Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Panasonic nie czyta miniDV obrobionych i zapisanych na Sony? 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Panasonic nie czyta miniDV obrobionych i zapisanych na Sony?
Obrobiony materiał w AP na rzyczenie młodych nagrywam za pomocą swojej kamery Sony TRV900 na kasetki miniDV, a ich kamera Panasonic NV-DS60 nie odczytuje tego, za to nagrane kasetki za pomocą mojej kamery przy użyciu obiektywu, czyli oryginalne nieobrobione ich kamera czyta. Na czym polega zależność przecież nie chodzi tutaj o NTSC i PAL, czy sygnał nagrany z obiektywu różni się od nagranego sygnału liniowego z komputera? Dodać trzeba, że na innych kamerach mój zmontowany materiał idzie, jak i kasetki z ich kamery chodzą na moim sprzęcie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 7 lipca 2003, 17:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Ktoś coś spartolił bo jest to mało prawdopodobne . sprawdż czy wszystkie kasety tak się zachowują i czy Twoja kamera odtwarza kasety nagrane Panasonikiem, czy napewno jest ta kamera sprawna technicznie
/Panasaonic/
Napisz jak to rozwinie się dalej bo jest to naprawdę zaskakujące.
Pozdrawiam.

_________________
xxx


poniedziałek, 7 lipca 2003, 18:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Dzięki za szybkie podjęcie tematu! Jeżeli wymieniamy kasetki między kamerami nagrane czy to na Sony, cz to na Panasonicu wszystko idzie super, ale jeżeli do tej drugiej włożymy kasetkę nagraną z komputera po kablu na kamerę Sony, to Panasonic jej nie czyta, po za czarnym obrazem pojawiają się okresowe kwadraciki typowa mozajka w DV, lecz nie rozpoznawalna - totalny bałagan. Obie kamery samodzielnie są w idealnym stanie (Panasonic nowy).

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 7 lipca 2003, 23:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Może to głupia podpowiedź: przewiń, nawet kilkakrotnie kasetę w kamerze, na której będziesz odtwarzał. Chodzi o ułożenie taśmy do toru taśmy w tej kamerze.
Kiedyś miałem podobny przypadek - pomogło.

_________________
hi-rek


poniedziałek, 7 lipca 2003, 23:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Czasami przyczyna może być prosta a człowiek szuka, nie pisałeś w jakim trybie to nagrałeś SP czy LP a to dosyć ważne. Jeżeli w LP- to może być przyczyna


czwartek, 10 lipca 2003, 10:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Oczywiście SP, takie bananalne sprawy jak różnice systemu, czy prędkości przesuwu taśmy wyeliminowałem. Przychodzi mi jednak taka myśl:
- pamiętam, że gdy już za czasów Commodore i Atari nagrało się obraz z tego "komputera" na taśmę VHS, to była ona jak gdyby zapisana ze słabym sygnałem chrominacji, co przy przewijaniu na podglądzie objawiało się utrotą kolorów, a już mało nadawała się taka kaseta do kopiowania i może włąśnie tu leży problem, że sygnał po obrobieniu i podaniu z peceta nie jest tak silnym jak inne, podawane np. z innej kamery. Być może to absurd co piszę, ale problem jest nurtujący.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 10 lipca 2003, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Darku jest jeszcze jedna ważna kwestia, nie napisałeś jaką masz kartę.
AP będzie pracować w systemie bez karty, ale może być problem z eksportem na zewnątrz gdyby takowej nie było. Niektórzy pracują na samych kontrolerach FiWi i przez to mogą zaistnieć takie problemy (sprzętowe kodeki). Jaką masz kartę? Przyznam, że dziwne zjawisko opisałeś


czwartek, 10 lipca 2003, 12:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Zajmuję się tym zawodowo (jak wynika z nicku), rzeczą jasną jest to, że nie bawię się tanimi kontrolerami firewire, a pracuję na sprzęcie znacznie przewyższającym cenowo inne kupowane dla zabawy. Wszyskie karty video, to DVnow Fast (Dazle). Jak wynika z moich stwierdzeń wcześniejszych - nie mam kłopotu z eksportem na wyjście liniowe DV.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 10 lipca 2003, 13:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Jak na razie wchodziłyby w grę dwa warianty: jakiś dziwny zbieg okoliczności, który wymknął się spod kontroli, albo jakieś uszkodzenie prawdopodobnie tego Panasonica, bo piszesz, że na innych- wymiana noproblem. sygnał nagrany "z obiektywu" czy "z ilinka", gdy jest już na taśmie jako zapisany, istotnie się nie różni, bo nawet informacje o parametrach ustawień kamery i daty są przenoszone oprócz miejsc przejść , zastosowanych filtrów itp- i tu też może być pokrewna przyczyna (podobnego typu) co owe przenoszenie lub nie tychże informacji, aczkolwiek nie dotycząca akurat ich, ale czegoś innego. Jeżeli coś odkryjesz Darku w tym dziwnym przypadku to napisz, bo naprawdę mnie ciekawi ten przypadek. Czy po tym przypadku stwierdziłeś że inne kamery nadal czytają z Twojej, czy to jest stwierdzone przed tym przypadkiem? Acha i jeszcze nie napisałeś jak wygląda ten odczyt a raczej jego brak, czy to jest niebieski ekran, tak jak przy braku sygnałów?A na razie pozdrawiam


czwartek, 10 lipca 2003, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Panowie czy to jest kontroler FiWi oddzielny czy FiWi na najdroższej karcie to nie ma mowy ożadnych kodekach jest to tylko łacze do przesłania sygnału DV i problem ten jest naprawdę zaskakujący, mam taki pomysł kol. Darku podłącz do FiWi komputera obie kamery/ raz jedna raz druga/ do kamer monitory TV i sprawdż czy za każdym razem jest obraz na TV, dalej na tą samą kasetę nagraj materiał z komputera raz w jednej raz w drugiej kamerze , tym sposobem ustalisz w którym momenci coś się kwasi, możesz jeszcze spróbować na innej kasecie.
Koniecznie napisz jaki efekt tych działań bo jest to coś takiego o czym nawet w najmądrzejszych książkach nie napisano.
Pozdrawiam.

_________________
xxx


czwartek, 10 lipca 2003, 15:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Panasonic nie ma aktywnego IN - i po ptokach :(

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 10 lipca 2003, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
No tak tego nie zakładalem, a może inną kasetę , no i jeszcze czy w jakimś inym typie Panasonica albo w innym egzemplarzu.

_________________
xxx


czwartek, 10 lipca 2003, 19:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Tak się składa, że nie znam karty Darka, pracuję na Matroxie, i poprzednim razem znów nieprecyzyjnie się wyraziłem, bo pisałem na szybko za co przepraszam, ale nie chodziło mi o jakieś kodeki związane z FiWi bo tu ich nie ma i oczywistą sprawą jest, że FiWi jest tylko łączem.
Karty przynajmniej Matrox, którego akurat mam, ma w ustawieniach: DV/DVCAM i DVCPRO oraz MPEG-2-I-frame i MPEG-2-IBP na exporcie, a zwykłe kontrolery tego nie mają. Nie będziemy się tu zajmować MPEG lecz dwoma pierwszymi, które wbrew pozorom różnią się pewnymi niuansami w kodowaniu pliku wewnętrznie. I tu może być przyczyna, że amatorski Panasonic nie widzi jednego z tych rodzajów zapisu, który Darek mógł nastawić przez nieuwagę jeśli na jego karcie jest oprócz "zwykłego DV"np.DVCPRO, i jego kamera widzi obydwa rodzaje a tamtem panasonic nie. Sprawdź to Darku. Pozdrawiam


piątek, 11 lipca 2003, 11:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Darek sory ostatnio jestem bardzo roztargniony i nie przeczytałem dokładnie Twojego opisu objawu i pytałem cię o niego po raz drugi , wybacz to niedopatrzenie.


piątek, 11 lipca 2003, 23:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Ja nadal zaglądam i ręce rozkłądam, bo nijak logiki nie widzę :(

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 12 lipca 2003, 00:59
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL