Teraz jest czwartek, 22 października 2020, 06:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 "Wytłumienie" dźwięku 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post "Wytłumienie" dźwięku
Jako, że w "dźwięku" nie jestem zbyt mocny to może ktoś podpowie mi jak uzyskać takie stopniowe przejście dźwięku z "wytłumionego" do normalnego ?
Tak jak zaczyna się "Dragostea din tei" zespołu O-ZONE.

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 28 czerwca 2009, 18:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
filtr dolnoprzepustowy i regulacja czestotliwoscia odciecia - od niskiej czest. do wysokiej :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 28 czerwca 2009, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
No cjhyba jest to dobry pomysł... odciąć górne zakresy częstotliwości i stopniowo odcięcie zmniejszać.

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


niedziela, 28 czerwca 2009, 20:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
Macie na myśli jakiś konkretny soft ?
Bo moje Audacity nie wyrabia :-(

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 28 czerwca 2009, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
Lowpass Filter? ale darmówka moze nie miec mozliwości przestrajania filtru.... chociaż kto wie... ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 28 czerwca 2009, 20:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
Mn1s1ek napisał(a):
Macie na myśli jakiś konkretny soft ?
Bo moje Audacity nie wyrabia :-(


Napisz w czym montujesz wideo - tam też da się to zrobić.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 28 czerwca 2009, 20:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
Vegas PRO ale w nim jeszcze cieniutki jestem więc często wracam do mojego starego, ulubionego, poczciwego i nieuaktualnianego już Ulead Media Studio Pro 7.

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 28 czerwca 2009, 21:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
Mn1s1ek napisał(a):
Vegas PRO ale w nim jeszcze cieniutki jestem więc często wracam do mojego starego, ulubionego, poczciwego i nieuaktualnianego już Ulead Media Studio Pro 7.


Łe no to wpadłem.. ;) Nie znam tych softów więc nie podam Ci instrukcji krok po kroku, ale przybliżę Ci idee i napiszę jak sobie z tym radzić bez ekstra pluginów. Więc tak, na klip, którego brzmienie chcesz modyfikować nakładasz najzwyklejszy EQ. Ustawiasz jego parametry tak, by osiągnąć odpowiednie, stłumione brzmienie (musisz stłumić wszystko powyżej np. 250 Hz). Następnie tniesz klip w miejscu, w którym chcesz rozpocząć przenikanie dźwięku stłumionego w dźwięk oryginalny. W klipie, który powstał po przecięciu wyłączasz EQ. Teraz w miejscu przecięcia klipu nakładasz filtr audio cross fade i regulujesz długość trwania przejścia by uzyskać odpowiedni czas przejścia z dźwięku stłumionego do oryginalnego. I to by było na tyle. Mam nadzieję, że dość jasno to opisałem. :) Sam to stosuję z powodzeniem w Adobe Premiere. :)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 28 czerwca 2009, 21:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
A ja nie spytam jaki masz soft i poradzę tak:
wyciągniętą z danego klipu fonię wczytaj do jakiegoś programu, który pozwala obrabiać dźwięk, chociażby Nero Wave Edytor, którego chyba wszyscy mają, tam wygłusz go z górnych częstotliwości, doprowadzając go do postaci takiej, jaka będzie brzmieniowo wstępem w tym projekcie, teraz tylko wczytaj przerobiony plik dźwiękowy do programu edycyjnego połóż go nad właściwym dokładnie jeden nad drugim i zastosuj funkcję płynnego ściszania dźwięku przerobionego, z jednoczesnym rozgłaśnianiem oryginalnego.
To śmieszny, ale też dobry sposób i nie jedyny.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 28 czerwca 2009, 22:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3418
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
No widzę, że niemal jednocześnie poradziliśmy Ci prawie jednakowy sposób.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 28 czerwca 2009, 22:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post Re: "Wytłumienie" dźwięku
Montażysta Darek A. napisał(a):
No widzę, że niemal jednocześnie poradziliśmy Ci prawie jednakowy sposób.

...a najważniejsze, że skutecznie. Znalazłem archaicznego CoolEdita 96 (niektórzy z forumowiczów pewnie chodzili wtedy do podstawówki :-D) w wersji shareware i tam znalazłem wspomniany przez Was filtr EQ, a dokładniej "Dynamic EQ". I okazało się, że był nawet gotowy preset "LowMID->High" ze stopniowym wygasaniem. Gotowiec ! Nawet nie muszę bawić się w przenikanie z oryginalnym podkładem.
Wielkie dzięki.

Pozdrawiam

_________________
Pytania na PW - tylko osobiste, nie związane z forum!.


niedziela, 28 czerwca 2009, 22:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL