Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 05:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Montaż z wielu kamer? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 maja 2010, 22:12
Posty: 6
Post Montaż z wielu kamer?
Witam, pytanie to było omawiane jednak mnie interesuje czy da sie cos takiego zrobic w programie Ulead/Corel Video Studio x3? Otoz mam obraz pewnej imprezy z 3 kamer chciałbym moc sobie wybierac ktora kamera w danym momencie pokazuje a dźwięk leci z osobnej ścieżki lub z 1 kamery? Czy jest taka możliwość?


sobota, 22 maja 2010, 22:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4582
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Robiłem to lata temu nawet w programie Pinnacle 8, na jednej ścieżce wideo. Połóż na początek na timeline obraz i dźwięk z tej kamery, z której dźwiek będzie podstawowy, a potem tnij, tnij i wstawiaj do woli. :wink:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 23 maja 2010, 14:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 maja 2010, 22:12
Posty: 6
Post Re: Montaż z wielu kamer?
tak to wiem ;) miałem na mysli jakos tak by to było szybciej tzn ze ustawiam sobie 3 kamery na raz i ogladajac wybieram ktora kamera teraz.... da sie takie cos?


niedziela, 23 maja 2010, 16:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4582
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Nie miałem Uleada w ręku już długo, poczekajmy na kogoś bardziej obeznanego z jego klawiszologią.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 24 maja 2010, 18:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 kwietnia 2010, 12:58
Posty: 8
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Najlepiej Edius albo Premiere Pro, mimo wszystko. Osobiście polecam Final Cut'a, ale to na Maca...


czwartek, 10 czerwca 2010, 09:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Trzeba sobie wyjaśnić jedną kwestię:
- program do montażu video jest po to, aby to video zmontować. Materiał kroimy, przekładamy tasując go z dowolnej kamery, udźwiękowiamy itp, z tak przygotowanego projektu konwertujemy całość do pliku wynikowego, lub wypuszczamy sygnał na wyjście, o ile program i format materiałów wsadowych na to pozwala, taka metoda wymaga wcześniejszego, przemyślanego przygotowania całości, nie da się wykorzystać takiego programu jako liniowego ekspandera pozwalającego na dowolny nie zaplanowany wcześniej wybór źródła obrazu podawanego na emisję to zupełnie inne zadanie i inne narzędzia.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 12 czerwca 2010, 10:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Montaż z wielu kamer?
albectus napisał(a):
ustawiam sobie 3 kamery na raz i ogladajac wybieram ktora kamera teraz.... da sie takie cos?

Tak, oczywiście. Ale nie w typowych programach do montażu nieliniowego, bo te służą do postprodukcji.
Tego szukasz. Proszę bardzo :arrow: http://vidblaster.com/


sobota, 12 czerwca 2010, 20:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 maja 2010, 22:12
Posty: 6
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Dzieki wielkie, a znasz jakies inne programy do postoprodukcji? W tym mam drobne problemy z dźwiękiem bo nakładają mi sie jeden na drugi


sobota, 12 czerwca 2010, 21:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:04
Posty: 180
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Wiem na pewno że Edius, od wersji 5 umozliwia taki własnie montaż.
Widziałem, robiłem, nawet wyszło.
Pozdrawiam - ApA


niedziela, 13 czerwca 2010, 00:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Montaż z wielu kamer?
albectus napisał(a):
Dzieki wielkie, a znasz jakies inne programy do postoprodukcji? W tym mam drobne problemy z dźwiękiem bo nakładają mi sie jeden na drugi

Postprodukcja - nie myl tego zwrotu z tym, co chcesz osiągnąć. Bo Tobie chodzi o montaż w live a nie po nagraniu materiału :idea:
Popatrz dobrze, z tego co pamiętam jest możliwość podłożenia ścieżki dźwiękowej aby leciała ciągle a obraz zmieniasz z kilku kamer bez dźwięku. Nie używam aktualnie tego programu, więc nie mam jak sprawdzić gdzie jest ta opcja.


niedziela, 13 czerwca 2010, 13:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 maja 2010, 22:12
Posty: 6
Post Re: Montaż z wielu kamer?
VIDBlaster jest dobry, tylko mam problem z tym dźwiękiem wrzucam sobie obraz z 3 kamer, które kręcą to samo w tym samym czasie zapisane juz w pliku i mam dźwięk ze wszystkich 3 zamiast z 1 głównej, Edius znowu bardzo rozbudowany VIDBlaster jest w sam raz


niedziela, 13 czerwca 2010, 16:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Ehhh, :roll: a ja tu ciągle piszę o montowaniu live z tego co widzą aktualnie kamery.
Nie doczytałem wcześniej, że materiał już masz i wcale nie zamierzasz miksować "na żywo" obrazu z 3 kamer gdzieś tam na miejscu wydarzeń.
W takim razie to, czego szukasz, to po prostu tryb Multicamera w Adobe Premiere. Choć nie tylko ten program ma taką opcję. (Przeszukaj forum na moje ostatnie wytłuszczone hasło)


niedziela, 13 czerwca 2010, 23:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 maja 2010, 22:12
Posty: 6
Post Re: Montaż z wielu kamer?
A czy ta opcja Multicamery dostępna jest w programie Corel Ulead Video Studio??


piątek, 18 czerwca 2010, 17:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Montaż z wielu kamer?
To co potrzebujesz zrobić do wykonania jest na niemal każdym programie do montażu video, a zdublowany dźwięk z wszystkich ścieżek, to po prostu brak znajomości tego programu. Nakładanie dodatkowego dźwięku, usuwanie dowolnej ścieżki, bądź przesuwanie jej położenia, to podstawy montażu.
Skąd program ma wiedzieć, która kamera jest główna?
Sam musisz usunąć to, co niepotrzebne.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 20 czerwca 2010, 04:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 22 maja 2010, 22:12
Posty: 6
Post Re: Montaż z wielu kamer?
Program ten co koledzy wyzej podali zainstalowalem dopiero co nigdy szybciej nie mialem do czyneinia z nim wiec nie jestem obeznany, Od zawsze pracuje na Ulead/Corel Video Studio dlatego pytam o takich mozliwosciach w tym programie.


niedziela, 27 czerwca 2010, 15:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL