Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 05:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD
Witam - mam problem który spędza mi sen z powiek. A wygląda to tak - pliki z kamery (AVCHD) konwerstuję Canopusem do AVI HD (montaż jest wtedy o wiele łatwiejszy niż natywne pliki) a następnie montuję w Vegasie Studio 9 Platinium. Następnie gotowy materiał w postaci pliku AVI HD zaczytuję w DVD Architect i ...... jeżeli wygeneruję i nagram BluRay - obraz bez zarzutu. Natomiast jak z tego samego projektu zmieniam ustawienia na SD i wypalam DVD - to już tak fajnie nie jest. Generalnie jakość obrazu ok ale obiekty/ludzie poruszający się są ... "rozmyci". Obraz nieruchomy w tle - ostry. Nie wiem już co robię źle - próbowałem z polejnością pól (lower, upper ...), włączyłem filtr "antyflickerowy" - i nic. Bez zmian. Jeżeli plik wynikowy z Vegasa w HD przekonwertuję do SD i potem wczytam do Architecta - nic się nie zmienia, jest ten sam problem.
Dla porównania ten sam materiał konwertowany w locie z kamery do plików AVI SD , następnie montowany w Vegasie i wypalany w Architekcie jest dobrej jakości - wszystko co ruchome jest ostre. Dużo projektów muszę robić w 2 wersjach - HD i SD więc nie mam innego wyjścia jak robić projekt w HD a następnie zapisywać w 2 formatach - DVD i BD-R. Nie mam szans robić IDENTYCZNY projekt 2X - na plikach HD a potem SD - to ponad moje siły ...
Jeżeli ktoś ma pomysł - będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie ... A może po prostu jestem przewrażliwony ?


poniedziałek, 28 września 2009, 15:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4583
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD
Jak łatwo policzyć, w pierwszym i drugim wypadku jest o jedną konwersję programową więcej, niż w przypadku montażu pliku SD z kamery. Wcale więc nie jesteś przewrażliwiony myślę.

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 29 września 2009, 07:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post Re: DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD
czyli mówiąc krótko trzeba się z tym pogodzić ? Chociaż mam wątpliwości ... jakość obrazu w przypadku konwersji z HD do SD przez Architecta jest moim subiektywnym zdaniem lepsza niż w przypadku pracy od początku na SD. Tylko to nieszczęsne rozmycie szybko poruszających się obiektów. No ale może to wina sposobu konwersji albo używanych przez Architecta kodeków. Ale pewnie tego nie wie nikt :(


wtorek, 29 września 2009, 07:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 17 czerwca 2009, 12:23
Posty: 244
Post Re: DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD
To może zrób test, nagraj projekt w HDV z powrotem "do kamery", a potem nagraj to do programu z konwersją do SD zaoszczędzisz trochę czasu i sam jestem ciekaw czy taka operacja ma sens w postaci lepszej jakości.

Daj znać czy to coś dało !!


niedziela, 11 października 2009, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD
albo zamien to wszystko na encorea z premierem bo ten temat wyglada jak jeden wielki zart


niedziela, 11 października 2009, 17:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 12 lipca 2005, 09:19
Posty: 86
Post Re: DVD Architect - problem z jakością obrazu SD z projektu HD
_Fenix_ napisał(a):
To może zrób test, nagraj projekt w HDV z powrotem "do kamery", a potem nagraj to do programu z konwersją do SD zaoszczędzisz trochę czasu i sam jestem ciekaw czy taka operacja ma sens w postaci lepszej jakości.


niestety moja kamera nie ma takiej możliwości (wgrania zmontowanego materiału). Poza tym to nie HDV tylko fullHD

Degenerado napisał(a):
albo zamien to wszystko na encorea z premierem bo ten temat wyglada jak jeden wielki zart


nie wiem co cię w tym temacie śmieszy. "Zamień na Premiera" ? Tak się składa kolego że posiadam legalne oprogramowanie i nie mogę ZAMIENIĆ sobie coś na coś. Mam konkretny problem z konkretnym softem i szukam pomocy a nie rad tego typu . A jak nie masz nic w temacie do powiedzenia - to szkoda twojego czasu na takie wpisy.


niedziela, 11 października 2009, 21:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL