Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 02:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Z PC na taśmę kamery 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 sierpnia 2009, 22:22
Posty: 3
Post Z PC na taśmę kamery
Czy ktoś ma doświadczenie z nagrywaniem zedytowanego filmu z kompa na taśmę kamery ? Mam Sony HDR-HC9E i nie mogę nagrać z powrotem do kamery, próbowałem Pinacle i po renderowaniu rozpoczynam nagrywanie na taśmę, oczywiście przez kabel ilink, po jakichś 2 do 3 minutach, wyłącza się film w programie, natomiast Ulead nagrywa (choć nie zawsze) ale są przycięcia.


sobota, 29 sierpnia 2009, 22:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Z PC na taśmę kamery
Doświadczenie w tym temacie ma większość tu obecnych, gdyż całkiem niedawno przecież montowany materiał oddawaliśmy klientowi na kasetach VHS wypuszczało się więc sygnał z komputera wprost do kamery, która to z kolei pracowała jako konwerter podając go dalej w postaci analogowej na magnetowid.
Chodzi tutaj o zupełnie inna kwestię:
Aplikacja, czy też odtwarzacz systemowy z którego wysyłasz film na wyjście FireWire nie ma tu zupełnie znaczenia, jest ich naprawdę wiele, lecz naprawdę niewiele jest kamer posiadających aktywne wejście i'link umożliwiające zapis sygnału line.
Temat rzeka, o którym na forum było swego czasu bardzo wiele toczył się o możliwościach aktywacji tego gniazda, rozczarował on niestety wielu, w rezultacie wniosek jest taki:
- aby kamera umożliwiała taki zapis musi mieć aktywne wejście FireWire, jeśli tego nie ma nie pójdzie to poprawnie.
Dowiedz się, czy masz (czy twoja kamera ma) "DV-IN".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 30 sierpnia 2009, 05:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Z PC na taśmę kamery
Z powodzeniem od wielu lat zgrywam materiał z komputera na taśmę Mini DV i to bez różnicy czy z linii czasu , czy jako plik wynikowy.
W moim przeświadczeniu taśma jest pewniejszym nośnikiem do archiwizacji aniżeli płyta DVD.
Odnoszę wrażenie , ale być może że to jest moje subiektywne odczucie że materiał zapisany jako AVI DV charakteryzuje się lepszą jakością aniżeli zapisany w MPEG 2 na płycie.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 18:09 przez Ciekawskodociekliwy, łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 30 sierpnia 2009, 17:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 sierpnia 2009, 22:22
Posty: 3
Post Re: Z PC na taśmę kamery
Moja kamera to HDV i posiada wejście ilink, oczywiście jak rozpoczynam nagrywanie z kompa to na LCD kamery jest podgląd nagrywanego filmu, tu z kamerą jest ok, bo to programy w których to robię mają jakiś problem, Pinacle wyłącza odtwarzany film po 2 - 3 min. a Ulead nagrywa ale z przycięciami obrazu.

Co do płyt DVD się zgadzam, zawsze robiłem kopię lub zapisuję obraz płyty na dysk kompa. Teraz przy kamerze HDV co by zachować jakość HD to najlepiej obrobiony film nagrać na taśmę bo to zajmuję dużo miejsca.


niedziela, 30 sierpnia 2009, 21:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Z PC na taśmę kamery
Być może jakiś inny proces pracujący w Twoim systemie w tle zakłuca poprawne działanie programów edycyjnych i stąd to zrywanie.
Ciekawskodociekliwy napisał(a):
...materiał zapisany jako AVI DV charakteryzuje się lepszą jakością aniżeli zapisany na płycie

Pliki AVI DV zapisany na taśmie, czy na dowolnym innym nośniku nie będzie się różnił absolutnie niczym, lecz niestety mały ma to sens, gdyż na krążku DVDR zmieścimy zaledwie 20 minut takiego materiału i będzie on odtwarzalny jedynie za pomocą komputera.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 30 sierpnia 2009, 21:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 29 sierpnia 2009, 22:22
Posty: 3
Post Re: Z PC na taśmę kamery
Próbowałem na różnych konfiguracjach, na największej wydajności kompa, odinstalowywałem i na nowo instalowałem programy i jest to samo, w sumie to z Uleadem to kicha, a Pinacle niby sobie radzi ale tylko przez chwilę.


niedziela, 30 sierpnia 2009, 23:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL