Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 02:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Kodek 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 24 czerwca 2006, 21:04
Posty: 40
Post Kodek
Witam,

Pracuję właśnie nad jednym dokumentem i mam masę materiału z różnych kamer i w różnych formatach (hdv, dvcam, dv) i szukam jakiegoś bezstratnego kodeka (pod maca) którym mógłbym to wszystko wyeksportowac lecz jednoczesnie mogąc na tym pracować. Myślałem o sekwencji png ale to dość męczące, kodek png lekko rozmywa obraz, photojpeg ma dość sporą kompresję, uncompressed bądź dv avi ma problemy z działaniem dobrze zarówno pod fc jak i ae. Nie ważne ile plik będzie ważył - potrzebuje codec którym wyeksportuje to do sd 1024x576 w oryginalnej bądź niemal idealnej jakości.

Pozdrawiam
Jarek


piątek, 2 października 2009, 22:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Kodek
ProRes422

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 2 października 2009, 22:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 20:13
Posty: 63
Lokalizacja: silesia
Post Re: Kodek
Croolick napisał(a):
ProRes422

popieram.

ewentualnie sekwencja TGA :)
generalnie i tak stracisz na upscalowaniu DV do formatu jaki chcesz uzyskac :) Wspolczuje Ci tylko przepisywania materialu do jednego formatu - jesli to dokument to przez ilosc materialow pewnie troche czasu to potrwa. :(

_________________
dobry montaz - to taki ktorego nie widac !


piątek, 2 października 2009, 23:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Kodek
komputerek bedzie robił za kaloryferek przez kilka godzin :P

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 2 października 2009, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Kodek
chociaż z drugiej strony po co to wcześniej konwertować skoro od razu moze wszelakie formaty na timeline wrzucać :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 2 października 2009, 23:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 20:13
Posty: 63
Lokalizacja: silesia
Post Re: Kodek
tak samo pomyslalem, ale musialby pracowac w sekwencji HDV - albo od razu ustawic pod to co chce osiagnac - ale nie wiem czy nie bedzie musial renderowac niektorych partii zalezy jaki ma sprzet i ustawione RT

_________________
dobry montaz - to taki ktorego nie widac !


piątek, 2 października 2009, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Kodek
na upartego format sekwencji może ustawić na ProRes'a... bez przeliczania by mu to w RT chodziło... gdyby sie jeszcze zaopatrzył w plugin skalujący do HD to materiał SD mógłby duzo lepiej wygladać niż po zwykłym skalowaniu przez FCP

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 2 października 2009, 23:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL