Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 15:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Jak w Premiere zrobić obraz w obrazie, ale nie używając motion- tam nie widzę możliwości dołożenia ramki (chyba,że wiecie jak?), ale w ten sposób, aby obraz z wyższej ścieżki był wykadrowany i ewentualnie rozmyty na brzegach lub z ramką?


czwartek, 3 grudnia 2009, 12:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Wszystko bez problemu zrobi się na prostych maskach i gołym AP. Zastanawia mnie tylko czy z DV500 były dodatkowe efekty typu PIP, bo z moją DV500 DVD były w komplecie gotowe przejścia, które rozwiązują Twój problem...

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


sobota, 5 grudnia 2009, 15:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Nie bardzo wiem, gdzie są efekty PIP. Domyślam sie że chodzi o obraz w obrazie, ale gdybyś mógł dokładniej podać gdzie je znajde, to sprawdzę wszystkie możliwe opcje czy są. I jeszcze jedna prośba: gdybyś mógł coś więcej na tewmat masek. Czy to chodzi o chromakey itp. czy coś innego?


sobota, 5 grudnia 2009, 21:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
U mnie jest to w zakładce Video->Pinnacle->...

Obrazek

Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


poniedziałek, 7 grudnia 2009, 13:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Super. Dzięki, ale jest mały problem. Jeśli użyję tych funkcji i później chcę zrobić np. luminację, (aby wyrzucić tło obok) to nie da się. Mój klip nie może być na ścieżkach 1A lub 1B tylko wyżej, a wtedy nie mogę zrobić przejścia na obrazek, który chciałem zmodyfikować.


wtorek, 8 grudnia 2009, 09:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
8O zupełnie nie zrozumiałem o co Ci właściwie chodziło w poście wyżej...

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 8 grudnia 2009, 09:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Toster napisał(a):
Super. Dzięki, ale jest mały problem. Jeśli użyję tych funkcji i później chcę zrobić np. luminację, (aby wyrzucić tło obok) to nie da się. Mój klip nie może być na ścieżkach 1A lub 1B tylko wyżej, a wtedy nie mogę zrobić przejścia na obrazek, który chciałem zmodyfikować.

Normalnego "transition" nie wstawisz, ale gdy rozwiniesz ścieżkę video2 to możesz uzyskać delikatne przenikanie na klip poniżej.
A po pierwsze, jeśli używasz funkcji PIP to może jako transparency zastosuj Alpha Channel, a nie luminance a zobaczysz że efekt swój osiągniesz.
Teraz przytrzymaj lewy klawisz Alt i kliknij na timeline i zobaczysz jak to wygląda lub zrenderuj projekt.
Niestety w AP 6 nie raz pracę trzeba wykonać na dwa razy, np.:
modyfikujemy dany klip, potem export do dv avi, a następnie import tego klipu
do projektu i znów obróbka czyli przejścia itp.
W AP Pro sekwencje dużo ułatwiają takie triki jak wyżej.

p.s.
pisząc o funkcji PIP miałem na myśli tą z zakładki video/pinnacle/pictuere in picture pro a nie przejście o tej samej nazwie w zakładce transitions.
- dokładnie to co przedstawia obrazek kolegi Sylwka.
- i jeszcze jedno, luminace też działa, wszystko sprawdzałem na klipie umieszczonym na ścieżce video 2.
pozdr.


wtorek, 8 grudnia 2009, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 530
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Waldek69 napisał(a):
Niestety w AP 6 nie raz pracę trzeba wykonać na dwa razy, np.:
modyfikujemy dany klip, potem export do dv avi, a następnie import tego klipu
do projektu i znów obróbka czyli przejścia itp.
W AP Pro sekwencje dużo ułatwiają takie triki jak wyżej.


eeee, dlaczego?? 8) Nie chcę już Tosterowi mieszać, ale spokojnie można robić zagnieżdżone efekty na wirtualnym klipie. Działa prawie identycznie jak pojedynczy klip na timeline, a może w sobie mieć np. 10 (albo i więcej) dowolnych ścieżek z rozmaitymi efektami. Piszę "prawie", bo są pewne ograniczenia, np. o ile pamiętam nie zastosujesz "speed" i nie działają żadne funkcje związane z przeplotem. Do wersji 5.1 przeplot był ok a od 6.0 adobe skaszaniło tą funkcję w połączeniu z virtual clip.
Pozdrawiam

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM,
KRAN 6m auto AIM


wtorek, 8 grudnia 2009, 15:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
SylwekK napisał(a):
Waldek69 napisał(a):
Niestety w AP 6 nie raz pracę trzeba wykonać na dwa razy, np.:
modyfikujemy dany klip, potem export do dv avi, a następnie import tego klipu
do projektu i znów obróbka czyli przejścia itp.
W AP Pro sekwencje dużo ułatwiają takie triki jak wyżej.


eeee, dlaczego?? 8) Nie chcę już Tosterowi mieszać, ale spokojnie można robić zagnieżdżone efekty na wirtualnym klipie. Działa prawie identycznie jak pojedynczy klip na timeline, a może w sobie mieć np. 10 (albo i więcej) dowolnych ścieżek z rozmaitymi efektami. Piszę "prawie", bo są pewne ograniczenia, np. o ile pamiętam nie zastosujesz "speed" i nie działają żadne funkcje związane z przeplotem. Do wersji 5.1 przeplot był ok a od 6.0 adobe skaszaniło tą funkcję w połączeniu z virtual clip.
Pozdrawiam

Chociaż już rzadko zaglądam do starej wersji 6.5 to virtual clip mnie zaciekawił, że aż odpalę rezerwową maszynkę z DV500 dvd i sprawdzę to co piszesz, tylko od czego tu zacząć :wink:
- jak to mówią młodzi ludzie: "szacun" dla Sylwka :)
- całe życie człowiek musi się uczyć...ech
pozdrawiam.


wtorek, 8 grudnia 2009, 18:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2008, 13:54
Posty: 20
Post Re: Obrazek w obrazie w Adobe Premiere 6 na karcie DV500
Dzięki za dobre wieści. Macie rację.. to działa.
A tak przy okazji, gdy mam tu fachowców: czy da się wykeksportować projekt w taki sposób, aby dokonać tak małej kompresji by później np. w Encore nagrać film na Blue Ray. Mój program to Adobe Premiere 6.0, a karta DV 500 DVD


środa, 9 grudnia 2009, 13:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL