Teraz jest poniedziałek, 17 czerwca 2019, 06:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z montażem zrzutów ekranu w Premiere Pro CS5 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Problem z montażem zrzutów ekranu w Premiere Pro CS5
Przy składaniu filmu napotkałem na dziwny (przynajmniej dla mnie) problem. Otóż nagrywam sobie zrzut ekranu programem Camatasia Recorder bądź SnagIt, a potem importuję go do Premiere Pro. Surowy plik jest w rozdzielczości 1920x1080, po montażu również w tej rozdzielczości chcę otrzymać film. Wyrenderowany przez Premiera plik wygląda co najmniej dziwnie: co druga klatka jest jakby w mniejszej rozdzielczości - i jakby rozciągnięta do Full HD. Powoduje to ogromną stratę jakości, obraz jest nieostry, a w dodatku migocze.

Pliki źródłowe kompresowałem różnymi kodekami: TechSmith Screen Capture, ffdshow, Xvid MPEG-4. Sprawdziłem też plik avi bez kompresji - za każdym razem ten sam dziwny efekt. Na dodatek występuje on też po wrzuceniu screen-a w png zamiast filmu... Surowe nagrania same w sobie są chyba w porządku, bo odtwarzane Media Player Classic-iem wyglądają tak jak powinny.

Finalny plik renderowałem w różnoraki sposób - do H.264 (sprawdzałem różne profile i level-e), do MPEG-2... Za każdym razem to samo. Zmieniałem też rozdzielczość - w 720p i "1078p" problem (ale tylko w przypadku pliku png, a nie filmu) nie występuje.

Przetestowałem kilkadziesiąt układów plik surowy - render i nie znalazłem rozwiązania. Może ktoś już napotkał podobny problem i wie jak go rozwiązać?


czwartek, 11 listopada 2010, 22:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z montażem zrzutów ekranu w Premiere Pro CS5
wrzuc spakowane zipem paredziesiat ramek i sprawdzimy


czwartek, 11 listopada 2010, 23:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 1 lipca 2010, 20:09
Posty: 74
Post Re: Problem z montażem zrzutów ekranu w Premiere Pro CS5
Wedle życzenia - http://hotfile.com/dl/82160954/5088b5c/Screeny.zip.html - oto zip z dwoma plikami (capture-3.avi skompresowany Xvid-em i capture-8.avi skompresowany TechSmith ScreenCapture-m). Jest też przykładowy render H.264 i widać tam ów dziwny efekt.

Dodam jeszcze, że dziś sprawdziłem, czy poprawi coś aktualizacja z wersji 5.0.0 do 5.0.2. Nic to nie dało...

Dzięki wielkie za zainteresowanie problemem!


piątek, 12 listopada 2010, 20:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL