Teraz jest poniedziałek, 10 grudnia 2018, 08:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z cięciem filmu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 4 czerwca 2010, 14:47
Posty: 2
Post Problem z cięciem filmu
Witam wszystkich,

po raz pierwszy zwracam się o pomoc do internetowej Braci, za pomocą jakiegokolwiek forum, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Mój właśnie nastał. Tak więc do rzeczy…

Jak w tytule problem pojawia się przy próbie ciecia filmików (wykonanych kamerką Toshiba Camileo – kupiłem, bo uznałem, że będzie fajna do zabawy dla totalnego amatora… i jest). Próbowałem na Windows Movie Maker i filmy nie chcą się zaimportować. Ok. Wiem, że WMM miewa humorki (Microsoft… wiadomo). No to spróbowałem CyberLink PowerDirector 8 programik wydaje się być całkiem przystępny dla zielonych… w końcu chodzi mi tylko o pocięcie zrobionego materiału, zmontowanie tego, co zostanie, wstawienie listy płac i to by było na tyle (zresztą zauważyłem parę innych opcji, które może wykorzystam).

I w tym momencie pojawia się niespodzianka z którą się do Was zwracam. Tnę filmik gdzieś w środku i zatwierdzam. Efekt jest następujący: stworzony w ten sposób wycinek jest czarny – nie wyświetla się obraz, a słychać jedynie dźwięk. Jeżeli natomiast zostawię początek filmu i go po prostu skrócę to wszystko jest ok. No ale czasem muszę wyciąć np. kilka sekund z materiału.

Moje podejrzenia:
- standard wykonanych filmów
- brak kodeka (chociaż filmy na kompie wyświetlają się bez najmniejszego problemu)
- konieczność zmian w ustawieniach programu
- mój komputer mnie nie lubi :D

Co do wykonanych filmów, to nie za bardzo wiem, jakie informacje należałoby podać. Mają 30 klatek na sekundę. Piszcie to powiem co trzeba.
Może poradzicie jakiś inny program do montażu, albo chociaż do pocięcia tego co mam (montaż mogę pewnie zrobić bez większego problemu w CLPD 8 ).

Będę bardzo wdzięczny za pomoc i wyrozumiałe odpowiedzi :wink:


piątek, 4 czerwca 2010, 15:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4573
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Problem z cięciem filmu
Rozpisałeś się, ale i tak dajesz mało danych. :D Jeżeli Twoja Camileo to ten sprzęt LINK, to zapisuje do H.264/.MOV. Doczytaj w Twoim programie czy obsługuje on ten kodek. Jeżeli nie, to wypróbuj ten LINK program, (czy dowolny inny do konwersji tego kodeka). Sprawdź ustawienia programu - czy masz projekt ustawiony na 30 klatek na przykład.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 4 czerwca 2010, 15:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 4 czerwca 2010, 14:47
Posty: 2
Post Re: Problem z cięciem filmu
Dzięki wielkie za pomoc. Wystarczyło przekonwertować filmy Pazerem na .avi i można już działać dalej.


piątek, 4 czerwca 2010, 23:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL