Teraz jest środa, 19 grudnia 2018, 03:44




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Pinnacle i After effects 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Pinnacle i After effects
Witam, mam parę pytań.
Ćwiczę montaz w pinnacle i mam pytanie odnośnie opcji odwrócenia wyswietlanego materiału. Czy mogę go puścić od końca? Robiłem tak w ulead video studio. W łatwy sposób można było upłynnić powtarzlany ruch w pętli.
Jeżeli ktoś wie jak, to proszę o pomoc.
Mam jeszcze pytanie odnosnie korekcji kolorów. Czy w pinnacle jest tak opcja? Wrzuciłem projekt do aftera, jednak tam pluginów do korekcji kolorów jest cała masa. Kto orientuje się jakiego użyć, aby efekt końcowy był najbardziej zblizony do efektu filmowego? Chodzi o taki "miekki" obraz. Nie wiem jak to dokładnie określić. Jeżeli miałby ktoś rady jakiego pluginu uzyć to byłbym i za to również wdzięczny.
Mam również pluginy w afterze "film magic pro" słuzący również do korekcji obrazu, jednak mnogość pluginów mnie przerasta.


niedziela, 14 listopada 2010, 19:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
Jeśli chodzi o pinnacle to jest tam jakaś opcja związana z czasem (nazywa się szybkość), tam możesz ustawić szybsze lub wolniejsze tempo filmu jak i też zrobić tak żeby film leciał od początku do końca.
W pinnacle 14 hd Ultimate ta opcja znajduję się w kolejno - PRZYBORNIK - DODAJ EFEKTY WIDEO - STUDIO HD RTFX - SZYBKOŚĆ.

a to drugie to może napisz o co ci dokładnie chodzi lub zamieść zdjęcie z tym efektem, ale myśle że chodzi ci o np. efekt - POŚWIATA SENNA - znajduję się on tam gdzie efekt -SZYBKOŚĆ-.

Pozdrawiam


poniedziałek, 15 listopada 2010, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pinnacle i After effects
Dzięki za info odnośnie odwrócenia odtwarzania. Natomiast co do efektu filmowego, to znalazłem post i videotutoriale jak tego dokonać. Chodziło mi o tego typu rzeczy:
http://www.youtube.com/watch?v=_x9gMLxYiWM

Znalazłem jeszcze inne materiały, także pooglądam sobie i będę próbował.
Mam pytanie jeszcze jedno. Odnośnie kolejności i sposobu nadawania efektów do klipu. Czy kolejność jest odpowiednia.
Materiał dv obrabiam w pinnacle. Konwertuje go do mpeg2. Wrzucam go do after effects, w którym chcę nadac efekty. Tam wrzucam na timeline. Poszczególne elementy klipu, które chce zmodyfikować, odseparowuje od reszty za pomocą split layer. Chyba, że jest jakiś lepszy spsób?
Później rendering. tylko jak? W opcjach render settings- domyślnie jest best settings. Czy tak pozostawić, czy może zrobić dv settings? I kwestia formatu wyjściowego. Pozostawić lossles?
Dzięki za info


środa, 17 listopada 2010, 22:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
Jeśli miałbyś program premiere pro to tam możesz sekwencję przenieść do aftera bez potrzeby renderowania filmu (żeby tylko dodać efekty w after effects), tam nadasz efekty do filmu i później tą sekwencję możesz spowrotem przenieść do premiere pro i tam dalej obrabiać materiał - to jest bardzo wygodne.


Ale ty masz pinnacle i myśle że dobrze robisz, (chociaż jeśli chodzi o plik w jakim zapisujesz film z pinnacle to myśle żeby wybrać inny typ np. avi - ponieważ after effects nie zrenderuje ci filmu do mpeg - będziesz musiał wybrać całkowicie inny format, a to wiadomo że może pogorszyć jakość, no chyba że zrenderujesz go w AE do nieskompresowanego avi wtedy praktycznie nie stracisz nic na jakości - tyle że plik wynikowy dużo zajmuje). A pinnacle nie odtwarza plików avi bez kompresji (przynajmniej u mnie).

Ja bym radził np. zgrać film z pinnacle do formatu AVI z kompresją DV i później w after effectsie wyrenderować film z podobnymi ustawieniami jak w pinnacle.


czwartek, 18 listopada 2010, 01:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pinnacle i After effects
Wtedy do jakiego formatu mam bić kompresję w afterze, jezeli nie ma w nim opcji mpeg2? Jezeli chciałbym później wrzucić to na płytke dvd na tv?
Powiedz mi czy premiere jest rudny do opanowania? Mam do niego tutorial po polsku. Jednak obawiam się, że mnogość funkcji i jezyk angielski byłby przeszkodą. Miałem demo sony vegasa i intuicyjnie nie mogłem po n im sie poruszać :) W pinnacle jest łatwa obsługa, jednak miałem w nim problem ze stabilnością. Zawieszał się ciągle, jednak przeszło mu samo z siebie Oo

Jak uważasz, czy lepiej poćwiczyć jakiś czas (dosyć spory) na pinnacle, a później przesiąść się do bardziej zawaansowanego, czy walić z grubej rury i zostawić pinnacle?

Jezeli używasz premiere, to dodawanie efektów i przejść robi się w łatwy sposób, przeciągnij i upuść?


czwartek, 18 listopada 2010, 16:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
Efekty z premiere dodajesz metodą przeciągnij i upuść.

Premiere pro jest trudniejszy w obsłudze od pinnacle (ale to zależy od wprawy) - możesz sobie kupić kurs wideo z polskim lektorem do tego programu na tej stronie :

www.eduweb.pl (autorem jest polak - jeden z najlepszych na świecie w postprodukcji) są tam też kursy do after effectsa.

Jeśli chodzi ci o kompresję to chyba do avi z kompresją DV. - ale dobrze by było gdybyś zrobił tak jak ci wcześniej napisałem, jeśli masz jeszcze projekt w pinnacle to zrenderuj go do AVI z DV i w afterze po dodaniu efektów też do AVI z DV.
i potem do programu w jakim będziesz robił menu (pewnie pinnacle) i po skończonej operacjji nagraj film na płytę

(i tu rada jak będziesz renderował film do dvd to wybierz w ustawieniach dysku żeby film ci się zrobił do pliku ISO i potem wypalisz film na płytę

ponieważ jeśli wybierzesz żeby film stworzył się i od razu nagrał na płytę to podczas nagrywania może pojawić się jakiś błąd i film musisz renderować od nowa).


czwartek, 18 listopada 2010, 21:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pinnacle i After effects
Wideotutorial do premire mam od kolegi. Dzisiaj może uda mi się częściowo przejżeć. Menu płyty chciałbym robić w encore (mam również tutorial po polsku) Robiłem według tutoriala w afterze jednak miałem kilka problemów. Jednak o tym kiedyś napisze jak się za to zabiorę. Dzięki za pomoc :)


piątek, 19 listopada 2010, 16:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
Nie ma za co


piątek, 19 listopada 2010, 17:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pinnacle i After effects
Napotkałem problemy. Posciagałem sobie pare tutoriali do korekcji obrazu. Mam plik zapisany w mpeg2 przez pinnacle. Wrzucam go do aftera, aby dokonać korekcji. Klikam make movie. W ustawieniach mam render settings- best; output module- zmieniam z avi na mpeg dvd zaznaczam audio output w format audio zmieniam z pcm na mpeg, pozostałe ustawienia dźwięku domyślnie sa pozostawione. Po renderingu klip nie ma dźwięku... Spróbowałem również ustawić na mpeg2- zaznaczam również audio output i reszta w format audio domyślnie. Tutaj dźwięk jest, jednak pod koniec klipu obraz się zatrzymuję i leci sam dźwięk... Jednak nawet jezeli byłby cały to ten format jest stratny co do jakości (zajmuje prawie połowe pliku wyjściowego). W formacie mpeg2 dvd- oba pliki są identyczne co do wielkości. Problemu nie ma jedynie z avi- jest dźwięk i obraz, jednak z pliku 200 mb robi się 1 gb...

Jeszcze pytanie ma co do ustawień w formacie wyjściowym avi. Mogę zmienić ustawienia vido output- format i ta mam do wyboru rodj kodeku. Domyslni jest na none. Co daje np. dv pal?


niedziela, 21 listopada 2010, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pinnacle i After effects
Zrobiłem jeszcze raz format mpeg2 dvd plus dzwiek audio pcm. Dźwięk jest nagrany. Dodatkowo pojawił się plik audio osobno.. Jednak film nie pokrywa się z dźwiękiem. Nie ma całego filmu po renderingu Oo


niedziela, 21 listopada 2010, 17:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
U mnie w after effects cs4 nie działają pliki mpeg (nie ma obrazu).


Ja jak renderuję film to robię to tak że klikam kolejno na "file" - "export" i wybieram jakiś format wyjściowy np avi i w ustawieniach formatu wybieram tryb kompresji "brak" ale to jak tworzę krókie kompozycje i później je przenoszę do premiere pro (ponieważ te pliki zajmują b. dużo miejsca).

Tobie polecam też zrobić tak jak powyżej tyle że jako tryb kompresji wybrać np. DV PAL (pal jest to standard telewizji stosowany w m.in. w polsce )


Nigdy nie robiłem tego tak że dawałem na "make movie"

Zawsze robiłem jak powyżej i wszystko było dobrze.


wtorek, 23 listopada 2010, 20:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
Nie zauważyłem że napisałeś że menu chcesz zrobić w encore

To może wtedy wyrenderuj plik z takimi ustawieniami jakie ci podałem i w ustawieniach kompresji wideo wybierz "brak"
Wtedy film zapiszę ci się z najwyższą jakością ale będzie dużo zajmował dlatego przygotuj sobie dosyć dużo miejsca ale myśle że to najlepsze wyjście jesli zależy ci na dobrej jakości filmu.

Musisz pamiętać że każda kolejna kompresja pogarsza jakość obrazu dlatego najlepszym wyjściem będzie zapisanie filmu do nieskompresowanego avi, bo jak menu chcesz robić w encore to dobrze bo ten program obsługuje pliki avi bez kompresji a np. pinnacle już nie.


wtorek, 23 listopada 2010, 21:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Pinnacle i After effects
przemotco napisał(a):
U mnie w after effects cs4 nie działają pliki mpeg (nie ma obrazu).


Ja jak renderuję film to robię to tak że klikam kolejno na "file" - "export" i wybieram jakiś format wyjściowy np avi i w ustawieniach formatu wybieram tryb kompresji "brak" ale to jak tworzę krókie kompozycje i później je przenoszę do premiere pro (ponieważ te pliki zajmują b. dużo miejsca).

Tobie polecam też zrobić tak jak powyżej tyle że jako tryb kompresji wybrać np. DV PAL (pal jest to standard telewizji stosowany w m.in. w polsce )


Nigdy nie robiłem tego tak że dawałem na "make movie"

Zawsze robiłem jak powyżej i wszystko było dobrze.



W file- export mam tylko mozliwość zapisu do flash player, flash professional i jako project..
Zrobiłem teraz poprzez add to render queue- mpeg2 dvd. Film dźwięk jest jednak znowu pod koniec klipu muzyka leci a obrazu nie ma. Muzyka nie jest podłożona odpowiednio doteledysku, tak jak jest na podglądzie.
Zrobiłem avi- dvd pal. Jednak plik zajmuje 1 gb a klip ma 4 minuty. Duzo za dużo. Nie wiem już co zrobić


wtorek, 23 listopada 2010, 23:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 marca 2009, 22:34
Posty: 29
Post Re: Pinnacle i After effects
Spróbuj doinstalować QuickTime, After effects z niego korzysta podczas renderowania


wtorek, 23 listopada 2010, 23:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 13 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL