Teraz jest czwartek, 27 czerwca 2019, 12:40




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
Witam,
szukałem tego na różnych forach i nic z tego, nie znalazłem dlatego pytam.

Mam płytkę DVD z imprezy ala Wesele, ścieżka audio jest kiepska dlatego już ją wyciągnąłem i remasteringowałem, efekt jest niebo a ziemia. Teraz bez rekompresji materiału wideo (coś ala direct stream copy) chciałbym podmienić tylko samo AUDIO w materiale DVD (pliki VOB).

Póki co zrobiłem to ale w dość okrężny sposób i chodź nie widać tego bardzo to jednak ze stratą jakości Video.
Robiłem to tak, ze programikiem DVD2AVI zrobiłem pliki AVI w kompresji DivX full czyli 6000kbit. Potem VirtualDub'em podmieniłem audio w pliku AVI (video poszło bez zmian czyli direct stream copy) , potem programem AVI2DVD by rustFM zrobiłem spowrotem kodowanie AVI na Mpeg2 (DVD) i tym też programie ustawiłem nowe znaczniki (rozdziały).

Niby poradziłem ale jednak podwójna rekompresja obrazu pogorszyła go, ponadto trwało to kilka godzin i chciałbym to poprawić ale bez utraty jakości wideo.

Proszę o podpowiedź jakiś prostych programów które to załatwią.

Programem DVD-lab PRO2 próbowałem ale jest dość zawiły, nie poradziłem sobie. Nie udało mi się też programami Ulead Video Studio 11 czy Ulead VideoStudio SE DVD czy Nero Vision czy też Windows Movie Maker, zawsze jakieś błędy albo problemy.

Poza podmianą samego audio interesuje mnie ewentualnie jeszcze:

1/ własne ustawienie nowych rozdziałów,
2/ podmiana małego fragmentu wideo na początku materiały (zmiana danych kontaktowych, wiem, trzeba zrobić albo jakiś filmik albo obrazek i podmienić go na jakiś mały czas ewentualnie z efektami przejścia (wejścia i końca).

Proszę o najprostsze metody a w przypadku bardziej skomplikowanych proszę o jakiś opis kroków działania

Dziękuję i czekam

ps. proszę nie odsyłać mnie gdzie indziej bo szukałem takiego problemu i naprawdę nie znalazłem, chyba że faktycznie został opisany dokładnie taki przypadek to poproszę o linka do tematu, dziękuję


czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
1.zciagasz ze strony www.womble.com program mpeg wizard
2.importujesz voby z foldera dvd
3 . wkładasz je do time-line i robisz eksport audio
4.robisz sobie z audio co chcesz i zapisujesz jako plik audio
5 importujesz plik do wizarda i wkładasz go do time-line-nie trzeba synchronizować bo wszystko pasuje
6- pliki vob w preferencjach audio dajesz na Mute
7.eksport do pliku mpeg
8. wypalasz płytkę
uwaga- podczas importu vobow na poczatku może być vob menu- wytnij go

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
OK, super, dzięki,spróbuję te sposób a można tym progiem też ustawić nowe rozdziały czy lekko przeedytować video?


czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
jeśli będziesz tylko przycinał to ok ale ...
tam dużo filtrów i przejść,możliwość dołożenia napisów i podłożenia muzy -ten program nie przelicza tej części klipu w której nic nie zmieniałeś-miesiąc masz go do testow

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 29 kwietnia 2010, 21:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
stokrotne dzięki, będę próbował :)


czwartek, 29 kwietnia 2010, 22:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
Witam,
próbowałem tego MPEG Video Wizard DVD 5.0 (pełny numer wersji to 5.0.0.107) ale coś jest nie tak, miedzy kolejnymi plikami VOB mam jakieś minimalne dziury,niby są zsunięte ale są dziury, prze eksporcie audio potem w pliku WAV widać te dziury i nie mogę ich posklejać, żeby nie było tych przerw, na płycie DVD tego nie ma, przejścia są płynne.
Sprawdziłem na innej płycie DVD z filmem (oryginalna, nie przegrywana, tłoczona) i dokładnie to samo,między przejściami pomiędzy kolejnymi częściami VOB minimalna dziura w audio i stop klatka w wideo, proszę sprawdzić u Was czy też tak jest? Może ta wersja (ja mam 5.0.0.107) jest z błędem?

Ponadto dopasowywanie części VOB (skracanie) jest skokowe , nie można ustawić precyzyjnie. Program wydaje się być fajny ale niestety tego ni e przeskoczyłem w żaden sposób :-(
Proszę o pomoc ewentualnie wskazanie innego programu.
ps. mój GG# 571618, może on line coś podziałamy, może coś źle robię ale nie wydaje mi się


środa, 5 maja 2010, 17:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
Hallo, nikt nic nie poradzi w tym temacie? Proszę o pomoc , THX :?


piątek, 7 maja 2010, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
masz juz mpeg2 video- jeśli ci wizard złe zrobił audio to zrób je jakim riperem do dvd-tak jak się robi filmy divix i wydobądź z filmu ścieżkę audio

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 7 maja 2010, 12:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 22 lipca 2009, 14:38
Posty: 8
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
TMPGEnc mpeg editor powinien dać radę.


piątek, 7 maja 2010, 12:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
nie chodzi o wydobywanie czy obróbkę audio tylko o podmianę w VOBach, ewentalnie edycja małego fragmentu wideo i ustalenie nowych rozdziałów i tyle, nic poza tym, ten prog robi dziury video i audio pomiedzy partiami VOB i tylko tu jest problem. TCMenc mam ale on nie kuma VOBów a przeciez pisze ze nie chce ich rekompresować czylko oryginalne VIDEO i podmiana samego audio, jak najmniej edycji bo wideo jest ok poza danymi kontaktowymi ktore bym podmienil, adio juz mam gotowe , plik 48KHZ,16bit stereo w pliku WAV, tylko podmienić w VOBach i tyle, prosze o skuteczne propozycje, pozdro


piątek, 7 maja 2010, 13:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
wiem o jakich dziurach piszesz-faktycznie program złe łączy voby-zwłaszcza z dźwiękiem ac3-ja ma stara wersje 4 coś tam i ona tego nie robi
wiec proponuje ci wydobądź sam dźwięk z dvd innym programem- porób sobie z tym dźwiękiem co ci potrzeba i połącz wszystko wizardem

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 7 maja 2010, 13:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
kumam dzięki ale nie rozumiesz mnie, mam wyjęty juz plik WAV bez dziur obrobiony, sek w tym ze wizardem jak zaimportuje VOBy i ten WAV nowy to AUDIO jest OK ale wideo jest za długie (im dalej tym wiekszy rozjazd) bo pomiędzy każdym VOD em jest minimalna dziura, nie widac tego, probki sa zsunięte razem bez przerw ale cos tam jest nie tak, powtarzam audio mam ok i wizard improtuje audio OK bez dziur tylko VOBy dziurawi
Sprobuj sobie zaimportowac dowolne DVD do wizarda i sprawdz przejscia, bedzie przerwa mala, jak wlozysz w tonowe audio jakies to audi bedzie ok ale wideo wciaz ma przerwy i nie wiem jak tego sie pozbyc wiec nie moge skleic VOBow z nowym audio, pomocy please
Sprwadz czy wersja 4 ktora masz jest dobra, jesli tak to moze sciagne gdzies albo moze mi wyslesz mailem, THX


piątek, 7 maja 2010, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
w TOOLS masz mpeg gop fixer
to program do naprawy vobow- usuwa błędy mpega synchronizacji audio i video
wejdź w 2 opcje - ona sprawdzi i stworzy nowe voby

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


piątek, 7 maja 2010, 16:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 20:19
Posty: 10
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
hmm, nic z tego, zadnych zmian w VOBach, VODy sa OK tylko program je źle importuje i niepotrzebnie wstawia te dziury, nic z tego,chyba tego nie zrobie :(


sobota, 8 maja 2010, 14:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1515
Post Re: Podmiana całej ścieżki AUDIO w DVD (VOB'ach) bez rekompresji
niestety to jest jedyny program do łączenia vobow który znam- wiem ze źle łączy voby-ale w moim przypadku tylko wtedy kiedy dźwięk w ac3- wiec zawsze robię w mpeg
jeśli ktoś przyniesie zakodowana płytę to tym progiem przerabiam- a łączenia deczko przycinam

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


sobota, 8 maja 2010, 15:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL