Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 16:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 w ediusie w timeline 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 czerwca 2009, 18:19
Posty: 56
Post w ediusie w timeline
Strasznie denerwujace jest dla mnie okno timeline w ediusie 4.6. Niema jakiegoś skrótu klawiszowego żeby przesunąć obraz w prawo abo w lewo nie posługujac się strzałka czy suwkiem na samym dole (nie mówie tu o czasie ) .
Może w innych wersjach jest to lepiej rozwiązane???


środa, 10 czerwca 2009, 15:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 20:14
Posty: 6
Post Re: w ediusie w timeline
nie wiem czy to o to chodzi ale masz skróty "j" "k" "l"
J to jest wstecz K zatrzymanie L do przodu, z tym że te skróty są o tyle fajne iż po naciśnięciu dwa razy J albo L podwaja prędkość odtwarzania, bardzo fajnie się tym przegląda materiały, oczywiście po naciśnięciu trzy krotnie J prędkość wzrośnie o 3 a jeśli po tym naciśniemy L prędkość spadnie o 1 czyli na 2, czyli zachowuje się jak kółko na stole montażowym do przewijania i przeglądania materiału.


piątek, 12 czerwca 2009, 20:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: w ediusie w timeline
A jest jakiś "Jog" którego można podpiąć pod kompa ? JEdnak jak montuję na liniówce kontrolerem to Jog jest fajną sprawą do nawigowania po materiale. Gdzieś kiedyś widzialem coś Logitecha ale ni mogę tego znaleźć

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


piątek, 12 czerwca 2009, 21:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 czerwca 2009, 18:19
Posty: 56
Post Re: w ediusie w timeline
O! tego nie wiedziałam, choć nie o to mi chodziło. Na timline na samym dole jest suwak. Jak mam dużo ścieżek to musze podnosić timline żeby go przesunąć i na to tracę najwięcej czasu :(


piątek, 12 czerwca 2009, 23:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 czerwca 2009, 18:19
Posty: 56
Post Re: w ediusie w timeline
Czy da się w ediusie 4.6 ścieżki na której mamy materiał wyświetlać w trakcie pracy tylko wtedy jak są potrzebne? Nie znalazlam takiej możliwości, a bardzo by była przydatna. Praca na dużej ilości ścieżek jest abo niewygodna albo ja się na czymś nie znam .
Do tego jak chce dać efekt między klipami to czasem przeskakuje mi kursor całkiem w inne miejsc i tam wstawia.


piątek, 12 czerwca 2009, 23:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: w ediusie w timeline
Każdy poczciwy program do montażu video, a takim niewątpliwie jest Edius pozwala na przemieszczanie się po oknie time line za pomocą pokrętła myszki, lecz najczęściej musi ona zostać zainstalowana z dołączonych doń sterowników, gdyż domyślne systemowe nie pozwalają na takie jej zachowanie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 14 czerwca 2009, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: w ediusie w timeline
w edku chyba Ctrl albo Shift i kółeczkiem sie kreci - są 2 rózne funkcjie ale jakie to juz nie pamietam

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 14 czerwca 2009, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: w ediusie w timeline
i jeszcze a klawiszem Alt cos sie dało robić :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 14 czerwca 2009, 23:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 20:14
Posty: 6
Post Re: w ediusie w timeline
To może chodziło Ci o tą funkcje co napisał Croolick, z CTR + scrol "kółko" zmieniamy skale time line, jest też druga metoda z CTR + cyfry od 1 do 0 spowoduje nam zmianę time line, podpowiem jeszcze że po wciśnięciu CTR + 0 otrzymamy skale o nazwie "Fit", przynajmniej tak pokazuje, czyli skala dopasuje się do długości naszego materiału tak aby był widoczny cały, na time line oczywiście.


wtorek, 16 czerwca 2009, 17:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL