Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 21:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 kłopot z Digi Lab? - drży stopklatka 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post kłopot z Digi Lab? - drży stopklatka
Dzień dobry.Mam prośbę o pomoc w następującej sprawie.Używam karty Video Zip oraz programów DigiLab i A.P. 6.01. Ostatnio mam następujący problem. Pojawił się on po nieudanej próbie modernizacji komputera. Nieudanej dlatego, że firma komputerowa zaproponowała mi w celu przyśpieszenia obróbki filmów zmianę Pentium III na IV ( i tym samym płyty głównej oraz przejście z win 98 se na win XP). Niestety gdy już to wszytko mieli zmontowane okazało się, ze video zip nie współpracuję z pentium IV. Ponieważ nie mogłem sobie pozwolić na wymianę na kartę video zip rt, przywrócili stan poprzedni. Prawie przywrócili - bo tu mam włąśnie problem. Po tych operacjach które wiązały się z przekładaniem karty i przeinstalowywaniem na nowo systemu okazało sie, że źle chodzi jedna funkcja na której mi bardzo zależało. Otóż często jako materiał wykorzystuję zdjęcia uzyskane jako stopklatka prz ściąganiu z kamery filmu przy pomocy DigiLab. ( oczywiście wybieram albo jeden albo drugi półobraz albo cały obraz w zależności który jest bardziej wyraźny). Do tej pory było wszystko z tym ok. Niestety teraz okazuje się, ze gdy tak uzyskane zdjęcie wrzucę do Adobe Premiere i po obróbce całego materiału przerzucam gotowy film na magnetowid to obraz drży wyraźnie w tych miejscach gdzie są wspomniane stopklatki. Wcześniej to zjawisko nie występowało. Przy czym jeżeli do Adobe wrzucę jako materiał zdjęcie np ze skanera to zjawisko nie występuje. Proszę o pilną pomoc ponieważ w chwili obecnej efekt jest tak uciążliwy, że uniemożliwia mi obróbkę rozpoczetego filmu.
Pozdrawiam


niedziela, 13 lipca 2003, 16:31
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Problem jest najprawdopodobniej stary jak świat - interlace. Wstaw filtr deinterlace i powinno być po kłopocie.

_________________
hi-rek


poniedziałek, 14 lipca 2003, 10:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post stop-klatka w DigiLab
Witam.Spróbuj Kolego przy zapisywaniu klatki w programie DigiLab wykorzystać jeszcze funkcję "utwórz duplikat" po czym zapisz utworzony
duplikat.Pozdrawiam.


poniedziałek, 14 lipca 2003, 23:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Bardzo dziękuję za porady. Mam jeszcze prośbę o wyjasnienie mi o co chodzi z filtr deinterlace. Gdzie należy go instalować i jak. Pozdrawiam


wtorek, 15 lipca 2003, 10:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Jeżeli masz AP to w zakładce video znajdź filtr Reduce de interlace (nie jestem przy swoim komputerze, być może źle wpisuję nazwę, ale jak poszperasz to napewno znajdziesz - jeżeli nie to później sprawdzę i dam dokładną nazwę) i nałóż go na tą stopklatkę. Współczynnik ustaw na jakieś 0,2 - 0,3.

_________________
hi-rek


wtorek, 15 lipca 2003, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Jeszcze raz. W AP: zakładka video - video - Reduce Interlace Flicker. Softness ustaw na jakieś 0,2 - 0,3.
Interlace w "stop-klatkach" możesz także usunąć w programach graficznych. Np. w Adobe Photoshop w Filtrach jest filtr de-interlace.

_________________
hi-rek


wtorek, 15 lipca 2003, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziękuję bardzo za poradę. Znalazłem i ustawiłem. Jest ok.Pozdrowienia


środa, 16 lipca 2003, 08:29
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Degenerado i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL