Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 21:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/ 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Witam.
Mam sobie filmik z kamery który zaimportowałem do AE (25 fps chyba), chcę go zapisać do .avi, ale po wyeksportowaniu jakby ścina niektóre klatki, tj. mam przeskoki między np. niektórymi ruchami ręki z początku filmu (bardzo wyraźnie, nieobecne na źródle), potem materiał leci płynnie.
Próbowałem z innymi formatami, ale ciągle to samo :/

Podgląd w AE wygląda dobrze.


niedziela, 5 grudnia 2010, 21:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 29 maja 2007, 14:07
Posty: 118
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
może zamiast : File->Export->Avi skorzystaj z opcji Render Queue, jest to zaawansowana funkcja exportu z możliwościa szczgółowych ustawień.


niedziela, 5 grudnia 2010, 22:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Próbowałem tak i tak. Efekt niestety ten sam. Nie bardzo wiem co przestawić żeby poszło.


niedziela, 5 grudnia 2010, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Nie znam programu, ale zasady są te same dla wszystkich.
Projekt najkorzystniej robić w ustawieniach materiału źródłowego. Export zależnie od potrzeb, świadomie wybrać rozdzielczość, bitrate a już na pewno przeplot(jego usunięcie).

_________________
Obrazek


niedziela, 5 grudnia 2010, 23:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Wydaje mi się że ustawiłem te same parametry co w źródle, rozdzielczość dobra etc. Ale część materiału (tylko część) jest jakby skowo nagrana (jakby fps'y spadały czy coś...)


niedziela, 5 grudnia 2010, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Nie mam pewności i strzelam.
Usunąłeś przeplot, lub zaniżyłeś bitrate, albo i jedno i drugie objawy pasują.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 00:01
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Hm, a ktoś wie jak to sprawdzić w AE?


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
czemu obrabiasz w AE?pokaż jak to wychodzi

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 00:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Obrabiam w AE bo ładnie się tam da wyciąć zielone tło itd. Wcześniej nie miałem tego typu problemów. Materiał jest dość spory ale jako go jakoś skompresuję to gdzieś wrzucę i podam linka.


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 00:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Sorki za odsyłkę do googli, ale tam jest sporo informacji z którymi powinieneś się zapoznać.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 03:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
spróbuj kluczować premierem-tam podobne fitry jak w AE

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 07:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
PolGraphic napisał(a):
Wydaje mi się że ustawiłem te same parametry co w źródle, rozdzielczość dobra etc. Ale część materiału (tylko część) jest jakby skowo nagrana (jakby fps'y spadały czy coś...)

AE domyślnie ma ustawione w preferencjach 30fps timebase. Sprawdź czy to zmieniłeś, bo wydaje mi się, że to może być przyczyną.


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 21:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Tak, zmieniłem na 25. Już przy renderze widzę chyba jak niektóre fragmenty się jakby tną, przeskakują między klatkami.

kumak - owszem, w Premiere jest parę analogii, ale akurat kluczowania zielonego tła z keylight nie ma (a daje to znacznie lepszy efekt niż np Chroma Key).


poniedziałek, 6 grudnia 2010, 21:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 25 czerwca 2010, 11:30
Posty: 8
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
Wiem że post pod postem to nieelegancka sprawa, ale mam mały przełom.
Zauważyłem że moja kamera nagrywa z 24 klatkami na sekundę. Zmieniłem w AE i ładnie. Natomiast teraz chcę zaimportować takie wideo do Premiere i widzę tylko jedną statyczną klatkę (w odtwarzaczu wideo wyświetla się normalnie). Nie wiem o co chodzi tym razem, wydaje mi się że zmieniłem ustawienia na 24 klatki.


środa, 8 grudnia 2010, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Eksport z AE do .avi - ścinanie fragmentami :/
masz kolor key i ultra key- myślę ze będziesz zadowolony

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


środa, 8 grudnia 2010, 21:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL