Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 01:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Poziomy referenyjne w dźwięku 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Poziomy referenyjne w dźwięku
Cytuj:
Dźwięk odniesienia o częstotliwości 1 kHz z poziomem -4dB (0,775V) wskaźnika VU przyjmuje się jako referencyjny. Wartości sygnału modulacji audycji mierzone za pomocą wskaźnika VU nie powinny przekraczać zalecanego poziomu referencyjnego o więcej niż +3 dB. Dla wskaźnika szczytowego (PPM) szczyty modulacji nie powinny przekraczać zalecanego poziomu referencyjnego o więcej niż +6 dB.


taka specyfikacje dostałem i mam wątpliwości co do podanych jednostek
generalnie w programach do montazu są wskaźniki "peak" pokazujące amplitude a wskaźniki VU (wartość skuteczna) spotkałem tylko w Ediuse (na ktorym nie montuje od 2 lat) i jak sie ma te +6dB (peak) do -4dB (ktore chyba sie odnoszą do 0 dBFS) ?

Do tej pory (materiały do internetu) po prostu miksowałem dzwiek aby szczyty dochodziły do -1dBFS a cała dynamika dzwieku raczej nie pzrekraczała 6dB (zeby nie było zbyt duzych roznic w glosnosci). Może ja po prostu coś przeoczyłem?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 15 października 2010, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Poziomy referenyjne w dźwięku
W jakim programie montujesz, i czy używasz jakichś wtyczek?

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 15 października 2010, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Poziomy referenyjne w dźwięku
w gre wchodzi przede wszystkim FCP i APPro (CS4,CS5)
ale gdybyś miał jakies wskazówki odnośnie Vegasa i Ediusa to też by było miło :)

z wtyczek? raczej to co jest na "seryjnym" wyposażeniu :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 15 października 2010, 22:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL