Teraz jest niedziela, 24 marca 2019, 19:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 HDV I SD Jak to polaczyc 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post HDV I SD Jak to polaczyc
Mam do doświadczonych kolegów pytanie.
Otoz w sobote mam nakrecic wywiad w formacie HDV(kamera Sony FX1).
ma to byc wywiad z zawodnikami startujacymi w Rajdowym pucharze polski.Na dodatek wygrali go:)
I tu jest problem tv silesia chce opublikowac ten wywiad ale ma to byc montaz polaczony z fragmentami ich startow ktore sa nagrane podejrzewam w dv-avi i to 4/3.
Jak to polaczyc by material nadawal sie do publikacji .
DRugie przy okazji kupielm kaere razem z mikrofonem zewnetrzym i jak wlaczam go slychac kazde musniecie palcem po obudowie jest na to jakas rada???

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


czwartek, 5 listopada 2009, 18:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
Najprościej :)
Tylko, że materiał musi opierać się na setkach, setkowicz cały czas opowiada, a w pewnym momencie zmniejsza się wjeżdżając na prawą połowę ekranu, równocześnie odkrywając materiał z wyścigu odpowiednio wyskalowany i umieszczony po lewej stronie :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


czwartek, 5 listopada 2009, 18:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
CYtuje "...Tylko, że materiał musi opierać się na setkach, setkowicz cały czas opowiada..."
Jestem poczatkujacy mozna na "polski"przełozyc:)

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


czwartek, 5 listopada 2009, 18:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
Można powiedzieć w sumie, że setka to wywiad przeprowadzony na jedną kamerę :) wiesz taka gadająca głowa.
Co do tego wywiadu to jaki masz plan? Rozumiem, że będzie więcej niż 2 osoby, które mają się wypowiedzieć przed kamerą?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


czwartek, 5 listopada 2009, 19:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
PLan wyglada tak w tle fjane swiatlo i stoi rajdowka z przodu na pierwszym planie siedzi załoga w teamowski koszulkach kamera ustawiona na statywie lekko z lewej mowcy 2 ludzi za nimi widac ich autona povzatku przedsatwienie załogi w formir klipu najpier filmuje kierowce filmujac go ruchem okreznym od frontu do profilu na tle rajdowki pilot podbnie potem stoja razem daje napisy sponsora anzwiska kilka dynamicznych ujec z muza z rajdow i przechodzimy do wywiadu ma on pokazac ich droge do zwyciezstwa w tym ssezonie

http://www.youtube.com/watch?v=9xHr7HR78Uoprzykladowy filmik
iterza zaczyna sie problem jak dodac ciekawie ujecia 720na 576 do projektu HDV :(

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


czwartek, 5 listopada 2009, 20:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1454
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
Podchodzisz do tego w zły sposób , a raczej za zbyt mądry .
TV Silesia nie jest kanałem HD !!!!!! to pierdoły co o sobie piszą .
Po drugie obraz 3*4 = 720*576 tak samo 16*9 = 720*576
Tak więc materiał końcowy dla TV Silesia ma być AV/DV 16*9 = 720*576
Jeśli dostaniesz materiał 4*3 720*576 wystarczy tylko w danym projekcie przeskalować/dopasować do ramki ( obetniesz 12,5 % obrazu góra+dół ) .
Tak samo materiał ze swojej kamery będziesz wgrywać jako AV/dv 16*9 720*576 inaczej pisząc nie kombinuj tylko zrób to tak prosto jak za starych czasów materiał SD tylko że 16*9. Na forum jest masa postów o tym , a literkę H dosłownie olej w obróbce .

_________________
Obrazek


czwartek, 5 listopada 2009, 21:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 12 stycznia 2007, 11:04
Posty: 324
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
jurekwejh napisał(a):
a literkę H dosłownie olej w obróbce .


tak jak mówi jurekwejh - święte słowa :P :P :P

pg

_________________
"moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! "

DZIEŃ ŚWIRA


czwartek, 5 listopada 2009, 21:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 16 sierpnia 2006, 15:11
Posty: 77
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
dokladnie tak zrobie:)za duzo zabawy a efekt moze byc tragiczny.
Dzieki za kubel zimnej wody:)

_________________
Janusz Kulig zyje w naszych sercach!!!


czwartek, 5 listopada 2009, 21:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: HDV I SD Jak to polaczyc
mogiel napisał(a):
DRugie przy okazji kupielm kaere razem z mikrofonem zewnetrzym i jak wlaczam go slychac kazde musniecie palcem po obudowie jest na to jakas rada???

Ustaw dżwięk w kamerze manualnie bo w automacie ma wysoką czułość i odczuje każdy szturch.

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


czwartek, 5 listopada 2009, 22:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL