Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 13:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem ! 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2010, 02:58
Posty: 8
Post Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Witam, to mój pierwszy watek podjęty w internecie :) Do tej pory nie korzystałem z pomocy forum, ale sytuacja mnie zmusiła. Mam nadzieję na zdobycie konkretnej pomocy, sam tez chętnie udzielę jeżeli będę w stanie pomóc :)

Do rzeczy. Mam komputer "udający" Mac'a. PC z oprogramowaniem Snow Leopard + Final Cut. Maszyna jest dość mocna. 8 rdzeni, 12 GB RAM, 4TB HDD. Ostatnio robiłem pierwsze zdjęcia filmowe Canonem 5D Mark II. Full HD wrzuciłem do Final Cut'a. Przyspieszyłem prędkość materiału do 800%. Podczas odtwarzania podgląd zacinał się dość wyraźnie, co skutecznie przeszkadzało w montażu. Pod koniec tego przyspieszonego fragmentu Final dał komunikat "Dropprd frames durring playback". Czyli dropy podczas odtwarzania i zaciął się kompletnie. Nie mogę tego przeskoczyć. Nie wiem co zrobic, bo przez to zacinanie nie mam za bardzo wglądu w to co montuje. Co gorsze po exporcie materiału z urzyciem Current Settings gotowy film odtwarzany w QuickTime zacinał się tak samo jak w podglądzie programu montazowego. To jest dla mnie na maksa dziwne. Czy to oznacza że Final Cut nie może przyspieszać materiału filmowego ? Niemożliwe ! Wcześniej montowałem na Premiere Pro CS3 i takich problemów nie było choć komp był dużo słabszy...

Mam nadzieję że pomożecie, męcze się z tym, robiłem już kilka podejść nie umiem znaleźć rozwiązania.

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, pozdrawiam, Michał.


piątek, 19 listopada 2010, 01:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Hackintosz to nie najlepszy pomysł, chyba że użyłeś tych samych podzespołów... Problem może być z podzespołem, sterownikiem itp. 800% to spore przyspieszenie, z którym może sobie nie radzić HDD. Mój Edius na dyskach podpiętych w IDE tnie się również. Pomaga tylko render.
Proponuję powrót do CS, którego już znasz.

OFFtopowy Edit
Z ciekawości przyspieszyłem 9750,00%(max w Ediusie) i po render nic się nie tnie. Jestem pozytywnie zaskoczony.

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano piątek, 19 listopada 2010, 02:27 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 19 listopada 2010, 02:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 21:36
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Trzeba zajrzeć do User Preferences, zakładka General i odchaczyć co trzeba.


piątek, 19 listopada 2010, 02:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2010, 02:58
Posty: 8
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
[quote="robertnik"]800% to spore przyspieszenie, z którym może sobie nie radzić HDD.

Własnie rozmawiałem z kolegą, też wspominał o tym, że dysk może się nie wyrabiać. Skonsultuje się jeszcze z firmą, która składała mi kompa. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, śmiało i dzięki !


piątek, 19 listopada 2010, 02:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2010, 02:58
Posty: 8
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
denysek napisał(a):
Trzeba zajrzeć do User Preferences, zakładka General i odchaczyć co trzeba.


Ok, widze że sam nie dam rady z User Preferences. Mam HA-Maca od 2 tyg, jeszcze raczkuje. Zobaczymy... W każdym razie przynajmniej zdjęcia z 5d MK II rewelacja. Niestety trochę nie przystosowany do pracy z ruchomym obrazem...


piątek, 19 listopada 2010, 02:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Balans napisał(a):
robertnik napisał(a):
800% to spore przyspieszenie, z którym może sobie nie radzić HDD.


Własnie rozmawiałem z kolegą, też wspominał o tym, że dysk może się nie wyrabiać. Skonsultuje się jeszcze z firmą, która składała mi kompa. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, śmiało i dzięki !

Nie znam zupełnie Maca i jego oprogramowania. Poszukaj opcji render, zakładając że programy do obróbki video są do siebie w jakimś stopniu podobne, a opcja render wydaje się podstawową... powinna być i u Ciebie.

Wpisałem w google Final Cut render clip i voila
http://www.youtube.com/watch_popup?v=bD ... small#t=99
i tu bardziej trafne
http://www.youtube.com/watch_popup?v=El ... d720#t=251

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano piątek, 19 listopada 2010, 03:38 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 19 listopada 2010, 03:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 21:36
Posty: 28
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Nie wiem jak jest na PC, ale na Macu Pro nie ma żadnego problemu żeby przyśpieszyć np. do 2000%i mieć podgląd płynny bez renderingu a mam Maca 1,1 Dual-Core Intel Xeon z 2006. Trzeba pamiętać że najlepszym kodekiem do edycji jest ProRes najmniej stratny i pracuje się jak na DV.


piątek, 19 listopada 2010, 03:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Oprócz maca pro mam znacznie słabszego hamaca, postawionego ze 3 lata temu dla testów, służy mi po dziś dzień do kompresji po sieci przez qmaster. Z ciekawości wrzuciłem materiał z piątki i... mam przyspieszenie RT bez renderowania, nic się nie tnie.

Podstawowa sprawa o której pisałem nie raz - materiału mpeg4 się nie montuje. Nie dość, że ogromne straty w jakości to komfort pracy może nie być najlepszy.

Do wrzucania plików z 5tki oraz innych kamer/aparatów piszących na kartach służy tylko i wyłącznie Log & Transfer. Za jego pomocą zgrywamy materiał, który w locie jest przekodowany do prores, gdzie można śmiało robić wszelkie możliwe cuda z zachowaniem RT.

Druga sprawa - opcja RT - poeksperymentuj z safe oraz unlimited RT.

Trzecia sprawa - przerenderuj materiał, jeżeli jest w mpeg4 to cudów nie będzie i trzeba renderować. Najlepiej wrzuć pliki z karty bezpośrednio jeszcze raz przez log&transfer a jak nie masz już źródłowej karty (pełna struktura) to można te pliki przekonwertować do prores np. mpegstreamclipem, działa szybko i sprawnie.

Ja ogólnie wcale nie wymagam aby w fcp dało się pracować płynnie na mpeg4. To jest praktycznie samobójstwo dla jakości. Mpeg4/avc to gotowy materiał służący do odtwarzania. Dziesiątki klatek jest tworzone na podstawie matematycznych obliczeń i jakakolwiek ingerencja w strukturę kończy się zawsze widocznym spadkiem jakości. Nawet HDV montuję w prores.

Jak ktoś jest premierowcem to też powinien zainteresować się proxy a nie męczyć hdv czy nie daj boże avc na timeline.

Tak na koniec. Jeżeli ktoś chce bawić się w przepiękne zmiany prędkości filmu to tylko Motion oraz optical follow. Jakość zwolnień i przyspieszeń bije na głowę wszystko co do tej pory widziałem, jednak przed wykonaniem zwolnienia/przyspieszenia program bardzo długo analizuje materiał (jednorazowo), ale efekt płynności jest powalający.


piątek, 19 listopada 2010, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Ostatnio montowałem pliki z 5tki na imacu z i5 i 4gb ramu. Program premierka cs4 z najnowszymi aktualizacjami. Wybrałem preset avchd i nie było najmniejszego problemu z płynnością obrazu. Jakość też w żaden sposób nie spadła.
A co do tak dużego przyspieszenia to całkiem prawdopodobne że się może przycinać, w końcu to nie jest materiał natywny do danego presetu.
Podaj proszę jaki masz sprzęt, w jaki sposób instalowałeś snowa i co później jeszcze doinstalowałeś.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 19 listopada 2010, 13:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
"Podstawowa sprawa o której pisałem nie raz - materiału mpeg4 się nie montuje. Nie dość, że ogromne straty w jakości to komfort pracy może nie być najlepszy."

jakies dziwne rzeczy wypisujesz, chyba ze FC tak sobie "radzi" z tym containerem, na pececie nie ma zadnego problemu pod premierem czy ediusem z montazem mp4 niezaleznie czy to zwykla systemowa mp4, sonego czy inny wynalazek


piątek, 19 listopada 2010, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Nie będę tego tłumaczyć setki razy.
Jak ktoś nie rozumie tego czym jest mpeg to niestety nie mam o czym rozmawiać. Nie widać strat jakości montując mpeg? Może okularki? A różnicę pomiędzy 4:2:0 a 4:2:2 czy 4:4:4 też nie widzisz? Jakakolwiek ingerencja w kolor mając preset 4:2:0 powoduje bardzo ładnie widoczne straty. W 4:2:2 straty są minimalne, a w 4:4:4 nie ma ich wcale. O przestrzeni barwnej popytajcie grafików, powiedzą dlaczego lepiej obrabiać obrazek 8bit w 16 a nawet 32 bitach. O stratach nawet na zwykłym cięciu nie wspomnę (ponowne przeliczenie całego GOP, nawet klika sekund materiału).

Dlaczego nikt nie montował kiedyś VOBów tylko bawił się w DV? Dlaczego nie polecaliście kamer na DVD czy z HDD tylko na kasetki w DV? A teraz nagle montować mpeg4? Brak słów. Tego się nie montuje, nikt poważny nawet o tym nie pomyśli. Od tego jest prores w fcp, czy proxy w premiere. Co z tego że się da montować mpeg na timeline jak jakość wyjściowa po kilkukrotej konwersji niektórych fragmentów jest nie do przyjęcia?

Możliwość montażu avchd jest zrobiona dla amatorów robiących sobie filmiki z wakacji, dla ludzi, którzy nie widzą różnicy. Wrzuca plik montuje kompresuje na płytkę i jest git. Ale ktoś komu zależy na jakości nawet nie zainteresuej się faktem czy mpeg da się montować.

W durnym HDV jest różnica na zwykłym weselu. Klatki są po prostu inne z mniejszą ilością szczegółów jeżeli montujemy hdv na timeline.

I na koniec - nie namawiam, każdy robi jak chce. Montujcie sobie avchd, mnie to nie interesuje. Ktoś komu zależy na jakości końcowej (na płycie) materiału ten zainteresuje się prores czy proxy. Fakt, klient weselny tego nie będzie widzieć, on ma to gdzieś. Ale czy wszyscy tu robią tylko wesela??


piątek, 19 listopada 2010, 16:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
tak pierdolisz ze nawet mi sie nie chce odpisywac , zyj w swoim przeswiadczeniu o wlasnym profesjonalizmie dalej


piątek, 19 listopada 2010, 17:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
Również pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią o gorszej jakości materiału końcowego. Dodam również że nie ma takiego zjawiska jak rekompresja, to kolejna kompresja i jak przystało na ten proces każda kolejna jest stratna.
Jeśli kompresujesz materiał żeby go obrabiać z takich czy innych powodów to ok, widocznie tego potrzebujesz. Ale nie ma to lepszego wpływu na materiał końcowy, a wręcz przeciwnie.
A że kodek wymagający... cóż postęp idzie w tym kierunku, ale można zamknąć się w własnej jaskini :)

Pozdrawiam i zachęcam do testów porównawczych.

_________________
Obrazek


piątek, 19 listopada 2010, 20:36
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2010, 02:58
Posty: 8
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
ASM napisał(a):
Ja ogólnie wcale nie wymagam aby w fcp dało się pracować płynnie na mpeg4. To jest praktycznie samobójstwo dla jakości. Mpeg4/avc to gotowy materiał służący do odtwarzania.


Tak też mi tlumaczyli montazysci z zaprzyjaźnionej firmy. Dziękuje za wskazówki ASM i wszytskim bo naprawde dużo mi się rozjaśniło. teraz niemam dostępu do kompa, ale w nadchodzącym tyg. mam nadzieje że rozpracuje problem. Dzięki wszytskim jeszcze raz !


niedziela, 21 listopada 2010, 01:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2010, 02:58
Posty: 8
Post Re: Canon 5D + Final Cut Pro 7 Problem !
andrzej_men napisał(a):
Podaj proszę jaki masz sprzęt, w jaki sposób instalowałeś snowa i co później jeszcze doinstalowałeś.


Witam. Tak jak mówiłem jest to pc udający Mac'a. 8 rdzeniowy proc. 3ghz, 12 gb ram, dysk 2 x 2TB. Dokładnych danych nie pamiętam, musiałbym iść do "montazowni" :) Snow i Final byly zainstalowane przez firmę składającą kompa. Problem w tym, że ja nie jestem "techniczny". Ja jestem od realizacji zdjęć. Kwestie renderów itd... to dla mnie żmudna robota. Albo się tego powoli naucze albo zginę.. :P


niedziela, 21 listopada 2010, 01:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Posiwiały i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL