Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 04:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 problem z konwersją HDV do SD 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post problem z konwersją HDV do SD
Witam

Nagrywam w tym sezonie wszystko w 16:9 HDV 1440:1080 i tak też montuję (premiere CS4).
Przy eksporcie do BD wszystko jest ok, natomiast gdy eksportuję film do zwykłego DVD w wyjściowym materiale mam przycięte ramki po bokach tj z lewej i prawej strony mam dodatkowy pasek. Tak się dzieje przy rozdzielczości 720:576, gdy zmienię na 720:574 paski znikają, natomiast encore uparcie twierdzi, że musi encodować do poprawnego formatu (brak opcji don't transcode) i pogarsza jakość wyjściowego formatu.

Szlag mnie trafia, kombinuję jak to obejść od trzech dni, niestety skończyły mi się pomysły. Może ktoś z Was, bardziej doświadczonych wie jak rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam


poniedziałek, 14 czerwca 2010, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
na paski nic nie poradzisz (własnie od wersji CS4) a i tak nie powinny byc widoczne na TV :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 14 czerwca 2010, 01:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1644
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
PrzemyKu napisał(a):
natomiast encore uparcie twierdzi, że musi encodować do poprawnego formatu (brak opcji don't transcode) i pogarsza jakość wyjściowego formatu.

Nie rozumiem jak mogłaby wchodzić w grę opcja don't transcode skoro materiał źródłowy masz HDV 1440x1080, a wynikowy masz mieć 720x576 8O

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 14 czerwca 2010, 17:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 listopada 2007, 20:21
Posty: 31
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
Witam.

Eksportuj do DVD w formacie 704x576
jest wybór takiej rozdzielczości w TMPGEnc,
czyli rozdzielczość jest chyba poprawna.
Ja tak robię i jest dobrze.

Pozdrawiam.


poniedziałek, 14 czerwca 2010, 19:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
...albo jeszcze lepiej wtajemnicz się w zagadnienia Piksel Aspect Ratio.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 14 czerwca 2010, 20:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
Star: materiał wcześniej eksportuję do pliku i do encora zaciągam gotowy film (eksport do DV 720:574 kodekiem MPEG).

Montażysta Darek A. : jest taka opcja przy eksporcie, natomiast nic nie można z nią zrobić. Gdyby można było ustawić ręcznie ratio to nie byłoby problemu. Niestety premiere wie lepiej i nie pozwala :/

Nagrałem obraz na płytę, okazuje się że na TV paski sąpraktycznie niewidoczne więc chyba szkoda walczyć z wiatrakami i lepiej zostawić tak jak jest.

Dzięki panowie!


środa, 16 czerwca 2010, 01:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
A jeśli mogę chciałbym odświeżyć temat.
Skończyłem projekt w premierze 1440x1080 - send to encore - dodałem menu itd. - chcę przystąpić do finalnej części authoring-u i encore podaję mi że za mało miejsca na płycie, dokładnie 4,79 GB zajmuje projekt w encorze.
Jeśli w premierze dam export do avi a potem wsadzę do encore jest ok ale wysłanie projektu przez dynamic link powoduję zwiększenie przestrzeni potrzebnej na DVD. Zmniejszenie bitrate nic nie daje. Próbowałem jeszcze zmieniać parę opcji ale bezskutecznie.
Nie chce się cofać w rozwoju i kodować do avi a potem do encora wsadzać gotowy plik.

Czy jest jakieś rozwiązanie, rozwiązanie wewnątrz oprogramowania Adobe bez użycia dodatkowych programów ?

Pozdrawiam


wtorek, 29 czerwca 2010, 08:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
host21 napisał(a):
A jeśli mogę chciałbym odświeżyć temat.
Skończyłem projekt w premierze 1440x1080 - send to encore - dodałem menu itd. - chcę przystąpić do finalnej części authoring-u i encore podaję mi że za mało miejsca na płycie, dokładnie 4,79 GB zajmuje projekt w encorze.
Jeśli w premierze dam export do avi a potem wsadzę do encore jest ok ale wysłanie projektu przez dynamic link powoduję zwiększenie przestrzeni potrzebnej na DVD. Zmniejszenie bitrate nic nie daje. Próbowałem jeszcze zmieniać parę opcji ale bezskutecznie.
Nie chce się cofać w rozwoju i kodować do avi a potem do encora wsadzać gotowy plik.

Czy jest jakieś rozwiązanie, rozwiązanie wewnątrz oprogramowania Adobe bez użycia dodatkowych programów ?

Pozdrawiam


Można w premiere wyeksportować projekt do mpeg2 , a dopiero potem zaimportować do encore.W przypadku CS4 eksport ustawiałem tak by w efekcie końcowym mieć dwa pliki, video i audio oddzielone.W AME w Export Settings, zakładka Multiplexer zaznaczona opcja "None".
Export Audio format: PCM, a później w Encore ustawiam na Dolby Digital.
Jak widzę że brakuje mi miejsca na płycie to mogę jeszcze zmniejszyć bitrate audio np. z AC3 256 kb/s na 224 kbs/s i projekt uratowany.
Encore przerabia mi tylko audio, video nie transkoduje ponownie.
:D


wtorek, 29 czerwca 2010, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
Chciałem uniknąć kodowania do pliku a potem przenoszenia go do encora. Chciałem skorzystać z dynamiclinka ale chyba będę musiał złożyć broń...

Dzięki i pozdrawiam


wtorek, 29 czerwca 2010, 10:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
host21 napisał(a):
Nie chce się cofać w rozwoju i kodować do avi a potem do encora wsadzać gotowy plik.

Tu akurat muszę się odezwać, gdyż większość z nas, cofniętych w rozwoju kodujemy znacznie lepszymi kompresorami niż zawarte w programach Ligosy i temu podobne, dającymi znacznie lepszą jakość i takie importujemy do aplikacji Authoringu, więc winszuję wysokiego poziomu rozwoju, tworząc krążki o gorszych jakościowo obrazkach.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 29 czerwca 2010, 15:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 stycznia 2006, 16:41
Posty: 298
Post Re: problem z konwersją HDV do SD
Czy ja widze uszczypliwą odpowiedz czy tylko mam takie dziwne wrażenie :lol: . Jeśli kogoś uraziłem i poczuł się dotknięty to z góry przepraszam.
Jeśli zrobię projekt w premierze to mam pełną możliwość edytowania i dynamicznej aktualizacji do encora. A jeśli możesz się podzielić swoją wiedzą to chętnie skorzystam.


wtorek, 29 czerwca 2010, 15:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL