Teraz jest wtorek, 1 grudnia 2020, 01:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Problem z AVCHD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 18 grudnia 2009, 14:55
Posty: 14
Post Problem z AVCHD
Plik AVCHD (1920 na 1080) eksportuję do DVD PAL. Przy odtwarzaniu tego w komputerze i odtwarzaczu stacjonarnym pojawiają się dziwne migotania obrazu. Przy ruchu kamery drgają drobne elementy obrazu (liście, źdźbła trawy). Wygląda to tak, jak gdyby linia grafiki wyświetlała się raz wyżej, raz niżej i drga szybko pojawiając się na przemian raz tu, raz tam. Próbowałem w Premiere cs4 i Vegasie 9 z różnymi ustawieniami i wynik jest podobny. W czym tkwi problem? W ustawieniach projektu, renderingu? Jeśli ktoś ma większe doświadczenie z AVCHD to proszę o podpowiedź.


sobota, 19 grudnia 2009, 23:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 26 sierpnia 2009, 19:32
Posty: 18
Lokalizacja: Wielkopolska
Post Re: Problem z AVCHD
A jak eksportujesz?
To jest klucz do rozwiązania

_________________
Praca, zlecenia dla wideofilmowców


poniedziałek, 28 grudnia 2009, 16:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 18 grudnia 2009, 14:55
Posty: 14
Post Re: Problem z AVCHD
Wiem Webkurier, że ustawienia to klucz do rozwiązania, tylko nie potrafię znaleźć ustawień przy AVCHD. Wcześniej montowałem w DV PAL i nie miałem takich problemów.
Obrabiam w AVCHD. Przy eksporcie do Blu raya nie ma problemów, wszystko jest ok. Drgania zaczynają się dopiero po renderingu do DVD.
W Vegasie i Premierze eksport do DVD ustawiam podobnie:
Kodek: MainConcept MPG2
DVD PAL
Field Order: Lower field first
Bit rate wysoki (zależy mi na bardzo dobrej jakości)
Trusno mi jest opisywać szceg ółowe ustawienia bo wypróbowałem ich mnóstwo, i nie udało mi się zlikwidować drgań drobnych elementów obrazu. Przy małym bitraicie drgań nie ma, ale drastycznie spada jakość. Wiem, że AVCHD to stosunkowo nowy i nie bardzo lubiany przez profesjonalistów format. Są też opinie, że Vegas i Premiere nie radzą sobie zbyt dobrze z tym formatem. W takim razie, w czym obrabiać AVCHD? Co sądzicie o Ediusie?


wtorek, 29 grudnia 2009, 20:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z AVCHD
nie ma zadnych problemow w premierze cs4 zobrobka avchd, robisz gdzies blad i tyle, jesli otworzysz projekt avchd z presetami avchd dopasowanymi do twojego materialu to nie ma prawa byc zadnych zaciec , trzesien itp przy eksporcie, niezaleznie czy exportujesz do avchd, BR czy dvd

w ediusie zeby obrabiac avchd material konwertujesz do canopus hq


wtorek, 29 grudnia 2009, 23:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL