Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 11:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Z polskiego na nasze. :) 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Z polskiego na nasze. :)
Prosze o wytlumaczenie "lopatologiczne" ponizszego tekstu.
Fachowiec po przepuszczeniu filmiku przez jakis "czarodziejski" program napisał...
------------
1) przekroczone poziomy sygnałów wizji i nieciągłość poziomów. Jedna z użytych kamer wykazuje przekroczenie dopuszczalnego poziomu czerni. (Obowiązuje max. 105% .)
2) Obraz ma cechy wybierania kolejnoliniowego (progresywnego), pomimo prawidłowych własciwosci pliku. Zasada jest taka, że jeżeli kamery nie sa progresywne - nie stosujemy postprodukcyjnych filtrów typu "film mode, deinterlacer," etc. Skutkuje to utrata rozdzielczo¶ci obrazu, czego mamy przykład...
3) Efekt migotania (flicker) na tyłówce.
4) Przekroczone poziomy maksymalne dĽwięku ( obowi±zuje max. -3dB EBU)
-------------
Moje pytania...
Ad1:
co to jest dopuszczalny poziom czerni i jak go ewentualnie "wylapac" w kamerze. Jak rozumiec przekroczone poziomy sygnalow wizji i nieciaglosc poziomow?

Ad2:
calosc punktu. Oczywiscie wiem co to jest wybieranie progresywne czy z przeplotem

Ad3:
przy przegladaniu tego materialu namonitorze i poprzez odtwarzacz video na TV zauwazylem jakiegos migotania. Poza tym tylowkajest kopia czolowki, a o niej nie ma mowy.

Ad3:
po wczytaniu do Premiere CS5 wskaznik pokazuje dzwiek na poziomie okolo
-12dB. Poziom -3dB to juz przesterowanie. Nie znalazlem opisu normy EBU dotyczacej dzwieku, a jedynie co to jest EBU...
----------------------
Google nie za bardzo mi pomogly w zakresie norm, ktore obraz musi spelniac.


wtorek, 25 stycznia 2011, 19:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 23:23
Posty: 60
Lokalizacja: Katowice/Imielin
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
Mnie ciekawi, co to za fachowiec :)
Ad.1 - Poziom czerni - jasność najciemniejszego punktu obrazu (czarnego koloru) O ile na komputerze jest to rgb(0 do 255 to przy video wynosi od rgb(16 do 235). Tutaj mogę polecić plugin dodawany do sony vegas - Color Corecctor i computer rgb to studio rgb. Nie wiem, jak w premiere.
Ad.2 Zapisałeś bez przeplotu, mimo iż surowy plik go posiadał. Nie rozumiem zbytnio o co mu chodzi z tym, że traci się rozdzielczość korzystając z softwarowego usuwania przeplotu ponieważ po takim zabiegu zmniejsza się jedynie płynność - zamiast 50x0.5 klatki jest 25x1 klatka.
Ad.3 Nie wiem, pewnie coś związanego z punktem 2.
Ad.4 Nie wiem, musisz poczekać na jakiegoś dźwiękowca :D


wtorek, 25 stycznia 2011, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
pytanie za 100pkt, odrzucil to automat w jakiejs telewizji czy po prostu ktos marudzi odnosnie wesela ?


wtorek, 25 stycznia 2011, 22:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
Degenerado napisał(a):
pytanie za 100pkt, odrzucil to automat w jakiejs telewizji czy po prostu ktos marudzi odnosnie wesela ?

Szczegolow nie znam, ale chyba trafiles w pierwszym podejsciu. Masz 100pkt. :)
Na mnie spadlo wyjasnieni i zabezpieczenie sie na przyszlosc. :)


wtorek, 25 stycznia 2011, 23:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
ano to sie wszystko zgadza, tylko duzo do pisania

popros technika, montazyste czy osobe ktorej to oddajesz o specyfikacje materialu jaki masz oddac i odezwij sie na priva

ja robie tak ze montuje caly material, generuje z tego jeden plik, nakladam kompresory, limitery itp i dopiero z tego generuje plik koncowy ktory moga wrzucic na automat emisyjny bez zadnych dodatkowych robot i ingerencji


wtorek, 25 stycznia 2011, 23:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
Degenerado napisał(a):
ano to sie wszystko zgadza, tylko duzo do pisania
popros technika, montazyste czy osobe ktorej to oddajesz o specyfikacje materialu jaki masz oddac i odezwij sie na priva
i

:)
Super, bosko :) Odezwe sie jutro z pracy. Domowe lacze ciagle mnie wy... i zeby napisac kilka slow...


wtorek, 25 stycznia 2011, 23:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
albo po prostu pora na avid ;) i color safe limiter

...

Pozdro :)


środa, 26 stycznia 2011, 02:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1055
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
Tidzu napisał(a):
Mnie ciekawi, co to za fachowiec :)

Najczęściej to Fachowiec - przez duże "F". Człowiek dokonujący przedemisyjnej
technicznej inspekcji nagrania. Jest taki w każdej telewizji ( też prze "T" ).
Tacy ludzie "wyłapują" wszystko, co pracującemu pod presją czasu, albo
przemęczonemu montażyście umknie. Albo niedoświadczonemu.
Bez złośliwości - to ich praca. Dzięki takim ludziom m. in. ja umiem dziś
to co umiem.

Pewien wybitny i już nieżyjący montażysta mawiał:
-" Ludzie, którzy nie maja nic wspólnego z montażem profesjonalnym
nie powinni mieć nic wspólnego z profesjonalnym montażem..."

Na szczęście, wszystkiego można się nauczyć - jeśli się chce.

@bogdanh Najpierw obejrzyj to: http://www.adobe.com/designcenter/video_workshop/?id=vid0238

ad1) Być może wkradł się tu "czeski błąd" i nie o "poziomie czerni" a
o "poziomie bieli" czy "maksimum wizji" jest wyłącznie mowa.
Analogicznie do fotografii w obrazie wideo może występować nadekspozycja
lub niedoświetlenie. Jedna z kamer "przepala" obraz. Może nadmiernie
otwarto przesłonę, może taka jej uroda ( hardware ).
Albo nadmiernie obraz rozjaśniono w montażu. Jeśli montowano w Premiere
- to w zależności od wersji oscyloskop (waveform) jest wyskalowany w
procentach lub woltach. Górny "poziom obrazu" nie powinien przekraczać
100% i w szczytach 105%. Co do woltów - stacje TV udostępniają
specyfikacje - one nieznacznie się różnią. Zapytaj, jak radzi Degenerado.
Bezpiecznie można założyć odpowiednio 100% /1,00V; 105% /1,05V.

Obrazek

Referencyjny poziom czerni też masz na powyższym obrazku: 0,34V czyli
3-4%. Zbyt wysoki poziom czerni powoduje, że czarne staje się szare.
Nieciągłość poziomów to wyraźne, zbyt duże różnice pomiędzy poziomami
poszczególnych klipów.
ad2) Nagrania dokonano z przeplotem. Na montażu go usunięto.
Ale telewizja nadaje znowu z przeplotem. Dwie niepotrzebne konwersje
skutkują pogorszeniem obrazu. Ustaw właściwe parametry Timeline.
Zresztą to człowiek jasno opisał. Łopatologicznie - NIE USUWAJ PRZEPLOTU
w montażu.
ad3) Domyślam się, że OBRAZ w tyłówce jest taki sam.
Migotanie może pojawiać się na NAPISACH - zwłaszcza "płynących" .
Nie widzę - nie będę zgadywał. Może wystarczy skorygować prędkość.
ad4) Zapytaj o ile dB jest przekroczony poziom dźwięku
- tyle odejmij. To najprościej.
Jeśli Cię to nie przerazi - wszystko o EBU masz tu: http://tech.ebu.ch/publications
Możesz stamtąd ściągnąć próbki referencyjne , żeby zobaczyć jakie
są ich poziomy w Twoim programie montażowym.
Znajdziesz tu:
Załącznik:
wzorce_wav_EBU.png
wzorce_wav_EBU.png [ 72.97 | Przeglądane 62 razy ]


To by było tak " z grubsza ".
Powyższe zasady obowiązują też przy tworzeniu płyt DVD/BD.
A właściwie zawsze obowiązują. Niezależnie od używanego oprogramowania.

Oczywiście "deflikry" i "limitery" to jest jakieś wyjście w montażu
" na jeden klik ". Ale to tylko automaty i mogą być " musztardą po obiedzie ".
Nie ze wszystkim sobie radzą - i najważniejsze:
czego się można tak nauczyć?

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam.


środa, 26 stycznia 2011, 02:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
Muchomor napisał(a):
albo po prostu pora na avid ;) i color safe limiter

...

Pozdro :)


co za roznica na jakim programie ?


środa, 26 stycznia 2011, 02:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Z polskiego na nasze. :)
Posiwiały napisał(a):
Tidzu napisał(a):
Mnie ciekawi, co to za fachowiec :)

Najczęściej to Fachowiec - przez duże "F". Człowiek dokonujący przedemisyjnej
technicznej inspekcji nagrania. Jest taki w każdej telewizji ( też prze "T" ).
Tacy ludzie "wyłapują" wszystko, co pracującemu pod presją czasu, albo
przemęczonemu montażyście umknie. Albo niedoświadczonemu.
Bez złośliwości - to ich praca. Dzięki takim ludziom m. in. ja umiem dziś
to co umiem.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem.
Pozdrawiam.

Dziekuje :)
Pomogles. :)
Sadze, ze jest to fachowiec przez F, a na pewno w "duzej" T. Coz - ludzie sa tylko ludzmi.

Generalnie:
- material byl realizowany w hali calkowicie zaciemnionej. Jedynie ring/podium byl oswietlony dosc jasno, ale z cieniami i swiatlem odbiegajacym od bieli (chwilami zoltawym). W takim ukladzie kamera ustawiona dla planow szerszych - dosc daleko, na widowni - falszowala czern i troche biel. Dla odmiany kamera pracujaca na brzegu ringu/podium dala obraz jasny (chwilami odrobine przepalony). W dali tlo tez nie bylo czarne, a jedynie bardzo ciemne.
Trzecia kamera na kranie pracujaca glownie od gory, tez dala obraz inny od pozostalych.
Sadze, ze montazysta probowal wyrownac te poziomy (nie znam jego umiejetnosci) i wyszlo jak wyszlo. Nie moge opiniowac materialu, ale jest bardzo ciekawy.
Teraz musze znalezc zloty srodek. :(


środa, 26 stycznia 2011, 08:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Dziekuje
Dziekuje kolegom za rady - przydaly sie bardzo.
Szczegolnie dziekuje Degenerado - mozna powiedziec, ze uratowal mi zycie, a jak nie zycie to na pewno byt doczesny. :)


piątek, 28 stycznia 2011, 14:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: AnnaAnna i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL