Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 15:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 szarpanie obrazu w ediusie 5.01 podczas odtwarzania 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post szarpanie obrazu w ediusie 5.01 podczas odtwarzania
witam,
po instalacji windows7 zauważyłem że obraz w monitorze podglądu w ediusie 5.0 podczas odtwarzania jest tak jakby szarpany ( co chwilę tak jakby jedna klatka w tył..).. Po exportowaniu wszystko jest ok podczas odtwarzania np w odtwarzaczu DVD. Przy takiej samej konfiguracji w winXP było wszystko ok.

Drugi problem to, że nie mogę zgrać materiału wideo z kamery chociaż kamera widziana jest w systemie. Sterowanie kamerą z programu windows media encoder nie działa - wyświetla się komunikat "parametr jest niepoprawny". Edius" chciałby zgrywać" w formacie 720x480 tylko, że jak włącze capture to uruchamia się odtwarzanie w kamerze a w oknie ediusa pustka :-( po naciśnięciu stop, w kamerze włącza się pauza

Moja konfiguracja:
GeForc9600GT 512MB
Intel Quad Q8200
4GB RAM
WIN7 Home Premium

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


środa, 3 lutego 2010, 16:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: szarpanie obrazu w ediusie 5.01 podczas odtwarzania
czy nie pracujesz przypadkiem w NTSC (60i) na klipach PAL (50i)?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 3 lutego 2010, 17:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: szarpanie obrazu w ediusie 5.01 podczas odtwarzania
Croolick napisał(a):
czy nie pracujesz przypadkiem w NTSC (60i) na klipach PAL (50i)?


pracuje w 720x576(50i) - materiał nagrany 720x576(25)
co dziwne na zgranym materiale brak tego szarpania. Czy może brakować kodeka DV??

płynnie klipy działają w 720x576 50p ale brak jest opcji PRINT TO DVD
co robię nie tak??

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


środa, 3 lutego 2010, 20:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: szarpanie obrazu w ediusie 5.01 podczas odtwarzania
problem ze zgrywaniem materiału z kamery rozwiązany :-). Karta FireWire na chipie NEC nie działała poprawnie w WIN7, zmieniłem kontroler z chipem VIA i wszystko śmiga.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


czwartek, 4 lutego 2010, 22:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL