Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 05:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 15:01
Posty: 10
Post Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu
Witam,
zakupiłem kamerę Toshiba Camileo H20, która wykorzystuje AVI (H.264) i nagrywa filmy HD 1080p (1140x1080) - obraz 4x3. Dźwięk nagrywany jest w AAC.

Zainstalowałem potrzebne kodeki: K-Lite Mega Pack i ffdshow -filmiki z kamery są płynnie odtwarzane w WMP oraz Media Playerze, problem jednak pojawia się w programach edycyjnych.

W Premiere CS4 film przycina się i mimo różnych prób i dosyć szybkiego komputera jestem już bezradny i chyba odpuszczę sobie ten program. Próbowałem różnych presetów i skutek ten sam. Próby dokonane także przy CoreAVC. Podobnie w TMPGenc Xpress.

W Virtual Dub nie chce chwycić kodeka audio (tag: 00ff) ?

Zatem:
1. chciałbym bezstratnie przekonwertować ten materiał do formatu, który nie będzie się tak "ciął przy montażu", ale jaki to może być format i czym dokonać konwersji?
- lub:
2. spróbować montażu w innym programie (może ktoś miał podobny problem).

Filmy ostatecznie chcę odtwarzać w HD na PS3 (Bluray, DVD - jako nośnik).

Forum przeszukałem na wylot. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za pomoc i rady:)


niedziela, 6 lutego 2011, 13:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu
Przyczyną jest niestety tragiczny kodek użyty do kompresji w tej kamerze. Jedyne wyjście to konwertowanie wszystkich plików na inny format a dopiero późniejsza ich obróbka. Możesz użyć formatu DVCPROHD lub ostatecznie HDV. Programu poszukaj w google, jest kilka darmowych (nie po wszystkich wychodzi plik odtwarzalny w Premiere): AVCHD converter lub AVCHD2.


niedziela, 6 lutego 2011, 13:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 15:01
Posty: 10
Post Re: Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu
Dziękuję za informację, popróbuję z AVCHD. :D


niedziela, 6 lutego 2011, 16:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 23:23
Posty: 60
Lokalizacja: Katowice/Imielin
Post Re: Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu
Ja mogę polecić triala NEOSCENE. Bardzo dobry kodek. Na netbooku (atom, 1.7 ghz, 1gb ram, 120gb) płynnie można montować w 720p.
Możesz też zacząć od wyłączenia antyvirusa, komunikatorów, przeglądarki internetowej, polepszaczy wyglądów i innych tego typu cudów. Oczywiście ważną sprawą jest wywalenie wszystkich kodekpaków oraz oczyszczenie systemu. Kodeki jakie potrzebujesz to quicktime, ffdshow oraz divx. Nic więcej. No chyba, że będziesz konwertował filmy na formaty bezkompresji.
Ps. H.264 to jest AVCHD


niedziela, 6 lutego 2011, 17:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 22 kwietnia 2004, 15:01
Posty: 10
Post Re: Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu
Dziękuję za dobre rady.. Trochę to dziwne, że tak "wymagający" kodek użyto do tak amatorskich rozwiązań...

Zainstalowałem MainConcept AVCHD Transcoder oraz Neo Scene, aby przekonwertować dane do DVCPROHD i okazało się, że programy przyjmują jedynie pliki m2ts, a ja mam AVI. :?

Przekonwertowałem w końcu plik 100 MB (AVI) Procoderem3 do HDV2 (1080p 30), jednak plik wynikowy ma 327 MB 8O Bez problemu otwiera go Premiere i film ładnie się edytuje. W tym momencie pozostaje mi jedynie eksport całości do, np. MPEG2 Bluray?

Film, który chce zrobić ma mieć 30 min., ale nie chciałbym dużego pogorszenia jakości obrazu. Czy takie operacje mogą bardzo go pogorszyć?


poniedziałek, 7 lutego 2011, 14:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 23:23
Posty: 60
Lokalizacja: Katowice/Imielin
Post Re: Camileo H20, avi (H.264) - problem z płynnościa obrazu
Zależy jak ustawisz kodek. H.264 stosują w amatorszczyźnie dla '10^9 godzin nagrań wideo'. MPEG2 jest o tyle lepszy, że nie potrzebuje takiego komputera, jego algorytmy są stare i mniej wymagające od nowego AVC. Za razem jego kompresja jest słabsza czyli otrzymujesz większe pliki.
Cytuj:
HD camera support: HDV, AVCHD, Canon 5D Mk II, Canon 7D, Canon 2Ti (see camera compatibility for more details)
Takie coś pisze na stronie cineform. Tak więc powinno czytać pliki m2ts.


poniedziałek, 7 lutego 2011, 20:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL