Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 14:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 montaz z ex1 na FCP 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post montaz z ex1 na FCP
Witam,
dostalem pliki bezposrednio z karty w kamerze ex1. Plik mp4, nie moge ich otworzyc.
Czy ktos z forumowiczow ma plugin/plik/sposob by na maku sobie z tym poradzic?

wiem, ze edius sobie poradzi, ale ja mam finala. szukam, szperam, i za 80dolcow moge miec plugina, ale nie mam czasu/kasy na niego.


Garfild


środa, 18 listopada 2009, 15:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: montaz z ex1 na FCP
a spróbuj programem MPEGStreamclip otworzyc tego mp4 i daj Save As -> .mov
ta operacja powinna zrobić "rewrap" i wtedy FCP już nie powienien miec problemu z odczytywaniem tego pliku

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 18 listopada 2009, 15:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: montaz z ex1 na FCP
mpegstrem nie lapie tego pliku. (nie rozpoznaje)


garf


środa, 18 listopada 2009, 16:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: montaz z ex1 na FCP
Na stronie sony jest soft do transferu plików xdcam pod fcp. Nie mam pod ręką linka teraz. Importujesz je potem bez problemu. Najważniejsze to nie robić konwersji bo szkoda tracić na jakości. FCP spokojnie przyjmuje te pliki i można na nich montować.

Wpisz w google XDCAM FCP i już masz wyniki

edit:
http://www.sonybiz.net/biz/view/ShowCon ... 3315656825
To powinno być to.


środa, 18 listopada 2009, 17:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: montaz z ex1 na FCP
tylko czy to nie jest transfer z kamery?
Zainstalowalem co mi podales, ale plikow mp4 mi to nie czyta, a mysle ze robie wszystko dobrze.

http://www.youtube.com/watch?v=o6veANAyvcY - tu jest pokazane, ale mu wychodzi ;)

posciagam inne proponowane pliki i jak dojde do tego, to napisze. jesli nie tez napisze

zastanawiam sie tylko po co placic 60 dol za http://www.calibratedsoftware.com/MP4EXImport_Mac.asp
jak jest za darmo

dzieki za pomoc
garf


środa, 18 listopada 2009, 17:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: montaz z ex1 na FCP
ten plugin jest po to zeby pracowac bezpośrednio na plikach z kamery czyli nie robic "Ingest" - mają tez plugin który na takiej samej zasadzie wczytuje P2 do FCP

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 18 listopada 2009, 17:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: montaz z ex1 na FCP
ok, XDCAM transfer robi mi z tych plikow movy i moge pracowac. dzieki za pomoc!!!

zastanawiam sie jeszcze nad zdaniem ASMa, by nie robic konwersji bo trace na jakosci.
Sam pracuje na p2, i robie transfer z kamery do FCP, robi mi pliki mov.
Probowalem dojrzec roznice miedzy plikami prosto z karty, a moimi movami i roznicy dostrzec nie moge. Wiec nie wiem czy nalezy sie tym przejmowac.
a plugin do fcp bym mogl na mp4 montowac do teraz nie znalazlem. CHyba tylko ten platny wchodzi w gre. Kupilbym, ale gdyby cena byla za wszystkie rodzaje kodekow ;0

dzieki!!!!!
garfild


środa, 18 listopada 2009, 19:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: montaz z ex1 na FCP
Log&Transfer w FCP pzrenosi tylko strumień wideo (i audio) z jednego kontenera do drugiego wic strat nie bedzie.... wyjątkiem jest AVCHD ;)

PS. przeraża Cie cena tego pluginu? to patrz na to
http://mxf4mac.com/mxf-import

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 18 listopada 2009, 20:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: montaz z ex1 na FCP
Garfild napisał(a):
zastanawiam sie jeszcze nad zdaniem ASMa, by nie robic konwersji bo trace na jakosci.


Właśnie pisałem aby tym xdcam transferem robić bo wtedy nei ma strat. Stream pozostaje nienaruszony a zmienia się kontener tylko i taki transfer trwa w zależności od wydajności dysków bardzo szybko - tyle ile kopiowanie plików.

Wszelkie inne programy przekodowują materiał co zawsze będzie wiązać się ze stratą na jakości.


czwartek, 19 listopada 2009, 00:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL