Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 16:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Witam , mam taki maly problem.
Mam zdjecia na dysku w duzej rozdzielczosci i chcial bym zrobic z nich album zdjec, ktory bede mogl ladnie wstawic do adobiego 6.5
mam tez program photoshopa 5 , wiem ze to stare programy.
Znajomy robi tak ze zmniejsza zdjecie (nie pamietam dokladnie na jakie) wrzuca w photoshopie na czarne tlo, a potem zapisuje, importuje do ap 6.5 i podklada tlo.

wie ktos jakiej rodzielczosci powinno byc to tlo? i zdjecie mniej wiecej ile na ile pixeli zeby ladnie na tv wygladalo a tez zeby program obsluzyl.

Ewentualeni jakis program do robienia pokazu itp?


Z gory dziekuje i sory za trucie buły.


a jeszcze jedno, mam ap 6.5 i karte canopusa , nie pkazuje mi obrazu w ogole jak w ap mam ustawione general na DV canopus , jak wezme na widows media to normalnie wszystko pokazuje..

Hm.. jakies kodeki brakuje czy cus?


wtorek, 1 grudnia 2009, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Kic4j napisał(a):
Witam , mam taki maly problem.
Mam zdjecia na dysku w duzej rozdzielczosci i chcial bym zrobic z nich album zdjec, ktory bede mogl ladnie wstawic do adobiego 6.5
mam tez program photoshopa 5 , wiem ze to stare programy.
Znajomy robi tak ze zmniejsza zdjecie (nie pamietam dokladnie na jakie) wrzuca w photoshopie na czarne tlo, a potem zapisuje, importuje do ap 6.5 i podklada tlo.


Jeżeli nie masz zamiaru stosować ruchu zdjęć podczas prezentacji (powiększanie), to możesz zmniejszyć rozdzielczość do rozdzielczości filmu pamiętając jednak, że zdjęcie ma pixele kwadratowe PAR = 1, a film DV PAL prostokątne 4:3 PAR = 1,067 a 16:9 PAR 1,422. Tak więc jeśli chcesz aby zdjęcie wypełniło cały ekran i nie było skalowane "w górę", to minimalne jego rozmiary poinny wynosić dla 4:3 768 x 576, natomiast dla 16:9 1024 x 576.
Skalować oczywiście możesz posiadanym przez Ciebie Photoshopem funkcją Resize z zakładki Image o ile dobrze pamiętam. Każde zdjęcie możesz też potraktować automatyczną korektą - skrót Shift+Ctrl+L . Zdjęcia importujesz, wrzucasz na storyboard, układasz kolejność, wybierasz domyślne przejście i wrzucasz wszystkie naraz na timeline. Nie wiem czy o to Ci chodziło?
Jak chcesz zastosować jakieś ramki, to je musisz umieścić nad zdjęciem i wykluczować (jeśli ramka ma kanał alfa, kluczujesz wybierając "alfa chanel", jest kilka zposobów. Jak będziesz miał problemy to napisz na priv.

Kic4j napisał(a):
a jeszcze jedno, mam ap 6.5 i karte canopusa , nie pkazuje mi obrazu w ogole jak w ap mam ustawione general na DV canopus , jak wezme na widows media to normalnie wszystko pokazuje..
Hm.. jakies kodeki brakuje czy cus?

Zadnych kodeków nie brakuje . Przy ustawieniach masz możliwość importu gotowych prawidłowych ustawień, i spróbuj je zaimportować : Canopus DV PAL lub Canopus DV PAL Widescreen.
Musiałeś coś "pokopać" z ustawieniami, w razie dalszych problemów prześlij screeny ustawień.
Pozdrawiam
Andrzej

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 1 grudnia 2009, 14:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
O czesc Andrzeju :)


mowisz aby wrzucic na "na storyboard" a potem na timeline? hmm..
a co to takiego storyboard?


:)


wtorek, 1 grudnia 2009, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
A chciałem Ci dać dwie super książki o AP 6,5 i nie chciałeś 8O tam to wszystko jest :D
Storyboard jest to szczególny rodzaj katalogu, który otwiera się w postaci okna z ikonami jako podgląd klipów czy też zdjęć. Możesz tam do woli przeciągać ikonki w te miejsca gdzie powinny się znaleźć (np. układasz chronologię klipów, kolejność zdjęć itd. Jak już ułożysz, to możesz wyeksportować z okna albo zaznaczone, albo wszystkie klipy (zdjęcia) wybierając opcje eksportu: ułożenie na początku projektu, na wskaźniku lini czasu itd, a nawet na nienumerowanych markerach (bardzo przydatne jeśli chcesz zsynchronizować klipy z muzyką). Możesz też określić czy mają być wrzucone przejścia - poeksperymentuj
File/New/Storyboard (chyba dobrze napisałem)
Pozdro
:wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 1 grudnia 2009, 15:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Kurcze nie moge sobie poradzic z tymi zdjeciami.
Importuje je do PS i robie cos takiego z takimi ustawieniami:

Obrazek



A CO DO USTAWIEŃ AP to mam takie:


Obrazek


zeby bylo ciekawie to ja mam gotowy album z niebieską ramką i chcialem ladnie wstawic te zdjecia w ten album. moj znajomy robi tak ze wrzuca te zdjecia na czarne tlo w photoshopie , potem importuje do premiera i wybiera LAYER 1 do kazdego zdjecia, wrzuca je na dolny pasek VIDEO 1A , na ten wyzej VIDEO 2 wrzuca te ramki, w tych ramkach zaklada sie CHROME , elminuje sie niebieskie tlo i wszystko ladnie pieknie widac ..



Andrzejek a moze jednak dasz mi te książki :)


Pozdrawiam
Mateusz


środa, 2 grudnia 2009, 08:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Kic4j napisał(a):
Andrzejek a moze jednak dasz mi te książki :)


:wink:
OK, jak będę miał chwilkę, to je wyślę.
Zdjęcia w Photoshopie skalujesz prawidłowo. Możesz również kadrować przycinając zdjęcie: wciśniętym lewym przyciskiem myszy tworzysz prostokąt zaznaczenia, które możesz modyfikować (przesuwać, poszerzać itd) a następnie klikasz prawym myszy i wybierasz Crop - już masz przycięte.
A teraz rozwiązywanie problemów:
1. Zdjęcie masz w Premiere rozciągnięte, ponieważ domyślnie jest ustawiona opcja skalowania do wymiarów ekranu. Zaznacz zdjęcie na timeline, i otwórz zakładkę clip (chyba tak - o ile dobrze pamiętam) i tam znajdź i zaznacz "Maintain Aspect Ratio" czyli pierwotne proporcje adjęcia, dla każdego zdjęcia musisz wybrać tę opcję o ile nie chcesz aby było rozciągnięte (tą opcję można chyba również osiągnąć przez okno kontekstowe - prawym myszy na clipie i wybrać "Maintain Aspect Ratio". Nie musisz tak precyzyjnie zmniejszać rozmiaru zdjęć, mogą przecież mieć rozmiary rozsądnie większe od rozmiaru DV PAL np. 2000 x 1200 pixeli (oczywiście gdy zdjęcie ma wypełnić cały ekran muszą być zachowane proporcje). Premiere sam dostosuje rozdzielczość zdjęcia.

2.
Kic4j napisał(a):
zeby bylo ciekawie to ja mam gotowy album z niebieską ramką i chcialem ladnie wstawic te zdjecia w ten album. moj znajomy robi tak ze wrzuca te zdjecia na czarne tlo w photoshopie , potem importuje do premiera i wybiera LAYER 1 do kazdego zdjecia, wrzuca je na dolny pasek VIDEO 1A , na ten wyzej VIDEO 2 wrzuca te ramki, w tych ramkach zaklada sie CHROME , elminuje sie niebieskie tlo i wszystko ladnie pieknie widac ..

Znowu kłania się brak książki w której to wszystko jest :)
Po pierwsze Ty masz photoshopa okrojonego, który nie obsługuje warstw, stąd nie możesz ich utworzyć :) Gdybyś chciał się tym bawić to polecam Photoshop Elements za około 300zł i książkę Scota Kerbiego pt" Photoshop elements" - bez książek ani rusz.

Wracając do tematu jak masz ramkę ozdobną z wypełnieniem które ma być zastąpione zdjęciem, to musisz zastosować tzw. kluczowanie czyli zastąpić ten kolor przeźroczystością. Rodzaj zastosowanego klucza zależy właśnie od koloru tego obszaru, jeśli jest to kolor niebieski to wybierasz blue screen. Umieszczasz zdjęcie na Video 1 a nad nim na video2 ramkę. Zaznaczasz ramkę i w menu clip wybierasz Video options/Transparency. Tam są narzędzia do kluczowania - wybierz odpowiednie i ustaw właściwe parametry a zobaczysz zdjęcie w ramce.
Musisz koniecznie przestudiować książki o których pisałem, bez tego ani rusz :D
Pozdrawiam

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 2 grudnia 2009, 10:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 13 października 2009, 12:36
Posty: 9
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
A co do tych ustawien Premiera , w sensie ze w "monitor" mam czarno na ustawieniach DV canoplus.
I musze zmienic tam w GENERAL na WIDOWS MEDIA.. ?

Inaczej nie widze nic na monitorze gdy przesuwam suwakiem po timelinach.

dzieki Andrzeju za podpowiedźi! :D


PS chyba zaczne czytac te ksiazki :)


środa, 2 grudnia 2009, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Radziłbym Ci zrobić tak:
Otwórz Settings Viewer, naciśnij "Project settings", Z poziomu tych ustawień wybierz LOAD, załaduj oryginalne ustawienia DV Raptor PAL 4:3 i zobacz czy będzie obraz (rozumiem że nie ma sygnału na wyjściu z karty). Gdy pojawi się okienko ostrzeżenia zatwierdź OK. Nie możesz wybierać ustawień innych niż DV Raptor, gdyż nie będzie podglądu. Daj znać czy się udało.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 2 grudnia 2009, 13:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Star napisał(a):
...jeśli chcesz aby zdjęcie wypełniło cały ekran i nie było skalowane "w górę", to minimalne jego rozmiary powinny wynosić dla 4:3 768 x 576, natomiast dla 16:9 1024 x 576...

Kiedyś też tak robiłem, dopóty, dopóki nie dowiedziałem się, że jest to dość poważny błąd.
Photoshop pozwala na tworzenie obrazów graficznych zawierających podobnie jak video definicję PAR w sobie, więc można zdjęcia edytować w rozdzielczości 720:576 z różnym kształtem piksela dla danej proporcji obrazu video, tak przygotowana grafika nie musi nam re-interpolować w edytorze video, a efekt końcowy jest o niebo lepszy niż w opisanej przez Ciebie metodzie (obrazy nie drgają).

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 2 grudnia 2009, 23:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Czyli co koledzy (wszystko w photoshopie) jak mam fotke np: 2816 /2112 aspect ratio square to:
I-skaluję proporcjonalnie z 2816/2112 square do najblizszej wielkości DV (mi wychodzi )768/576 square.
II-robię crop(odcinam boki ) do wartości 720/576 square.
III-zmieniam ratio square 720/576 na ratio 1.066 720/576 - i tak zapisuję np w PSD -TAK ? czy może jakoś inaczej

Bo jednak to niby niewielkie przesunięcie z 1/1,066 ale zawsze jednak i troszeczkę deformuje obraz zdjęcia.

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


czwartek, 3 grudnia 2009, 19:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Nie, nie i jeszcze raz nie....
- nie wszystko w Photoshopie, program do edycji grafiki to Twój osobisty wybór;
- obraz DV PAL ma 768X576 dobrze Ci wychodzi, w żadnym wypadku nie odcinaj boków do uzyskania szerokości 720, bo to 720 będzie właśnie rozciągane na ekranie do wielkości 768 za sprawą proporcji kształtu piksela;
- punkt trzeci nie interesuje Cię, bo to błąd myślowy w tym wypadku.

Teraz nieco dokładniej:
W dowolnym programie do edycji obrazów twórz tak kadrowane zdjęcia, aby miały rozmiar 768X576 dla obrazu 4:3, lub 1024X576 dla panoramicznego, temat PAR jeszcze jest Ci obcy, więc nie chcę aby rozbolała Cię głowa i pomijam celowo mój poprzedni wywód.
Obrazki o gotowej już proporcji nie muszą być wcale wycinkiem dużego zdjęcia, które nawet gdy zmniejszymy nie ma poprawnego kształtu, gdyż w pustych miejscach nad i pod zdjęciem jeśli jest poziome, czy też po bokach jeśli jest pionowe - możemy dodać jakieś tło.
Musisz działać wyobraźnią, jakie rozwiązanie daje lepszy efekt zależnie od tego, co zdjęcie przedstawia.
Jeśli na pionowym zdjęciu stoi postać nie wykroimy z tego poziomego obrazka o proporcji 4:3, można więc zmniejszyć fotkę, aby jej wysokość uzyskała 576 pikseli nie dbając o to, jaką otrzyma szerokość, wklejamy takie zdjęcie do pustego obrazka 768X576 i dorabiamy po bokach jakieś tło, czy też inną fotkę, cokolwiek....
Jeśli na poziomym zdjęciu mamy szeroki plan zmniejszamy je analogicznie do szerokości 768 nie dbając o wysokość i analogicznie dorabiamy coś u góry i dołu w pustym obszarze naszego kadru.
W obu przypadkach, jeśli fotka nie przedstawia w obrzeżach znaczących elementów możemy z niej "wykroić" gotowy kadr pozbywając się rzeczy zbędnych, których brak nikomu nie będzie przeszkadzał w filmie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 4 grudnia 2009, 00:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 30 października 2006, 20:49
Posty: 120
Post Re: ALBUM ZDJĘĆ AP 6.5
Ok.Darek ale mam jeszcze niejasną pomroczność w temacie PAR :cry:
Czyli 768x576 PAR square(1.0)
lub 720x576 PAR (1.06) -> i wtym przypadku jest już "rozciagnięty" tak jakby do 768
Sorki że tak Cię męczę :(

_________________
Dzieląc się,pomnażasz.


piątek, 4 grudnia 2009, 19:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL