Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 04:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Dziwny brak dźwięku (tylko) w Ediusie 5 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Dziwny brak dźwięku (tylko) w Ediusie 5
Zwracam się do szanownych forumowiczów z pytankiem.Przede wszystkim do znawców Ediusa 5.

Zakupiłem Edius 5 wraz z HDStorm,( płyta gł.Asus P5Q ) i ma on działać z kamerą EX1 Sonego.

Najzwyczajniej nie mam dźwięku w Ediusie podczas obrabiania clipów (?)
Objawia się to w ten sposób,że po nagraniu na kamerze EX1 clipu 1920x1080 50i, podłączam kamerę do komputera, znajduję ją jako oddzielny dysk i za pomocą ClipBrowsera zrzucam clipy.
Clipy te są prawidłowo odtwarzane na podglądzie przez Clip Browsera z dźwiękiem i wszystko gra.
Ale ....
Kiedy natomiast przeniosę je do okna Bin w Ediusie ( Crtl+A i przeciągnięcie myszką do okna Bin ), potem także myszką przenoszę clip na linię czasu 1VA, to dźwięk na ścieżce-linii dźwiękowej jest pokazywany jakby było wszystko ok ( po otworzeniu zakładki VOL).
Podczas odtwarzania na linii czasu skacze wskaźnik kanałów dźwięku na obrazie clipu jakby dźwięk był odtwarzany.
Niby wszystko gra, a jednak nie , bo dźwięku odtwarzanego clipu nie słychać.

Jest to tym bardziej dziwne,że Realtek jest zainstalowany, działają wszystkie inne programy dźwiękowe i muzyczne, działa dźwięk w Windowsie XP.
Dźwięk w Clip Browser jest prawidłowo odtwarzany wraz z clipem na podglądzie czyli wszystkie ścieżki są prawidłowo przeniesione.
Jednak dźwięku w Ediusie nie ma.

Wszystkim znawcom i zawodowcom z góry dziękuję za pomoc.


środa, 6 maja 2009, 08:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Dziwny brak dźwięku (tylko) w Ediusie 5
A podłączyłeś wyjście AUDIO z karty HDStorm z płytą główną komputera ? ( wejście AUDIO na płycie głównej):

MANUAL zobacz na stronę 16.


środa, 6 maja 2009, 09:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Re: Dziwny brak dźwięku (tylko) w Ediusie 5
Dziękuję Panie Bogusławie - muszę zapisać się do Pana na szkolenia.
Szkoda że do Was do Tarnowa tak daleko. :(

Od znajomego znam jeszcze taki sposób aby zrobić pętelkę i z wyjścia gniazda zewnętrznego HDStorm wejść jackiem stereo na zewnętrzne wejście jackowe stereo w płycie głównej.

A może nie kombinować i wystarczy podpiąć się pod gniazdo audio na zewn.wyjściu z HD Storma? Coś mi się wydaje że o nim zapomniałem i podpięty jestem pod wyjścia z pł.głównej? Za parę godzin to sprawdzę. Jeśli tak to ... :oops:


środa, 6 maja 2009, 10:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL