Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 19:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9
Dzień Dobry wszystkim forumowiczom
Mam troche niezłych animacji : AVI oraz MOV z kanałem ALHA,LUMA - problem w tym ,że są w formacie 4:3 . Oczywiście zmianą "Aspect Ratio " dokonam przeróbki do formatu 16:9 .Po przeróbce już w nowym 16:9 formacie, chciałbym Encoderem CS4 zapisać je ponownie jako AVI , a pliki MOV do MOV lub jezeli to możliwe do AVI tak aby kanały ALPHA i LUMA w dalszym ciagu pełniły swoją własciwą rolę ????

Co o tym sadzicie i czy jest to możliwe ??

Wiem że Panowie Darek Montazysta lub Degenerado zawsze mają dobry sposób na WSZYSTKIE bolączki , trudno mi jednak wykorzystywać ich wiedzę ponad normalną ludzką życzliwość .

- miłego i spokojnego weekendu dla wszystkich


czwartek, 4 marca 2010, 20:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9
Nie wiem jakim softem dysponujesz, ale na 100% zrobisz to w After Effects, w Render Queue > Output mode ustawiasz w Channels: RGB+Alpha.
Pozdrawiam

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


czwartek, 4 marca 2010, 21:45
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9
Andrzej_men dzięki !!
Przerobiłem te animacje w AP CS4 na 16:9 - jest super ale po zastosowaniu w filmie wszedzie ręcznie muszę dodawać LUMA KEY oraz wpisywać wartość 0.1 - wówczas Premiere CS4 czyta / przeżroczystość czyli LUMA /
Z Twojej wypowiedzi wynika,że aby Premiere CS4 automatycznie / bez ręcznego dodawania LUMA KEY / czytał kanał LUMA - musze to zrobić w After Effect CS4 !!!
Posiadam Master Collection więc jest i AFter Effect - niestety nie umiem sie w nim poruszać - dziś poczytam trochę literatury dołączonej do programnu After Effect CS4 - gdybyś nieco dokładniej opisał mi jak i co po kolei - będe bardzo wdzięczny - postaram sie odwdzięczyć .


piątek, 5 marca 2010, 07:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9
Moja porada będzie pytaniem:
- chcesz te animacje przerobić na 16:9 z pewnością by wykorzystywać je do montażu materiału panoramicznego,
dlaczego nie pozostawić ich tak jak są, skoro importując je na timeline dostosują się one do formatu całego projektu, staną się panoramiczne, jeśli nie automatycznie, to ratio można wybrać z menu kontekstowego tego pliku (zależy od programu)?
Natomiast:
- jeśli już tak bardzo chcesz je przerobić i zapisać (wyeksportować), to po przeskalowaniu musisz zapisać go w formacie *.mov (Quick Time), czy też AVI, ale w systemie 16bitowym (Millions+) QT oczywiście będzie plikiem znacznie mniejszym, niż AVI, tak utworzone pliki imporujesz identycznie jak dotychczasowe animacje na timeline stosując tę samą funkcję usuwania tła Alpha.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 5 marca 2010, 21:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9
Dziękuję !!!
Juz po problemie - sample przerobione działaja OK.
Chętnie postawię coś zacnego Panie Darku - jestem z podkarpacia !!!

Mam jeszcze jeden problem ;
Pod WIN 7 64 bit. Premiere CS4 działa mi bez zarzutów. Natomiast ENCORE CS4 - to koszmar - co kilka minut coś wybija i zamyka sie .
Najczęściej podczas renderingu wyskakuje : " Proces nie może uzyskać dostępu do pliku ponieważ jest on używany przez inny proces "
Dodam,że uruchomiony mam tylko Premiere i Encore . Upór jest jedynym sposobem i po kilku powtórnych próbach dobiegam do finiszu.
Jest to dość męczace ! . Zresztą Encore wogóle wiesza mi sie dość często. !
Czy jest na to jakis sposób ? czy moze dać sobie spokój z WIN 7 - ponoć WIN XP 64 bit SP2 - jest stabilniejszy - co o tym sądzicie ??


niedziela, 7 marca 2010, 16:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 24 listopada 2007, 18:48
Posty: 104
Post Re: Czy można animacje 4:3 przerobić na 16:9
Przepraszam za swoje absorbujace podejście ale pomyślałem aby zminimalizować udział Encore w procesie. Czy nie lepiej bedzie przygotowany w Premiere Cs4 materiał rzucić do Encodera Cs4 tam przeliczyc go i tu pytanie : bezpośrednio do MPEG DVD z opcją Multiplex. czy do: PAL - AVI DV po to aby Ecore miał prostszy rendering ?
A moze inny lepszy sposób ???

Dziekuję za każdy sprawdzony pomysł - chetnie wypróbuję
Pozdrawiam w niedzielne popołudnie zyczę Dużo Radości i Błogosławieństwa


niedziela, 7 marca 2010, 16:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot], wmiet i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL