Teraz jest środa, 19 czerwca 2019, 17:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 HDV na Full HD 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post HDV na Full HD
Witam, montuje pierwszy materiał nagrany w HDV kamerą sony fx1000.

i tak, niby ta kamera nie jest full hd 1920x1080 tylko hdv 1440x1080 ale przy wgrywaniu materiału jest info o przeliczniku 1,3(3) który odpowiadałby full hd gdyby przemnożyć 1440x1,3(3)= 1919,9(9).

Zapytałem o to znajomego który współpracuje z TVN.
Z tego co usłyszałem, sony wprowadził HDV ponieważ na początku rejestracji w HD wewnętrzne procesory nie wyrabiały z taką rozdzielczością i postanowili zwężać piksele o 1/3 czyli do 1440. Kasetki DV też nie byłyby w stanie zapisać takiej rozdzielczości.

Powiedział też że mogę taki materiał spokojnie wyeksportować do full HD zmieniając tylko przelicznik na 1 i dostanę materiał w pełnym 1920x1080.

Aż trudno mi w to uwierzyć, że nie będzie różnicy między kamerą, która rejestruje obraz w pełnym HD?

Nie wiem co o tym myśleć bo na pierwszy rzut oka to bzdury ale może...

Czy spotkaliście się z taką teorią i czy ktoś eksportował materiał z kamery HDV na full HD???


środa, 12 maja 2010, 15:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: HDV na Full HD
rozmiar a rozdzielczość to tak naprawdę dwie różne sprawy. oczywiście możesz w każdej chwili przeskalować nawet obraz z komórki do "Full HD", ale czy to znaczy, że nie będzie widać różnicy między tym obrazem a obrazem nagranym kamerą "w pełnym 1920x1080"?

_________________
Obrazek


środa, 12 maja 2010, 15:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: HDV na Full HD
zgadza się i to mnie właśnie zastanawia. Czy możliwe jest rozciągnięcie tych pikseli i uzyskanie obrazu FHD bez widocznej utraty jakości.

Moim zdaniem to nie jest super proste, jeśli w ogóle możliwe dlatego chciałem zapytać na tym forum. Są tu ludzie o dużo większym doświadczeniu niż ja i może spotkali się z podobnym zagadnieniem.


środa, 12 maja 2010, 22:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: HDV na Full HD
mozesz to bez klopotu przeskalowac lub wciaganac przez karte montazowa "upscalujac" - jedno zasadnicze pytanie - po co ?


środa, 12 maja 2010, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 12 czerwca 2008, 02:47
Posty: 203
Post Re: HDV na Full HD
Teoretycznie zawsze będzie strata jakości po "upscalowaniu".

W praktyce można próbować ją polepszyć np. programem MotionDSP vReveal.
Nie wiem jakie to daje efekty, bo dopiero niedawno się o nim dowiedziałem (przy okazji pobierania nowych sterowników Nvidii, że program obsługuje CUDA).
Bawił się ktoś tym? Warto?
Tu jest jakaś recenzja tego softu:
http://www.videotesty.pl/recenzja/110/R ... P-vReveal/


czwartek, 13 maja 2010, 02:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: HDV na Full HD
"Teoretycznie zawsze będzie strata jakości po "upscalowaniu""

no nie wiem, golym okiem nie widac roznicy, wiec jesli jest potrzeba to wg mnie mozna tak zrobic, tylko nie kumam tej potrzeby


czwartek, 13 maja 2010, 02:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: HDV na Full HD
powody są dwa:

pierwsze to etyka - nie powiem klientowi że oddam mu płytkę BR z filmem w rozdzielczości FHD jeśli to będzie HDV. 99 klientów tego nie zauważy, jednak wystarczy jeden niezadowolony, który poczuje się oszukany i opinia w mieście zostanie.

drugi - rozdzielczość telewizorów, większość LCD to już FHD, z doświadczenia wiem że lepiej by obraz źródłowy był w natywnej rozdzielczości ekranu.

może i trzeci powód się znajdzie - marketing :D

Zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę powinno się rejestrować w kamerze FHD ale to od przyszłego sezonu pewnie. Po przebojach z FX1000 chcę zmienić sprzęt na PMW-EX1R


czwartek, 13 maja 2010, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: HDV na Full HD
spoko :)
to najlepiej miec do tego karte montazowa, strata jakosci jesli jest to niezauwazalna, softwareowe skalowanie daje gorsze wyniki


czwartek, 13 maja 2010, 09:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3273
Post Re: HDV na Full HD
PrzemyKu, to nie tak.

po pierwsze FullHD i HDV to dwie zupełnie inne sprawy. pierwsze to oznaczenie telewizorów potrafiących wyświetlić obraz w rozdzielczości pionowej 1080 pikseli, natomiast drugie to format rejestracji obrazu HD o rozdzielczości pionowej 720 lub 1080 pikseli. o rozdzielczości poziomej nie ma mowy, a więc 1440x1080 to też FullHD.

po drugie rozdzielczość optyczna kamery jest raczej mniejsza od maksymalnej możliwej do zarejestrowania w formacie HD, tak więc zmiana 1440->1920 będzie niezauważalna, zwłaszcza jeśli zastosuje się dobry algorytm skalowania.

_________________
Obrazek


czwartek, 13 maja 2010, 11:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HDV na Full HD
ja sie spotkałem ze stwierdzeniem że FullHD to jest 1080p... a wesela itp. to raczej sie nagrywa w 1080i :P

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 13 maja 2010, 11:10
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: HDV na Full HD
GrassHopper - słuszna uwaga, dziękuję.

Faktycznie fx1000 jak i większość budżetowych kamer nagrywa w 1080i.
1080p jest chyba w ex1 i ex3.

Ok, w takim razie będę skalował do 1920x1080 zobaczymy jak to wyjdzie.

Przy okazji by nie tworzyć kolejnych wątków, czy materiał max 2,5 godziny plus menu płyty zmieszczę na jednej płycie BR 25GB?

Wybór płyt chyba tylko Verbatim? Naciąłem się kilka razy na płyty niby produkowane w tej samej fabryce co Verbatim ale jakoś była beznadziejna. Czy w płytach BR występuje podobna zależność - Verbatim a później długo, długo nic?


czwartek, 13 maja 2010, 12:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1663
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: HDV na Full HD
Moim skromnym zdaniem upscalowanie do 1920 x 1080 wogóle nie poprawi jakości (no i w zasadzie nie pogorszy), natomiast znacząco wydłuży proces kodowania szczególnie przy wyborze AVCHD, no i spowoduje wygenerowanie większego pliku wynikowego do nagrania na BD. Ponadto lepiej moim zdaniem montować natywnie, aniżeli po upscalingu. A korzyści ? Czy chodzi o możliwość użycia nazwy Full HD ? To już trafnie wyjaśnił powyżej GrassHopper.
Mam kamerę HDV i kartę Balckmagic Intensity Pro, więc mogę grabować po HDMI dostając na dysk materiał 1920 x 1080 w kodeku blackmagic, lub zgrywać po F-W na dysk z pominięciem karty. Próbowałem jednej i drugiej metody, lecz ponieważ nie dostrzegłem żadnej różnicy w jakości obrazu, zdecydowałem się na drugą z metod - edycję i kodowanie do BD w rozdzielczości 1440 x 1080.
Karty natomiast używam do grabowania z drugiej kamery rejestrującej z wykorzystaniem AVCHD.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 13 maja 2010, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: HDV na Full HD
PrzemyKu napisał(a):
Przy okazji by nie tworzyć kolejnych wątków, czy materiał max 2,5 godziny plus menu płyty zmieszczę na jednej płycie BR 25GB?

Swiat i ludzie
Croolick napisał(a):
ja sie spotkałem ze stwierdzeniem że FullHD to jest 1080p... a wesela itp. to raczej sie nagrywa w 1080i :P

Przyznam szczerze, że ja też.

I w pewnym momencie to już zgłupiałem, co dla różnych ludzi oznacza i co w ich rozumieniu naprawdę można nazwać FullHD. Dzięki Grass za wyjaśnienie.
BTW - kumpel miał przygodę ze "świadomym" młodym, który w dniu ślubu mu powiedział "K...wa, ale film miał być w Full HD, gdy zobaczył Fx1. (1440x1080). Nerwowo było, ale potem był bardzo zadowolony z jakości.
Do Przemyku: widziałem filmy robione w ten sposób i obrazek był cud, miód, malyna, na 42 calach.


Ostatnio edytowano piątek, 25 czerwca 2010, 11:58 przez Avantura, łącznie edytowano 2 razy

czwartek, 13 maja 2010, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HDV na Full HD
no a wyobraźcie sobie materiał rejestrowany w DVCPROHD dla 60HZ - 1280x1080 PAR 1.5 :D

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 13 maja 2010, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: HDV na Full HD
Z tymi moimi wątpliwościami, co do nazewnictwa, byłem bliski temu zdaniu
PrzemyKu napisał(a):
etyka - nie powiem klientowi że oddam mu płytkę BR z filmem w rozdzielczości FHD jeśli to będzie HDV. 99 klientów tego nie zauważy, jednak wystarczy jeden niezadowolony, który poczuje się oszukany


czwartek, 13 maja 2010, 17:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL