Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 16:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Adobe Premiere CS4 kompresja filmu 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Testuję Adobe Premiere CS4. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakich ustawień użyć i w jakiej formie wyeksportować i skompresować materiał gotowy na timeline, aby później wypalić z niego płytę w Encore :?:


środa, 18 marca 2009, 11:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Toster napisał(a):
Testuję Adobe Premiere CS4. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakich ustawień użyć i w jakiej formie wyeksportować i skompresować materiał gotowy na timeline, aby później wypalić z niego płytę w Encore :?:

Najlepiej File - Dynamic Link - Send to Encore. Wtedy cały projekt z timeline'u Premiere masz w Encore i tam juz dokonujesz reszty.

Pozdrawiam

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 18 marca 2009, 12:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Dzięki za podpowiedź. A gdybym chciał przenieś skompresowany plik do drugiego, niepodłączonego komputera, gdzie mam wgranego Encore po to by nie blokować swojego komputera montażowego?


czwartek, 19 marca 2009, 11:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
ale nie napisales jakiej dlugosci material i jakiego rodzaju plyte chcesz zrobic w encorze


czwartek, 19 marca 2009, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Toster napisał(a):
Dzięki za podpowiedź. A gdybym chciał przenieś skompresowany plik do drugiego, niepodłączonego komputera, gdzie mam wgranego Encore po to by nie blokować swojego komputera montażowego?

File - Export - Media i tam w Media Encoderze ustawiasz sobie w jakim formacie ma Ci program wyeksportowac materiał do pliku. Mozesz ustawić avi dv lub mpeg2 DVD.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


czwartek, 19 marca 2009, 11:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Dzięki za podpowiedź.
Wszystko byłoby pięknie, ale w moim CS4 nie ma ani aviDV , ani mpeg-2.
Nie wiem. czy to dlatego,że to wersja testowa 30-dniowa , czy dlatego, że komputer nie ma żadnej karty wspomagającej. A przy okazji : jakie muszę mieć parametry komputera, aby bez problemu pracował mi CS. Na razie tylko w SD, ale docelowo w HD.
Pozdrawiam.


sobota, 21 marca 2009, 16:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Jest zarówno DV, jak i mpeg2 i formaty te nie wymagają żadnej karty sprzętowej, większość programów do edycji video takiej karty nie wymaga.
Instalator Premiere wnosi w wypadku braku do systemu wszystkie niezbędne kodeki do pracy z jakimi jest przeznaczony, Przeprowadza też on wstępnie test parametrów komputera odnoście spełnienia wymagań tej aplikacji niezbędnych do poprawnego działania, a faktycznie nie są one małe i jeśli nie są wystarczające - po prostu instalacja się nie dokona, więc skoro testujesz program, masz go w systemie, to wystarczające wymagania spełniasz, choć jak wiadomo od przybytku głowa nie boli.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 22 marca 2009, 07:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Toster napisał(a):
Dzięki za podpowiedź.
Wszystko byłoby pięknie, ale w moim CS4 nie ma ani aviDV , ani mpeg-2.
Nie wiem. czy to dlatego,że to wersja testowa 30-dniowa ,

Co do Triala to faktycznie mpeg2 moze byc w nim niedostepne (chyba) ale Avi DV powinno byc na 100%

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


niedziela, 22 marca 2009, 10:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Sprawdziłem formaty dostępne przy eksporcie filmu. Są Microsoft AVI, Windows Bitmap, GIF, MP3, P2 Movie, Targa, TIFF, Uncompresed, Windows Waveform, audio only, FLV, H.264, H.264 Blue Ray, Windows Media, i zadnego z tych jakie znam z Adobe Premiere 6,5.
Chciałem skompresować film nagrany w SD o długości niecałej godziny.Przy wyjściu bezpośrednio na Encore coś mi się wiesza i nie chce przejść do Encore.
Nie wiem, czy to wina wersji 30-dniowej. Nie chciałbym wydać parę tysięcy za program, który nie będzie mi chodził.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 23 marca 2009, 17:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Toster napisał(a):
Przy wyjściu bezpośrednio na Encore coś mi się wiesza i nie chce przejść do Encore.

To wszystko zalezy jakiego mocnego masz kompa. Musisz mieć duży zapas RAM-u. Poza tym przy poleceniu send to encore sam Encore potrzebuje troche czasu na "wczytanie" sekwencji z premiera i przez chwile moze wydawac sie ze się zwiesił. Po prostu przeczekaj chwilę a powinien sie uruchomić. Przy wolniejszym kompie moze to byc nawet kilka minut. Nie klikaj nic w tym czasie.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 23 marca 2009, 18:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Ja wróciłbym do sedna tematu:
- w jakim formacie eksportować materiał w możliwie najlepszej jakości zależy od tego w jakim formacie są pliki źródłowe i w jakim standardzie jest skonfigurowany podczas montażu Premiere;
Jeśli zakładając pliki pochodzą z kamery DV i tak montowany był materiał wybieramy w menu File - Export - Media...
W prawej części okna Export Settings pierwszą pozycją jest Format pliku i tam wybierając Microsoft AVI uaktywnimy drugą pozycję w której mamy wybór ustawień (Preset:) dwie ostatnie pozycje to szukany przez Ciebie DV AVi, czyli PAL panoramiczny i PAL 4:3 i zatwierdzamy wszystko.
Zadanie przejmuje Adobe Media Encoder, w którym wystarczy kliknąć Start Queue.
Zawsze i to nie dotyczy tylko Premiere - lepszym rozwiązaniem był eksport materiału z programu edycyjnego do pliku w formacie naszego projektu, a dopiero kompresja odrębnym, samodzielnie uruchomionym kompresorem.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 23 marca 2009, 18:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
No fakt. Dzięki. Ja szukałem z uporem maniaka od razu ustawień takich avi, czy mpeg, a tu trzeba wybrać PAL DV i dopiero przejść dalej. A przy okazji, wiem że gdzieś ta kwestia była już rozważana, ale może Wy macie bardziej aktualne informacje; jak wygląda kwestia zakupu Adobe CS4, jeśli ja mam Premiere 6.0 kupiony tysiąc lat temu i kto taką sprzedaż z upgraidem u nas prowadzi?


wtorek, 24 marca 2009, 17:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Dopiero teraz zrobiłem tą kompresję i okazało się, że eksport - media - Microsoft avi - DV - uruchamia się Adobe Media Encoder, przeliczył ... no ale ten film tj. 1godz. po przeliczeniu nie został w ogóle skompresowany, czyli ma taki sam rozmiar jak materiał źródłowy. Czy tak to ma być? Myślałem, że przeniosę sobie materiał na laptopa i tam zrobię Encore, a tu ... jest za duży. Czy można to jakoś skompresować? Ja nie widziałem takich ustawień. Pozdrawiam.


czwartek, 2 kwietnia 2009, 17:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
Ciekawe z jakiej racji przy premiere 6 masz w systemie Adobe Media Encoder, ale do rzeczy :)
Domyślam się, że ma to być DVD, więc jak już wczytasz plik do AME, gdzie okno podzielone jest na belki, pod belką o nazwie "Format" rozwiń klikając na mały klawisz z symbolem trójkąta listę formatów i wybierz z niej MPEG-DVD, pod belką "Ustawienia wstępne" uruchom okno ustawień, kolejno starannie ustaw wszystkie cechy swojego filmu, jakie ma posiadać plik wynikowy przykładowo PAL wysokiej jakości, tuż z prawej kliknij na symbol kółeczka z dwoma strzałkami rozwijając ustawienia zaawansowane, tu również starannie w każdej zakładce ustaw proporcje, kolejności półobrazów itp i zatwierdź wszystko OK.
Teraz można uruchomić kolejkę, która pozwala dokonać kompresji wielu dodanych do niej filmów, gdzie każdy może być zupełnie innym plikiem wynikowym o zupełnie innych parametrach i kompresji.
Tak działa Adobe Media Encoder.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 2 kwietnia 2009, 19:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Adobe Premiere CS4 kompresja filmu
aaa niespodzianka w wersji bodajze 6.0, 6.1 i 6.5 bylo cos takiego jako dolaczony plugin i osobno sie go aktywowalo


czwartek, 2 kwietnia 2009, 22:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: XGrzesX i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL