Teraz jest czwartek, 21 marca 2019, 20:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
witam
mam takie pytanko odnosnie after effecta.
czy istnieje mozliwosc zmiany wielkosci całego projektu wraz z warstwami w AAE tak jak mozna to robic w premiere.
w opcji setting zmieniajac parametry projektu zmienia mi sie tylko rozdziałka projektu bez warstw. czy jest opcja równiez z warstwami?
pozdrawiam


środa, 4 listopada 2009, 16:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 września 2009, 19:03
Posty: 21
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
kamitomi napisał(a):
czy istnieje mozliwosc zmiany wielkosci całego projektu wraz z warstwami w AAE tak jak mozna to robic w premiere.
w opcji setting zmieniajac parametry projektu zmienia mi sie tylko rozdziałka projektu bez warstw. czy jest opcja równiez z warstwami?


hmm. projekt w AE nie ma zadnej wielkosci. dopiero w projekcie tworzysz sobie kompozycje i te mozesz zmieniac dowolnie w composition settings.


czwartek, 5 listopada 2009, 11:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
wszytskosie zgadza. ale tylko zmieniam rozdziałke projektu, a ja chce zrobic tak jak jest w photoshopie zmieniając rozdziałke zmieniają sie wielkosci wszytskich warstw.
czy istnieje taka podobna opcja w after effect


czwartek, 5 listopada 2009, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
moze to Ci w jakims stopniu pomoze

http://www.youtube.com/watch?v=P_oJVvY_zec

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 5 listopada 2009, 13:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 26 września 2009, 19:03
Posty: 21
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
kamitomi napisał(a):
wszytskosie zgadza. ale tylko zmieniam rozdziałke projektu, a ja chce zrobic tak jak jest w photoshopie zmieniając rozdziałke zmieniają sie wielkosci wszytskich warstw.
czy istnieje taka podobna opcja w after effect


to chyba nie mozliwe, poniewaz warstwy maja zwykle rozne wielkosci. mozesz miec solidy male, wieksze, mozesz miec video w hd i sd w jednej kompozycji. jak to automatycznie przeskalowac?


czwartek, 5 listopada 2009, 13:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 14:12
Posty: 79
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
Croolick napisał(a):
moze to Ci w jakims stopniu pomoze

http://www.youtube.com/watch?v=P_oJVvY_zec


Myslę że ten post odpowiada na Twoje pytanie, a jeśli nie to albo się nie rozumiemy, albo nie wiem czego szukasz.
Precomp albo parentowanie to wystarczająco dobre sposoby i raczej jedyne żeby osiągnąć to co chcesz.

_________________
Let's the RGB Spirit be with You!
http://splaszfx.pl - praca około ruchomych obrazków.
http://motionfreaks.pl - Pierwszy Polski Serwis Motion Design i Visual FX


sobota, 21 listopada 2009, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
splasz napisał(a):
Croolick napisał(a):
moze to Ci w jakims stopniu pomoze

http://www.youtube.com/watch?v=P_oJVvY_zec


Myslę że ten post odpowiada na Twoje pytanie, a jeśli nie to albo się nie rozumiemy, albo nie wiem czego szukasz.
Precomp albo parentowanie to wystarczająco dobre sposoby i raczej jedyne żeby osiągnąć to co chcesz.


problem polega na tym ze chce przeskalowac cały projekt z rozdziałki 720*576 na 1440*1080.
podmienic wideo na hdv i po bolu.
jezeli zrobie precomp to tylko pozwijam kilka warstw w jedna całosc, moge rozciagnac w scale i jest ok ale i tak musze pozmieniac kazda z warstw wiec problem i tak nie jest rozwiazany. (moge importowac wideo w SD)

Po licznych kombinacjach doszedłem do wniosku ze bede musiał cały projekt budowac praktycznie od poczatku, no chyba ze jest jakis sposób ale ja nie moge go niestety dostrzec

pozdrawiam i dzieki za pomoc


sobota, 21 listopada 2009, 14:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 13 kwietnia 2009, 14:12
Posty: 79
Post Re: after effect - scale frame size - zmiana wielkosci obrazka
Jeśli nie precomp/nesting to użyj Null object. Dodaj go do kompozycji, parentuj (powiąż) wszystkie warstwy z nulem, skaluj Null - przed skalowaniem nie zapomnij powiększyć kompozycji do rozmiarów jakich potrzebujesz. Po powiększeniu elementów do pożądanego rozmiaru podmieniasz footage sd na footage HD (rób to z użyciem klawisza Alt aby osadzić je w dokładnie tym samym miejscu i z tymi samymi efektami/ustawieniami.
I gotowe.

_________________
Let's the RGB Spirit be with You!
http://splaszfx.pl - praca około ruchomych obrazków.
http://motionfreaks.pl - Pierwszy Polski Serwis Motion Design i Visual FX


poniedziałek, 23 listopada 2009, 01:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL