Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 00:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Czarne ramki 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2010, 18:51
Posty: 4
Post Czarne ramki
Pozdrawiam !

Mam taki problem z wytworzeniem filmu, po zadaniu w kamerce formatu 16:9, nagraniu filmu na taśmie i zgraniu na dysk twardy kompa - film podczas obróbki
widoczny jest w okienku edycji w proporcjach 16:9 natomiast po wypaleniu na płycie widoczny jest jak na załączonym rysunku, czyli z ramkami.(ryc)

Sprawdzałem preferencje projektu w programie w którym obrabiam filmy(Ulead VideoStudio 11), miał zadane proporcje 4:3, ale po zmianie na 16:9 zmieniło sie tylko tyle, że obraz na ekranie podglądu zmienił się na mniejszy i miał ramki, a po wypaleniu na płycie finalny film miał takie same ramki jak przed wprowadzoną zmianą. Identycznie jest w Corel Pro 3


Format pliku: PAL DVD
tYP WIDEO: wIDEO MPEG-2
Atrybuty: 24b, 720x576, 4:3
Szybkość klatek 25 000 kl./s

Jak pozbyć się tych ramek, czyli spowodować, aby obraz wypełniał cały ekran ?


Załączniki:
projekt I.JPG
projekt I.JPG [ 36.22 | Przeglądane 32 razy ]
czwartek, 5 sierpnia 2010, 19:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Czarne ramki
myślę ze twój projekt ma PAR-4/3-proponuje zrób nowy o PAR 16/9.ostatniego media studio miałem 6,5-preferencje projektu powinno się ustalać na początku- potem rzadko możliwa zmiana

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 5 sierpnia 2010, 22:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2010, 18:51
Posty: 4
Post Re: Czarne ramki
Zrobiłem to co sugerowałeś, ale nie pomogło, to samo dotyczy Corela Pro 3, zaś Pinacle 10 jest bez ramek, ale strasznie się wiesza przy dłuższych filmach i kaszni przejścia, co robić ? Kupować znowu jakiś inny program ? Mam masę zaległych filmów z wakacji.


sobota, 7 sierpnia 2010, 09:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Czarne ramki
Może zbyt proste, ale to wygląda jak film w rozdzielczości SD wrzucony (bez dopasowania) do projektu HD. Czy przypadkiem nie robisz tego w ten sposób? :roll: Napisałeś parametry materiału, ale o parametrach filmu nic nie widzę.


sobota, 7 sierpnia 2010, 13:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2010, 18:51
Posty: 4
Post Re: Czarne ramki
Może masz rację, że z tym spasowaniem jest coś nie tak. Wyprodukowany finalnie film ma atrybuty identyczne jak te które opisałem w atrybutach materiału.


sobota, 7 sierpnia 2010, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Czarne ramki
No ok, film wyeksportowany jest zgodny formatem z wejściowym. Jednak nie znam UVS, więc krok po kroku nie powiem jak to wygląda. Opiszę jak taki błąd powstanie w Premiere:
Materiał ładujemy do projektu. W projekcie tworzymy nową sekwencję z błędnymi parametrami, tj. np. HDV 1440x1080, wrzucamy i montujemy film. Gotowy eksportujemy do formatu SD.
Jak podkreśliłem, mimo parametrów materiału i formatu eksportu błąd byl w ustawieniu samej sekwencji, co zmniejszyło docelowo film do ramki. Masz coś takiego tam w UVS?


niedziela, 8 sierpnia 2010, 12:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2010, 18:51
Posty: 4
Post Re: Czarne ramki
Sorry, jestem pewnie strasznym laikiem. ale co to jest UVS?


niedziela, 8 sierpnia 2010, 15:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Czarne ramki
Cytuj:
Ulead VideoStudio

:wink:


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 16:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL