cztero rdzeniowych często procesorach, pojedynczy dysk nie wyrabia.
Proszę zróbcie sami taki eksperyment na jednym dysku, a potem na dwóch.

PS Po czasie dodaję cytat:
"Bardzo ważna uwaga przed wynikami testów
Okazuje się, że obecne 4-rdzeniowe procesory oferują tak dużą wydajność kompresji filmów, że nasz testowy dysk twardy ? Barracuda 250 GB ? nie był w stanie za nimi nadążyć ? stąd wyniki w przypadku kompresji filmów za pomocą kodeka DivX oraz do formatu H.264 docierają do pewnej granicy ? około 58 sekund dla H.264 oraz około 40 sekund dla DivX?a."
Za: LINK .

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 25 grudnia 2008, 13:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
emce napisał(a):
Procesor mam Q9400 + grafika ATI 4850 1GB + 4MB RAM - wystarczy? niedawno składałem zestaw i w ramach cięcia kosztów włożyłem jeden HDD 250GB.

A po co Ci taka karta ? Zamierzasz grać w gry 3D? - zaszalałeś !
A za to dysk taki maluteńki - delikatnie nazwę to skąpstwem, abyś nie obraził się.

Jedna impreza typu wesele to 6-8 godzin dziewiczego materiału - potrzeba na to około 100 GB miejsca na HDD, a i miejsce na inne pliki by się przydało.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 25 grudnia 2008, 20:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Romcio napisał(a):
emce napisał(a):
Procesor mam Q9400 + grafika ATI 4850 1GB + 4MB RAM - wystarczy? niedawno składałem zestaw i w ramach cięcia kosztów włożyłem jeden HDD 250GB.

A po co Ci taka karta ? Zamierzasz grać w gry 3D? - zaszalałeś !
A za to dysk taki maluteńki - delikatnie nazwę to skąpstwem, abyś nie obraził się.

Jedna impreza typu wesele to 6-8 godzin dziewiczego materiału - potrzeba na to około 100 GB miejsca na HDD, a i miejsce na inne pliki by się przydało.


Dysk można zawsze dołożyć dlatego wolałem zaoszczędzić na dysku - 250GB poprostu miałem. Założeniem był komfortowy montaż HD dlatego może troche przedobrzyłem z grafiką (choć w stacjach edycyjnych takie bywają) - a co do gier to przyznam, że chyba 10 lat już nie grałem i chętnie zobaczyłbym dzisiejsze gry - tylko mało czasu :(

Wracając do tematu HDD - jakie parametry powinien mieć taki dysk do montażu - cache, obroty itd itp...


czwartek, 25 grudnia 2008, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
emce napisał(a):
.......Wracając do tematu HDD - jakie parametry powinien mieć taki dysk do montażu - cache, obroty itd itp......
Wg mnie to najzwyklejszy, obecnie produkowany dysk (ale lepiej 2-3 fizyczne dyski) będzie jak najbardziej OK. Bardzo ważne, aby były niezawodne - a to, to już temat morze (przez "rz"). Szkoda by było, gdyby efekt kilku-dniowej/-tygodniowej/itd. pracy poszedł w diabły. I pamiętaj, miejsca na dysku nigdy za dość. Ostatnio dokupiłem
http://proline.pl/sklep.php?prodid=SEAGATE+ST3500320AS
ale czekałem, aż uda mi się dorwać produkowany w Tajlandii, bo te produkowane w Chinach mają złą sławę.

A poza tym skopiuję swoją wypowiedź z innego tematu:
"I nie daj sie nabrać na szumne reklamy dysków WD Raptor (10 tys. obr/min), bo czas dostępu faktycznie super, ale reszta taka sobie w porównaniu do innych, zwykłych dysków (= lub > 300 GB, 7200 obr/min). A koszt jednego GB jest po prostu chory w Raptorze, niczym nie uzasadniony (poza monopolem ?)"

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


czwartek, 25 grudnia 2008, 23:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5147
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
No niestety z Raptorem to bolesna prawda. Mam co prawda starego Raptora na systemy, dzięki niemu szczególnie przyspieszyła Vista 64bit, (XP i tak jest szybki), ale jego opłacalność patrząc na koszt jednego gigabajta to zgroza.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 26 grudnia 2008, 15:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Nad czym tu dywagować, seagate 1.5TB kosztuje aktualnie 600zł brutto... transfer wystarczy do wszystkiego, raptor ma krótkie czasy dostępu i duże RPM konieczne do pracy z HD-SDI w macierzach (ale prawdziwym strumieniem HD, nie takim o jakim tutaj się rozpisuje ;)

pozdrawiam
Muchomor


sobota, 27 grudnia 2008, 20:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
W "prawdziwym" strumieniu HD jeden dysk przechwyci najwyżej 17-18 ramek.
Konieczna jest macierz. Kiedyś robiłem próby.
Chyba że się skompresuje do MJPEG lub J2000. Ale czy to jeszcze jest prawdziwy HD?


sobota, 27 grudnia 2008, 23:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Muchomor napisał(a):
raptor ma krótkie czasy dostępu i duże RPM konieczne do pracy z HD-SDI w macierzach (ale prawdziwym strumieniem HD, nie takim o jakim tutaj się rozpisuje ;)

pozdrawiam
Muchomor


panjacek napisał(a):
W "prawdziwym" strumieniu HD jeden dysk przechwyci najwyżej 17-18 ramek.
Konieczna jest macierz. Kiedyś robiłem próby.
Chyba że się skompresuje do MJPEG lub J2000. Ale czy to jeszcze jest prawdziwy HD?


Czy moglibyście przybliżyć trochę temat koledze amatorowi :)
Rozumiem że "prawdziwe" HD to nieskompresowane 1920 lini a nie na przykład HDV 1440 lini?
Czym jest macierz??

Pozdrawiam


niedziela, 28 grudnia 2008, 00:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Wiesz już co to prawdziwe HD a macierz, inaczej RAID to połączenie dysków w taki sposób, że kontroler wysyła do nich jednocześnie różne pakiety danych. Dzięki temu w tym samym czasie można zapisać ich więcej.

Pozdrawiam


niedziela, 28 grudnia 2008, 00:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2008, 21:50
Posty: 123
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
Dzięki, teraz wszystko jasne - jak kupię kamerę za kilkanaście tysięcy zł to będę potrzebował macierz :) Więc pozostaje się cieszyć poczciwą HV20 i kupować normalne twarde dyski (wkońcu zawsze można połączyć je w macierz :)

A tak z ciekawości ile zajmuje 1 godzina nieskompresowanego full HD??


niedziela, 28 grudnia 2008, 00:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
różnie :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 28 grudnia 2008, 12:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Ile HDD w komputerze do montażu?
emce napisał(a):
A tak z ciekawości ile zajmuje 1 godzina nieskompresowanego full HD??
Croolick napisał(a):
różnie :)
Bardzo wyczerpująca odpowiedź 8O
z którą śmiałbym polemizować.

Nieco z innej beczki: nieskompresowany plik graficzny typu "*.bmp" o wymiarach 720x576 pikseli (24 bitowa paleta barw) zajmuje zawsze około 1,2MB. Dokładnie 1 244 214 bajtów, jeżeli pochodzi z Painta, a 1 244 216 bajtów, jeżeli pochodzi z Photoshopa. I nieważne czy jest to jednolite białe/czarne/czerwone/itp. tło, czy też jest to piękna fotografia. Jeżeli są odstępstwa od tej wielkości pliku, to są spowodowane różną wielkością nagłówka itp., ale sama zawartość NETTO przykładowego pliku graficznego typu "*.bmp" jest stała !!! I ta wielkośćNETTO wynosi :
720 x 576 x 24 (bity) / 8 = 1 244 160 bajtów
Dla wyjaśnienia: dzielę przez 8, bowiem 8 bitów = 1 bajt.
Łatwo obliczyć, że konieczny balast pliku (TARA, hehe) w wyżej przedstawionych przykładach wynosi 54-56 bajtów.

Wobec tego rozpatrując jakikolwiek strumień danych video faktycznie nieskompresowany, strumień ten będzie absolutnie jednoznacznie określony (czy też plik pochodny z tego materiału) i będzie to matematyczna wielkość typu :
(szerokość x wysokość x głębia koloru x klatki/sekundę x czas trwania) + szczyptę danych na nagłówek i zakończenie (???) pliku
Oczywiście należy tutaj dopisać odpowiednie jednostki : piksele/bity/ sekundy/itp.

Z tego też powodu absolutnie nie zgadam się z wyżej cytowaną odpowiedzią !!!
___________________________________________________________

I jeszcze szczyptę na nieco inny temat, odnośnie stałości pewnych parametrów monitora, np. pasma przenoszenia video dla karty graficzne/monitora CRT.
Aby obliczyć pasmo przenoszenia video dla określonych parametrów, należy pomnożyć wartość rozdzielczości pionowej, poziomej i częstotliwości odświeżania , np. 1024 x 768 x 85 Hz = 66,8 MHz). Otrzymany wynik należy zwiększyć o około 5% - zapas przewidziany na czas powrotu plamki z końca linii po początku nastepnej linii + powrót z dolnego prawego rogu do początku wiersza na górze ekranu (66,8 x 1,05 = 70,14 MHz).

I nieważne, czy monitor wyświetla biel, czerń, piękne foto, itp. Zapotrzebowanie na pasmo przenoszenia video dla określonych parametrów jest stałe !!!

I adekwatnie rozpatrując temat nieskompresowanego materiału SD/HD (i co tam jeszcze ludzie wymyślą) określone wartości są stałe !!!
___________________________________________________________


Pytanie: czy ktokolwiek (czytaj: kręcioł weselny itp.) pracuje na nieskompresowanym materiale SD (np. PAL), gdzie już materiał skompresowany do DV, czyli dziewiczy z kamery miniDV zajmuje około 3,5 MB/s ???

Wobec tego pytanie zasadnicze: czy tym bardziej ktokolwiek (ponownie czytaj: kręcioł weselny itp.) pracuje na nieskompresowanym materiale FULL HD ???

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 28 grudnia 2008, 13:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL