Teraz jest piątek, 22 marca 2019, 19:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 listopada 2009, 12:34
Posty: 8
Post MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Witam,

Czy ktoś z Was miał może taką konfigurację? Kamera wykryła się poprawnie w Final Cut Studio, ale po kilku godzinach pracy przestała być widoczna. Przetestowałem na wszystkich 4 portach, za pomocą dwóch kabli, resetowałem kamerę, próbowałem zgrywać z PAL i z HDV - bez rezultatu. Komputer nie widzi jej po fire wire. Już nie mam pomysłów, szczególnie, że wcześniej działało OK.


środa, 9 grudnia 2009, 18:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 9 grudnia 2009, 19:38
Posty: 6
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
kolego a czy próbowałeś z innym kablem FireWire ? .Jeżeli na nowym Fire Wire nie chodzi to nie mam pojęcia ale bardzo możliwe jest to że to wina FireWire .


środa, 9 grudnia 2009, 20:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 listopada 2009, 12:34
Posty: 8
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Mam dwa kable, oba nowe, oba różnych firm. Najdziwniejsze jest to, że na początku wszystko działało ok. Za którymś razem, gdy włączyłem komputer nie było już sposobu. Słyszałem, że kamery Sony lubią czasem sprawiać kłopoty. To moja przesiadka z PC na MACa, więc ledwo zdążyłem wszystko poinstalować, przetestować. Zrobiłem zgranie kilku kaset przez funkcję Log and Capture, a gdy próbowałem zgrać kolejną - cisza. W ustawieniach też nie ma magii, to kamera HDV, więc jest kilka opcji, np. Sony HDV 1080i50, które wcześniej działało i kilka innych podobnych ustawień, typu HDV 1080 FireWire. Oczywiście materiał jest nagrany w HDV i kamera przełączona w ten tryb. Zresztą to bez znaczenia, bo próbowałem też podłączyć materiał przez zwykłe DV w PAL, odpowiednio zmieniając ustawienia i kamera dalej się nie wykrywa. Podejrzewam uszkodzenie portu w kamerze, ale niestety nie mam pod ręką drugiej, żeby sprawdzić.


środa, 9 grudnia 2009, 22:35
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 lipca 2008, 21:46
Posty: 81
Lokalizacja: Poznań
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Mam ten sam problem z HV30 w Adobe Premiere CS4 jak i FCS2. Pierwszego dnia wszystko działało. Następnego dnia zaczęły się te "cyrki". Kamera po prostu znika po jakimś czasie. Najczęściej po zgraniu jednej taśmy, gdy chcę coś wrzucić z następnej, aczkolwiek raz zdarzyło się to w czasie zrzucania (ok. 7 minuta taśmy). Obecnie w premierze działa, ale nie mogę mieć sterowania kamerą (pierwszego dnia było). Włączam "play" w kamerze i capture - zgrywam longiem bez detekcji scen itp. Sprawdzałem na PC (laptop) i wszystko OK - kamera działa w premiere CS3 bez zarzutu, sterowanie z kompa i detekcja scen OK.
Aha, nie mam snow leoparda i killka miesięcy temu pracowałem z Z1U (ta sama konfig. i ver. systemu) i nie było problemu.

_________________
Kuba

Lustrzanka, 24-120 3.8-5.6, 50mm F1.8
AMD Athlon II X4 640, 8GB DDR3, GeForce GTX650 1GB,2x 500 GB HD, Iiyama 22"
Windows 7 Professional x64, Adobe Premiere CS5


środa, 9 grudnia 2009, 23:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 21:36
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Mam canona xha1 i miałem podobne problemy FCP nie zawsze wykrywał kamerę . Przeczytałem instrukcje canona zalecali: odłącz i ponownie podłącz kabel DV lub odłącz kabel interfejsu, a następnie wyłącz i ponownie włącz kamerę i komputer, po uruchomieniu się obu urządzeń, połącz je ponownie kablem DV. W menu rekordera kamery trzeba wskazać rodzaj sygnału wyjściowego DV lub HDV difultowo jest ustawione na Auto. Tak jest w canonie i od kiedy ustawiam ręcznie rodzaj sygnału nie mam problemu.


czwartek, 10 grudnia 2009, 02:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 25 stycznia 2006, 20:13
Posty: 63
Lokalizacja: silesia
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Final czasem wariuje - nie wiem czy koniecznie trzeba restartowac komputer, ale na pewno powinno sie wylaczyc i wlaczyc ponownie final cuta - z drugiej strony tak sam z siebie sie wylacza ? no bo chyba nie w trakcie zgrywania konkretnego fragmentu.
Czasami tez moze pomoc zamkniecie okna log and capture i wlaczenie go ponownie.

_________________
dobry montaz - to taki ktorego nie widac !


czwartek, 10 grudnia 2009, 10:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 17 listopada 2009, 12:34
Posty: 8
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Rozwiązanie okazało się ma charakter fizyczny: jakieś uszkodzenie portu w kamerze. Dopiero po wielu próbach udało mi się ustalić, że działa, gdy się wciśnie przewód tylko do połowy. Jest to niestabilne rozwiązanie, ale jak się nie dotyka kamery ani kabla w czasie pracy, to jakoś działa.


czwartek, 10 grudnia 2009, 13:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 12:58
Posty: 8
Post Re: MAC_PRO vs. Sony FX1 HDV - Mac nie widzi kamery
Ja na codzień pracuję na FCS3 i w tv pracujemy na kamerach canona xha1. Otóż program chyba nigdy nie widział kamery, dopiero w menu kamery musiałem włączyć av-dv i wszystko śmiga. Tylko pamiętaj, że najlepiej kamerę po włączeniu tej funkcji jest zresetować. Pozdro :)


czwartek, 29 kwietnia 2010, 13:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL