Teraz jest wtorek, 18 czerwca 2019, 15:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 SONY NX5E- MONTAŻ 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post SONY NX5E- MONTAŻ
WITAM ZAKŁADAM NOWY TEMAT PISZCIE WSZYSTKO O MONTAZU PLIKOW Z SONEGO NX5E BO MAŁO NA TEN TEMAT


środa, 23 czerwca 2010, 18:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
Nagranie1920/1080 50i, pliki kopiuję na twardziela programem dołączonym do kamery.Następnie montaż w Ediusie 5.5.Po zmontowaniu materiału tworzę nową sekwencję, importuję do niej tą pierwszą sekwencję, gdzie mam wszystko zmontowane i nakładam filtr sharpnes ustawiony na 3 lub nawet 6, teraz mogę exportować do dvd (mpeg2), a dokładnie mpeg2 elementary stream.Należy zwrócić uwagę na ustawienie FIELD ORDER, by było ustaw. na
Top field first , tak samo jak pliki źródłowe z kamery.
Efekt końcowy to dwa pliki video i audio (AC3) które importuje do Adobe Encore.Jeśli wyeksportuje do dvd w jednym pliku video i audio to Encore CS4 nie wczytuje audio.
Przy exporcie do wysokiej rozdzielczosci nie nakładam filtru sharpnes.

Jeszcze ciekawostka:
Pokazałem znajomym (laikom w dziedzinie video) nagranie dvd z nałozonym filtrem sharpnes i to samo bez tego filtra.Stwierdzili oni że obydwie płyty są ok.
Nawet ta druga wydawała im się delikatniejsza dla oka. Z tym ze nie widzieli oni nagrania oryginalnego w HD. :wink:
Nie będę pisał o próbie montażu avchd w premiere cs4, ponieważ tam w efekcie końcowym na dvd wychodziło lekkie mydełko, a nałożenie filtru sharpnes na sekwencje wydłużało niesamowicie eksport do pliku.
Jeszcze jedno, w kamerze można ustawić nagrywanie dźwięku w Dolby Digital lub w LINEAR PCM, Edius akceptuje te dwa formaty, natomiast Premiere Pro CS4 z kartą Intensity Pro uruchomiony w presecie Blackmagic/AVCHD/1080 50i ma problem z dźwiękiem z tej kamery nagranym w LINEAR PCM. Z Dolby Digital jest ok.
I tyle w tym temacie
pozdrawiam.


czwartek, 24 czerwca 2010, 10:20
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
a jak wygląda montaz w premiere????


czwartek, 24 czerwca 2010, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
Poniżej podaję link na zagraniczne forum na temat NXCAM-a i AX2000,
bardzo ciekawe watki (niestety po angielsku):
http://www.dvinfo.net/forum/sony-nxcam-hxr-nx5u/
Można co nie co się dowiedzieć :)
pozdr.


piątek, 25 czerwca 2010, 11:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
WALDKU PROŚBA DO CIEBIE WIDZE ZE JEDNAK MUSZE SIE PRZESIĄSC NA EDIUSA MOZESZ MI PODPOWIEDZIEC Z CZYM TO SIE JE NIE ROBIŁEM NA TYM PROGRAMIE INTERESUJE MNIE OBROBKA PLIKOW Z NX5E W JAKIM FORMACIE NAGRYWAC ZEBY WYSZŁO DOBRE DVD I JAK TO ZROBIC NA EDIUSIE JAKIE PLUGINY DO TEGO PODPOWIEDZ COS JESLI MOZESZ


sobota, 26 czerwca 2010, 08:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
Tutaj masz link do tutoriali do Ediusa:
http://www.youtube.com/watch?v=YvjejsrH ... 5JGqthdwDc
Autor tego filmiku umieścił więcej takich ciekawostek na YT , wszystko o Edku,
warto zobaczyć.
Ewentualnie:
http://strefakursow.pl/katalog-kursow/w ... 5-pro.html


niedziela, 27 czerwca 2010, 13:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
DZIEKI WALDKU PRZYDAŁY SIE LEKCJE JESZCZE JEDNO PYTANKO JAK DOKŁADNIE NAZYWA SIE TEN FILTER CO NAKŁADASZ DO WYOSTRZANIA ON JEST STANDARDOWO W EDIUSIE CZY UZYWASZ JAKICHŚ DODATKOWO INSTALOWANYCH? I JAKIE DOKŁADNIE PARAMETRY USTAWIC???


niedziela, 27 czerwca 2010, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
gruby139a napisał(a):
DZIEKI WALDKU PRZYDAŁY SIE LEKCJE JESZCZE JEDNO PYTANKO JAK DOKŁADNIE NAZYWA SIE TEN FILTER CO NAKŁADASZ DO WYOSTRZANIA ON JEST STANDARDOWO W EDIUSIE CZY UZYWASZ JAKICHŚ DODATKOWO INSTALOWANYCH? I JAKIE DOKŁADNIE PARAMETRY USTAWIC???

Zakładka Video Filters: Sharpnes i jest instalowany z Ediusem.Parametr ustaw według swoich upodobań, może na początek ust. wartość 8, a później sprawdź czy to ci odpowiada, już na gotowym filmie, na TV.Jak to mówią metodą prób i błędów dojdziesz do celu.


niedziela, 27 czerwca 2010, 22:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
jaką wartosc ustawic dla dvd [full hd export do dvd] MPEG [generic] zakładka Basic Settings - average [bps] standardowo wyskakuje 15000000 ile ustawic do dvd??????????


wtorek, 29 czerwca 2010, 17:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
gruby139a napisał(a):
jaką wartosc ustawic dla dvd [full hd export do dvd] MPEG [generic] zakładka Basic Settings - average [bps] standardowo wyskakuje 15000000 ile ustawic do dvd??????????

Można wybrać (przykładowo) to ustawienie:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A później je zmienić, w zależności ile chcemy upakować na płycie.
Ewentualnie można zapisać te zmiany jako swój nowy preset exportu.


wtorek, 29 czerwca 2010, 22:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 czerwca 2010, 23:17
Posty: 5
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
Hmmm ja biore print to dvd i w ustawieniach ustawiam ilosc mbps. Co ciekawe mozna go ustawic bardzo dokladnie np 8.1 albo 8.2 i zrobic tak by na plycie bylo zajete 98% a nie np 85% jak czesto Edius robi automatem. I teraz zasada jest prosta 1h filmu zwykla dvd a 2h na plycie to double layer. Jakość przyznam szczerze jest niesamowita. Tylko mowie mbps dobrac trzeba ręcznie.

Dobra dvd to juz przezytek :) Nie ma co sie oszukiwac! Tereaz pytanie-chce zrobic menu w encore do plyty bluray, zatem jak wyeksportowac material fullhd 50i fx zeby plik byl w bezstratnej jakości? Z tego co sie orientowalem najlepsza opcja jest quick time movie - ale moze polecicie coś innego?

edius 5.5 / nx5e / encore


środa, 30 czerwca 2010, 08:57
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
koledzy podpowiedzcie mi jak w ediusie wrzucic pociety film na timline zeby odrazu były przejscia pomiedzy kawałkami ????????????????


piątek, 16 lipca 2010, 19:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 13 marca 2010, 20:01
Posty: 105
Lokalizacja: z domu
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
Podświetlasz wszystkie i przeciągasz efekt. Jest na ten temat cały wątek w dziale canopus


niedziela, 18 lipca 2010, 22:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:11
Posty: 162
Post Re: SONY NX5E- MONTAŻ
dzieki kolego ale to wiem myślałem ze jest prostrzy sposob jak w premiere odrazu dodaje przejscia


poniedziałek, 19 lipca 2010, 18:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL