Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 13:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Różne półpola w jednym projekcie - jak sobie poradzić? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 24 lutego 2011, 12:01
Posty: 8
Post Różne półpola w jednym projekcie - jak sobie poradzić?
Na początku chciałbym się przywitać, jestem nowym użytkownikiem forum wideo. :mrgreen:

Pracuję na projekcie PAL SD 16:9 z ustawieniami przeplotu na lower field first.
Aplikacja to SONY VEGAS wersja 8 Platinum /jest to okrojona wersja dużego Vegasa/
W projekcie wykorzystuję materiał PAL 4:3 \lower field\ jak i materiał HDV \upper field\
oraz dużo zdjęć. Docelowo renderuję całość do DVD 16:9 \lower field\.

Moje pytanie do Szanownych Forumowiczów brzmi: jak zmienić kolejność pół pól w materiale
HDV aby uzyskać zadowalający efekt? Jeśli chodzi o narzędzia to dysponuję tylko w/w Vegasem oraz Virtual Dubem w którym poruszam się słabo.

Do tej pory wykonałem następującą próbę w Vegasie:
- projekt PAL 16:9 - progressiv
- umieściłem w nim materiał HDV /w zakladce "properites" tego materiału dałem również progressiv/
- export do avi progressiv.
Efekt niestety mało satysfakcjonujący.

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie porady jak zmienić kolejność pół pól ew. "odprzeplotowić" materiał HDV.
Być może przeoczyłem wątek w którym poruszano ten problem
- w takim razie byłbym wdzięczny za link.


czwartek, 24 lutego 2011, 13:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 lutego 2011, 20:06
Posty: 9
Lokalizacja: z Miasta Królów
Post Re: Różne półpola w jednym projekcie - jak sobie poradzić?
niestety nie znam Vegasa i bezposrednio nie mogę Ci pomóc, ale może Ci podpowiem rozwiązanie.

1) Do zamiany półpół może słuzyć któryś z efektów timewarp (z efektów czasowych)
2) programem procoder3 możesz odwrócić półpola klipu i poprawny plik zaimportować i podmienić lub zrelinkować na timeline. gdy zamienisz wszystkie klipy z półpolami dopiero wtedy eksportuj:)

Wątpię, żeby program automatycznie i inteligentnie odwracał półpola gdy używasz różnego materiału. A tym bardziej wersja okrojona może mieć z tym problem.


wtorek, 1 marca 2011, 14:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Różne półpola w jednym projekcie - jak sobie poradzić?
A w tym całym properites klipu jest coś poza progresive do wyboru?
Może coś w stylu "Reverse Field Dominance"?

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


niedziela, 6 marca 2011, 22:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL