Teraz jest wtorek, 19 marca 2019, 02:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 S.O.S. problem z "przeblyskami" 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post S.O.S. problem z "przeblyskami"
mam problem
montuje dla siostry krotki material z weselicha i po eksporcie projektu do pliku w miejscach gdzie maja byc "przeblyski" (klatki coraz badziej skontrastowane) to robia sie tam takie ciemne poziome paski i przez to raz ze nie widac rozblysku bo te czarne paski sciemniaja obraz to 2 wyglada to jak ten ogromny przeplot:)
tak sie dzieje gdy material eksportuje w PAL
z ciekawosci sprobowalem wyeksportowac w NTSC i te przeblyski sa idealne ale za to nie moge pozbyc sie przeplotu ktorego nie ma z kolei po eksporcie w PAL. I w jednym i w drugim jest jakis zonk:) nie mialem problemu wczesniej z tymi przeblyskami w PAL, czasem robily sie takie kanciaste, płatowate ale ostatecznie po kompresji robily sie ladne, a tutaj pojawily sie jakies ciemne paski: http://www.speedyshare.com/881464648.html

jak probowalem dojsc co takiego w tym projekcie robilem czego nie robilem w poprzednich to doszedlem do wniosku ze tutaj zastosowalem TRACK MATTE zeby miec mala mgielke po bokach. Probowalem zrobic jakis projekt od nowa i wyeksportowalem najpierw bez track mate a pozniej z track mate i wyglada a to ze to ma z tym jakis zwiazek wiec w momencie gdy mial nastepowac przeblysk usunalem ten track matte ale jakos kosmicznie dziwnie dalej te paski zostaly wiec juz sam nei wiem. Bede jeszcze kombinowal bo pol dnia nad tym siedze i pewnie to jakis drobny szczegol ktory przeoczylem i nie moge do niego dojsc no ale jesli ktos ma jakis pomysl to bede dozgonnie wdzieczny:)

moze jakos lepiej naswietla i zobrazuja sytaucje screeny
http://img20.imageshack.us/img20/1674/scr1.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/5034/scr2.jpg


z gory wielkie dzieki
pozdrawiam,
piotrek


niedziela, 17 maja 2009, 13:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: S.O.S. problem z "przeblyskami"
ma ktos moze jakis pomysl?


poniedziałek, 18 maja 2009, 01:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: S.O.S. problem z "przeblyskami"
albo moze juz niech bedzie eksport w tym NTSC ale potrzebuje jakis skuteczny sposob na ten przeplot bo sprawdzalem wszystkie mozliwe kombinacje w opcjach FIELD OPTIONS i zadna nie poskutkowala, tak samo jak i zadna kombinacja w virtualdub w filtrze DEINTERLACE

sa jakies inne jeszcze skuteczne metody zeby sie pozbyc tego grzebienia?


poniedziałek, 18 maja 2009, 02:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 531
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: S.O.S. problem z "przeblyskami"
hmm... tylko po jaką cholerę Ci tam track mate potrzebnty jak nad nim nie masz żadnej maski 8O
I czy na pewno masz włąściwą rozdzielczość materiału wideo, aha i czy settingi masz wszystki identyczne (chodzi o parametry samego materiału, edycji i eksportu), bo spotkałem się już z "fachowcem" co materiał dv na quicktime 30klatek obrabiał, a export na dv i dziwił się że mu coś nie gra po montażu...
narka

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


poniedziałek, 18 maja 2009, 08:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: S.O.S. problem z "przeblyskami"
czolem
nie no na sciezce "video 3" mam ta maske w sensie ten jpeg a na screenie sama ta maska dalem track matte i faktycznie nic nad nia nie ma ale to juz probowalem wszelkich kombinacji, i czy z maska i czy bez i czy z track matte czy bez (bylem juz w stanie z maski zrezygnowac zeby to skonczyc) te przeblyski wygladaja nadal tak samo

obrabiany material zgrany z kamery mam w dv tradycyjnie zgrany z kamery jak zawsze a po edycji probuje wyeksportowac go rowniez jako tak jak zawsze jako MICROSOFT DV (PAL) (nie zmienia mi oryginalnej rozdzielczosci ten format) i na samym koncu w vdubie kompresuje xvidem.
a frame rate caly czas jest tak jak w oryginalnym materiale 25

mam od 3 dni taka glowe ze chyba mi dzis juz eksploduje


dzieki za odpowiedz sylwek


poniedziałek, 18 maja 2009, 12:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lutego 2008, 15:14
Posty: 29
Post Re: S.O.S. problem z "przeblyskami"
oi!
chyba mam!
ja Cię sunę ale ze mnie lamus:D nie wiem jak mi sie mogly zmienic ustawienia teraz wszystko jest logiczne, jeszcze posprawdzam wszystko eksportuje calosc i zobaczymy czy wszystko dziala ostatecznie
dozgonna wdziecznosc sylwek
trzymaj sie zdrowo i powodzenia z praca
punks not dead!:)
Nie będę poprawiał przekleństw na forum :x
moderator


poniedziałek, 18 maja 2009, 12:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL