Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 16:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Witam serdecznie !

Mam filmik AVI oraz drugi również AVI -chciałbym w Adobe Premiere w środku pierwszego filmu "delikatnym przenikaniem w okręgu" umieścić ten drugi film.
Chodzi mi aby w śodku był drugi film a przenikał delikatnie w pełnoekranowy pierwszy film. Czytałem ,że należy użyć kanału Alpha . ALE JAK ???

Proszę o pomoc - będę bardzo wdzięczny !


poniedziałek, 9 lutego 2009, 15:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
wystarczy zwykła maska i ewentualnie motion do ustawienia odpowiedniej wielkości obrazu wewnętrznego

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


poniedziałek, 9 lutego 2009, 18:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Dzięki
SylwekK - jeżeli można proszę o kilka dokładnych wskazówek jak zrobić maskę i motion
sorry - ale nie bardzo wiem jak


wtorek, 10 lutego 2009, 09:55
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Jeszcze słówko ....
ten film ma bardzo delikatnie prazenikać w inny film


wtorek, 10 lutego 2009, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
maskę robisz w dowolnym programie graf (biało czarne), a motion to standardowa funkcja programu AP

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 10 lutego 2009, 12:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Sylwekk -dzięki za poświęcony czas - ale nie zrozumioeliśmy się. Chodzi mi
aby obydwa filmy były widoczne jednocześnie i aby film umieszczony w w środku kadru / w okręgu / swoim obwodem delikatnie przenikał w film w tle.

Proszę popraw mnie jak źle kumam !

Otwieram Photoshopa nowy obraz zaznaczam całość i wypełniam kolorem niebieskim następnie rysuję na srodku okrąg daje mu polecenie "zawęź 30 pikseli" - dalej zaznaczam odwrotność i wypełniam kolorem zielonym -
W ten sposób mam maskę do Premiere.
Tam na 2 listwach czasowych umieszczam 2 filmy a nad nimi maskę i używam
dla niebieskiego i zielonego kanałow alpha czy coś podobnego luna key.
Wówczas wg. moich nocnych przemyśleń niebieskie tlo wypełni sie 1 filmem a zielone 2 - co tym sadzisz ??
a jak Ty to robisz
Przepraszam ,że wymagam czasu jak "niemowlę" ale inaczej sie nie da !!!

pozdrawiam i jeszcze raz Dzięki


środa, 11 lutego 2009, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Jakie niebieskie tło jakie zielone tło, kolega wyżej dokładnie napisał. Nie zrozumiałes raczej, nie stosujesz tutaj blue screen i green screen. Wystarczy zrobić maskę w dowolnym programie graficznym ( chociażby windowsowskim Paint-cie -kolor czarny, kolor biały) kładziesz na linii czasu plik Avi który ma być tłem nad nim drugi plik avi z transparency track matte a nad nim maske i myśle ze to tak w skrócie wszystko. Jesli masz ochcotę to popracuj z motion i myśle że sie uda. Powodzenia i pozdrawiam


środa, 11 lutego 2009, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Koledzy przeciez kolega "pytek" jest zielony i dlatego w kilka zdan nie jestescie w stanie mu tego wytlumaczyc.On w ogole nie ma pjecia o czym wy tu prawicie.Nie ma sie czego dziwic.Takie są początki.

Ps.do pytka poczytaj ten temat a wszystko ci sie rozjasni .Mam nadzieje :D http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=8&t=26056

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


piątek, 13 lutego 2009, 11:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Witam
Cholera mnie bierze -łatwo mowić w Photoszopie otworzyłem nowy obraz o wym 720x 576 pikseli - jako tło nastepnie utworzyłem na nim warstwę 1 .. z menu Warstwa - Dodaj maskę warstwy - Odkryj wszystko. Na powstałej masce warstwy zaznaczyłem elipsę i wypełniłem ja czarnym kolorem nie wiem czy usunoc tlo przed zapisaniem


piątek, 13 lutego 2009, 16:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
a nie możesz poeksperymentować sam? zapisać raz tak i raz tak i sprawdzić co się stanie? komputer cię pogryzie czy co?
troszkę samodzielności. :roll:

pozdrawiam

_________________
Obrazek


piątek, 13 lutego 2009, 17:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Postaram Ci się opisać krok po kroku jak to zrobić:
W Photoshopie wybierz Plik / Nowy / i tu żadne 720 na 576 tylko rozwiń listę "Ustawienie:" / wybierz pozycję Film i Wideo / poniżej w polu Rozmiar wybierz PAL D1/DV (Szerokokątny o ile ma to być 16:9) i dopiero teraz daj OK zatwierdź informację o Korekcie proporcji pikseli.
Dopiero taki obrazek będzie zgodny z rozmiarem Twojego filmu,
dlaczego tak robić? - to długi temat.
Teraz narysuj na środku swoje kółko wybierając kolor czarny, trzymaj przy tym wciśnięty klawisz Shift by miało ono faktycznie kształt kółka, ustaw je w odpowiednim miejscu, lecz nie zamalowuj go jeszcze, kliknij w nim prawym klawiszem myszki i wybierz pozycję "Wtapianie...", w polu Promień wtapiania wpisz np: 25, lecz doświadczalnie możesz tu dać swoją wartość własną i kliknij OK, wybierz wiadro z farbą i kliknij w kółku, by wypełniło się ono czarnym kolorem i zapisz obrazek jako *.jpg.
W Premier na ścieżce video 1 kładziesz film który ma być w kółku, na ścieżce Video2 film, który ma być tłem, na ścieżce Video 3 kładziesz utworzony obrazek z kółkiem. Teraz klikasz na ścieżkę Video 2 i wybierasz w Opcjach Video Transparency pozycję Track Matte. To wszystko.
To taki trochę amatorski sposób, ale efekt będziesz miał zadowalający, jeśli tło z obrazem w środku ma być odwrotnie utwórz sobie odwrotny obrazek, czyli czarny z białym kółkiem. lub przestaw miejscami filmy na ścieżkach video1, oraz video2.
Faktycznie zrobiłem wyjątek tłumacząc to - sam nie wiem czemu, więc również namawiam Cię do samodzielności.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 13 lutego 2009, 17:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
no właśnie zastanawiam się czym pytek zasłużył na taką szczegółową pomoc. :lol:

_________________
Obrazek


piątek, 13 lutego 2009, 17:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Rozpoczynający się właśnie weekend napawa mnie pozytywnym nastrojem, wystarczy tylko jeden przeplot, by czar pękł :mrgreen:

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 13 lutego 2009, 17:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
a no właśnie, skoro już o przeplocie...
może mi ktoś wytłumaczyć jak to się dzieje, że w takiej np. telewizji polskiej puszczane są materiały ze źle ustawionym przeplotem? podobno takie są wyśrubowane normy, jakieś calowe przetworniki trzeba mieć, a takie coś przechodzi? kto jest za to odpowiedzialny i dlaczego takie rzeczy się powtarzają? to samo bywa w tvn i innych stacjach, nie mówiąc już o regionalkach. jak to jest?

_________________
Obrazek


piątek, 13 lutego 2009, 18:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 lutego 2008, 14:45
Posty: 343
Post Re: Jak zrobić obraz w obrazie kanałem aplha w Premiere
Montażysta Darek A. chyba zakochałeś się że tak Ciebie ten walentynkowy weekend tak napawa hihih. Operacja opisana bardzo dobrze i myslę ze pytajacy poradzi sobie z tym problemem. Pozdrawiam


piątek, 13 lutego 2009, 18:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL