Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 19:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Co dokupić, aby zmontować film? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Co dokupić, aby zmontować film?
Co muszę dokupić, aby montować filmy ( posiadam kamerę cyfrową oraz komputer ). W montażu chciałbym uwzględnic: przejścia między ujęciami,animacje, dokładanie napisów, komentarzy mówionych i muzyki. Czy operacje na dźwięku, np. wzmocnienie go, są możliwe? Czy można rozjaśnić obraz (np. zbyt ciemne twarze )?


wtorek, 15 lipca 2003, 01:59
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 14 kwietnia 2003, 15:33
Posty: 15
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Zobacz tu: http://www.hdp.com.pl


wtorek, 15 lipca 2003, 09:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witaj
W twoim przypadku musisz dokupić kontroler FireWire z oprogramowaniem.Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem animacje,ale myśle że Pinnacle Studio 8 powinno ci wystarczyć,nie należy do tanich komplet z kartą i kablem kosztuje około 600 zł.Tu masz link do polskiej instrukcji do Studio 8 ftp://217.96.225.129/pub/instrukcje/studio8/
Pozdrawiam


wtorek, 15 lipca 2003, 09:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
A własnie że zwykły kontroler FireWire z kablem i prościutkim softem nalezy do tanich kart. Komplet można juz kupić sporo poniżej 100zł. Wcale nie jest potrzbne PinacleStudio za 600zł (zwłaszcza ze to też najzwyklejszy kontroler) żeby zacząć przygode z montazem. Na początek soft dołączany do kontrolera wystarcza do prostego montażu: dodanie przejść między ujęciami, ruchomych napisów, podkładu dźwiękowego itp. Obecnie mozna kupić w kioskach specjalne wydanie Entera który traktuje o podstawach montazu nieliniowego na PC. Na dołaczonej płytce jest wszystko co potrzeba początkującemu montazyście.

PS. Karty z firmy HDP to tez najzwyklejsze kontrolery FireWire tyle tylko ze kilkakrotnie wyzszą cenę. Po prostu płaci sie za niezbyt ciekawe oprogramowanie.


wtorek, 15 lipca 2003, 10:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Pytanie podstawowe: czy kamera posiada aktywne wejście, boco z tego, że materiał obrobimy skoro nie bedziemy go mogli nagrać za pomocą kamery, lub kamera nie będzie w stanie przekonwertować w locie sygnału na analogowy nagrywany magnetowidem VHS. Pozostanie jedynie jako plik na twardym, lub zapis na płytce jako Divx, VCD, SVCD czy innej.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 15 lipca 2003, 11:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL