Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 11:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Ulead Video 11 plus pl - nagranie filmu w dzwięku 5.1 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 lutego 2010, 10:04
Posty: 21
Post Ulead Video 11 plus pl - nagranie filmu w dzwięku 5.1
niektóre programy do tworzenia i edytowania filmow dają taką możliwość... np. Ulead Video 11 plus

czy samo zaznaczenie tej funkcji 5.1 powodujące zmiane ze stereo na dzwiek przestrzenny wystarczy ? czy coś da dodatkowo dla lepszego(?) efektu wydzielanie scieżki audio z klipu do scieżki dialogowej

co sie stanie gdy np. linie meledyczna zamiast do scizeki audio wrzuce do dialogowej ( efeketów dzwiekowych ) ? ma to jakies przełożenie na efekt koncowy ?

pinnacle 12 studio plus nie ma opcji nagrania w formacie 5.1 ale np. 14 ultimate juz tak

bawił sie ktos w takie obróbki ?





nagrałem płyte na próbe z tym projektem w 5.1

audio elegancko

mieszane uczucia mam tylko do sciezki dialogowej, do której wydzieliłem głowne audio z filmu (klipu) gdzie niegdzie

mam wrazenie ,ze niekiedy jest nieczysto


ogólnie ok, dużo efektów, minus to brak mozliwosci kopiowania kilku scen na raz w celu przesuniecia i zachowania luki po usunieciu klipu jak w pinnacle 12 plus, czasami mało stabilny, ale odzyskuje projekt

mam trial tego programu

i jeszcze jedno pytanie dotyczące ULEADA:

gdy usuwam jakiś klip jeden z wielu,wystepujących kolejno po sobie, nie powstaje luka ...

całoś się przesuwa i łączy ze sobą, nie ma pustego miejsca, co powoduje,że jednoczesnie nie przesuwa się cała linia melodyczna podłożona pod inny dalszy klip...

w programie pinnacle studio 12 plus , można zachować lukę , badz nie... jest taka możliwośc

czy tutaj również ?

na osi czasu nawet nie można zaznaczyc dwóch klipów na raz... aby przenieść / przesunąć dwa za jednym zamachem, tylko pojedynczy klip , zadnych opcji, zadnej instrukcji


poniedziałek, 15 lutego 2010, 10:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Ulead Video 11 plus pl - nagranie filmu w dzwięku 5.1
Zrobienie projektu w 5.1 ze zwykłego stereo, jak dla mnie, mija się z celem. 5.1 zabiera trochę MB-tów a efekt identyczny z tym jaki uzyskuje się wciskając przycisk "surround" (podczas odtwarzania ścieżki stereo) w amplitunerze. Zwykłe uprzestrzennienie. Nie lepiej zaoszczędzić te megabajty na wyższy bitrate video? Co innego jak ktoś posiada kamerę, która oryginalnie nagrywa w dolby digital 5.1.

Co do drugiego pytania.
W uledzie rzeczywiście nie powstaje puste miejsce po usunięciu klipu ze środka projektu. Aby zachować synchronizację (tzn. aby pozostałe klipy na innych ścieżkach np. podkład muzyczny) przesuwały się wraz z klipami głównymi, które "dosuwają się", musisz załączyć Ripple Editing tzw. edycje "rozpływową", "synchroniczną" lub "kaskadową" (ta sama nazwa według 3 różnych instrukcji). Załączasz to na samym począteczku osi czasu - rysunek takiej agrafki z tego co pamiętam...

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


poniedziałek, 15 lutego 2010, 10:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 lutego 2010, 10:04
Posty: 21
Post Re: Ulead Video 11 plus pl - nagranie filmu w dzwięku 5.1
wielkie dzięki, tą kaskadową ikonke klikałem na marginesie,ale nawet za bardzo nie wiedzialem czy to cos dało i daje, nie ma nawet żadnego samouczka w tym programie, popróbuje

co do jakość obrazu, rzeczywiscie cos w tym jest, taki mniej wyraźny jest w stosunku do tego co widze montując klipy i odtwarzajac, nie spojrzałem na podgląd przed nagraniem również,ale tak jak mówie jest mniej wyraźny,zaskoczyło mnie to, w pinnacle takiego czegos nie było

czyli bez sensu zaznaczac to 5.1 , bo to tylko osłabi jakoś obrazu ? zawsze bedzie cos kosztem czegoś ?

w sumie dvd odpala płyte z funkcja dzwieku movie i dzwiek idzie na wszystkie głosniki, linia melodyczna równiez

jak podłaczałem usb pod moje dvd , to niektóre mp3 z niego nie szły na wszystkie głosniki, mimo ze rozne funkcje dzwięku próbowałem


a co z tym :

na osi czasu nawet nie można zaznaczyc dwóch klipów na raz... aby przenieść / przesunąć dwa za jednym zamachem, tylko pojedynczy klip

da rade ?


no i jeszcze pytanie czy jest róznica jesli audio jakąs mp3 wrzuce do sciezki dialogowej zamiast do sciezki audio ?

jak wydzieliłem audio z klipu (ludzkie głosy) i dałem na maksymalna głośnosć, to i tak moze nie słabo słyszalne były,ale mozna było odniesc wrazenie ze muzyka troche zagłusza mimo ,że była poniżej 40 ustawiona

czyli tez chyba razcej nie warto wydzielac sciezki audio z klipu ? no bo w zasadzie po co , aby poprzycinac ? to samo osiagnie sie przecinajac klip wideo w danym miejscu i wyciszajac/pogłasniajac

czy sie myle ?


poniedziałek, 15 lutego 2010, 12:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL