Teraz jest poniedziałek, 25 stycznia 2021, 07:19




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Przesiadka na HD - co muszę zmienić 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Przesiadka na HD - co muszę zmienić
Witam serdecznie forumowiczów
Drodzy Panowie dopadł mnie problem oczekiwany -dlatego prosze jeżeli mozna o kilka informacji podstawowych dla rozjaśnienia tematu.
Dotychczas pracowałem na VX 1000E oraz Adobe Premiere PRO v.7,0
Przez złącze 1394 zgrywałem do kompa tam obróbka następnie konwersja do mpeg następnie authoring i gotowe ! Warsztat komputerowy mam nowy i mocny !
Moje pytanie :
Czy na Adobe P v.7.0 - przechwycę i obrobię materiał z kamery posiadającej zapis HD i HDV .? Format HDV to właśnie mpeg - w jaki sposób z nim postępować ? konwertować do AVI czy obrabiać i w czym ? A może HD ? - jakim programen traktować materiał w HD ??
Zamierzam kupić Sony FX 1000E .

Prosze o kilka wskazówek na poczatek mojej przygody z HD i HDV

z góry dziękuję - no cóż prosze o trochę cierpliwości , a ta cecha u filmowców to skarb ! .Upraszam jeszcze o odrobine wyrozumiałości i pozdrawiam w 2010 r.życząc sukcesów Bożego błogosławieństwa i "full satysfaction" z medialnej branży.
Marian


poniedziałek, 18 stycznia 2010, 18:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1521
Post Re: Przesiadka na HD - co muszę zmienić
myślę że przede wszystkim powinieneś pomyśleć o jakimś mocnym kompie z 2 lub 4 procesorami oraz4-8 giga ramu i dużymi dyskami.Pamiętaj że będziesz musiał przeliczać obraz 4 razy większy niż w dv a to wymaga sporej mocy obliczeniowej
zanim się zdecydujesz to zaciągnij sobie jakiś klip hd i popróbuj coś z nim porobić na swoim kompie
minęły czasy premiera 6 który migiem przeliczał pliki wynikowe i w dodatku BEZ NIEPOTRZEBNEGO PRZELICZANIA części pliku gdzie nic nie zmienione.
polecę ci Mainconcept hd 4.02 kodek-nie wiem czy zadziała z twoim programem ale jeśli już to tam opcja smart-renderingu co pozwoli ci zaoszczędzić mnóstwo czasu
dużo ludzi kupiło kamery hd które tak na prawdę maja tylko polowe rozdzielczości hd i do uzyskania pełnej rozdzielczości muszą film przekodowywać
nie chce cie straszyć ale tu chyba nikt ci nie napisze szczegółów-chociaż chciał bym się mylić

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 18 stycznia 2010, 23:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1693
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Przesiadka na HD - co muszę zmienić
kumak napisał(a):
dużo ludzi kupiło kamery hd które tak na prawdę maja tylko polowe rozdzielczości hd i do uzyskania pełnej rozdzielczości muszą film przekodowywać


Co masz na myśli ? rozwiń temat

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal DJI Ronin SC, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 19 stycznia 2010, 09:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 13 grudnia 2007, 13:13
Posty: 77
Post Re: Przesiadka na HD - co muszę zmienić
nie ma różnicy co do wymagań HDV i DV bo to nadal mało wymagający MPEG-2,
blaszak z najwyższej półki potrzebny będzie do HD w MPEG-4
wiec się musisz zdecydować co będziesz uprawiał

co do PC ja bym tu myślał o 64bitach, tymbardziej, że fani firmy Adobe muszą się liczyć z tym, że najnowszy pakiet będzie tylko na 64bit


wtorek, 19 stycznia 2010, 09:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1521
Post Re: Przesiadka na HD - co muszę zmienić
Star - kolega kupił canona.... 1080x1440-taki lepszy divix robiąc płytę blu-ray i chcąc mieć ful hd dekoduje programowo klipy do 1920-proces długi i cudów nie ma- każdy pixel rozszerzony 2 razy- wiec i deformacje obrazu
czasem kodeki dobrej jakosci ale to nie dv gdzie to co w klipie nie zmienione
było przepisywane.niestety każdą dekompresja-kompresja powoduje pewne zmiany,dlatego jeśli kupie hd kamerę to tylko mpeg2
wiem ze ludzie nie maja pojęcia i cieszą się ze dostają film hd a on często tylko leżał obok hd
oczywiste ze obraz wiele razy lepszy niż standard dvd- zwlasza ze większość robiło swoje płyty softwarowo co bardzo zniekształcało obraz dv
zrob test-- wgraj godzinny plik mpeg2 do mpegwizard wombla i w srodku wytnij parę sekund i zrob plik wynikowy
potem to samo zrób wegasem albo premierem albo liqdem-będą mulić i mulić zanim stworzą plik-wiec do tej pory montuje premierem ,robię prewiev i potem dekoduje sprzętem mpeg2-podobnie myślę robić kiedy zacznę robić w hd
oczywiście inni mogą :D inaczej

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


wtorek, 19 stycznia 2010, 10:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 31 grudnia 2008, 13:29
Posty: 131
Post Re: Przesiadka na HD - co muszę zmienić
Sposób myślenia przy filmowaniu gdyż HD nie wybacza nawet minimalnych braków ostrości - wszystko widać. Nie wybacza również trzęsących się ujęć - bo na dużym telewizorze po prostu mocniej to widać a klient już bardziej wymaga.

_________________
http://www.vip2.pl
http://www.wesele-tarnow.pl


wtorek, 19 stycznia 2010, 10:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL