Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 21:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 dzwiek pana kamerzysty 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dzwiek pana kamerzysty
Witam

Mma taki problem z panem kamerzysta dodam od razu ze nie zajmuje montazem na codzien.A zaczlo sie tak dostalem od takiego pana kasete i dvd z wesela ogladam na dvd bezposrednio do tv mono strasznie charczy bas ogladam z kasety na tym ze tv tez charczy jezeli puszczam w zestawie jest ok.Bylem dzisiaj u pana i prosze go o poprawienie dzwieku a ten krzyczy na mnie i mowi ze sie nie da i ja sie nie znam itd.Poczytalem wasze forum i mysle ze sie da ale chcialbym jeszcze raz do niego jechac i lopatologicznie powiedziec mu jak to zrobic.PROSZE was o opisanie mi po krotce jak powstaje film dvd nagrany na weselu dodam ze facet mial kamere sony DCR-VX2000 i prosze opiszcie jak wlasnie mozna porawic taki dzwiek.Aha w jakim formacie pliku wychodzi to z kamery itd???Z gory dzieki za wszystkie posty


poniedziałek, 14 lipca 2003, 21:17
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Aby film zapisany na taśmie miniDV z tej jamery znalazł się na płycie DVD jest cały szereg procesów zgrywania konwersji i kompresji format w jakim na początku zostaje zapisany materiał na twardym dysku również zależny jest od tego na jakim sprzęcie operator pracuje. W każdym z tych etapów może nastąpić przesterowanie ciężko jednoznacznie powiedzieć w którym. Sprawę zmienia to, że i na kasecie VHS dźwięk jest "przewalony". Faktycznie operator ma w tej chwili problem, gdyż jeżeli sama rejestracja za pomocą kamery nie nastąpiła z przesterowaniem da się wszystko poprawić, ale jeżeli przester jest zapisany na taśmie kamery nie za wiele można. Obawiam się, że kamera była ustawiona na automatyczną rególację zapisu audio, co jak domyślam się na wesela nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem - dźwięk zespołu muzycznego zdecydowanie przewyższa posiom normy. Proponuję spytać operatora czy ma jeszcze materiał roboczy i niech on taki właśnie za pomocą kamery poda na TV jeżeli dźwięk będzie dobry wypadałoby poprawić audio całego montażu. Podzielam jego opór, jest to cała masa mozolnej pracy jak by nie patrzeć - za darmo.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 14 lipca 2003, 23:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ok wszystko rozumie a powiedz dlaczego jesli idzie film dvd na wzmacniacz wtedy jest dobrze?a jesli inaczej czyli dvd i tylko tv to kicha?


poniedziałek, 14 lipca 2003, 23:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Darek, jeżeli jest wina tego operatora to nic nie da podzielanie uporu, jak to się mówi nie ma zmiłuj. Kasa wzięta to i usługa musi być, chyba że zrobił za półdarmo


wtorek, 15 lipca 2003, 03:03
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie myślcie ludzie, że ja zaraz obstaję za operatorem, jako za kolegą "po fachu" jedynie chciałem wytłumaczyć skąd wzięła się jego odmowa poprawki. Całą postać rzeczy zmienia fakt, że dźwięk podany na wzmacniacz brzmi prawidłowo. W tym wypadku perator ma wręcz obowiązek zdjąć z całego zmontowanego materiału głośność, lub jak wydaje mi się - obciąć bas, którego znikome głośniczki telewizora po prostu nie wyrabiają.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 15 lipca 2003, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
DZIEKI za wziecie udzialu w dyskusji.
Czyli uwazacie ze da sie to porawic i nie stanowi to wielkiego problemu dla czlowieka ktory tym sie zajmuje no chyba ze jego wiedza polega tylko na nagraniu i zgraniu materialu na plyte???Jeszcze jedna ciekawostka film to jakies 4 godziny i tu uwaga nie ma nawet jednego efektu nawet menu jest zepsute poniewaz wstawil jedno zdjecie i powiedzial ze drugiego sie nie da mam na mysli te na wstepie od DVD gdzie podzielil film na 2 czesci.


wtorek, 15 lipca 2003, 22:47
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Własnym oczom nie wierzę w to, co czytam. W menu wtawić można dowolną ilość kadrów, lub żywych sekwencji (ze względu na wielkoś max.6) z dostępem do wybranych części filmu, który z pewnością jako cztero-godzinny miał więcej niż dwie sceny :) Moje motto na dole jest jak najbardziej na miejscu.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 16 lipca 2003, 00:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL