Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 00:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 pomocy edius przestaje działać windiws7,i7 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 4 marca 2011, 13:21
Posty: 3
Post pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
pomocy edius przestaje działać windiws7,i7

Witam bardzo proszę forumowiczów o pomoc
posiadam mocny komputer windows 7 64bit (i7,6gb ram, ati hd 5770, itp..)
I ediusa neo 2 boster
Problem polega na tym że w trakcje używania programu z plikami avhd lub sd a najbardziej przy renderingu lub przekodowaniu na format np.. blu ray oczywiście materiał posiada normalne przejścia itp.. Czas około 30min
Wyskakuje okienko (edius main przestał działać) nadmienię ze komputer jest po kolejnej świeżej instalacji
Instaluje wszystko co niezbędne czyi sterowniki płyty, kat graficznej itp. (na początku gdy kupiłem komputer raczej tego nie było chociaż dopiero zaczynam montować)
Potem ediusa i nic nie pomaga, materiał jest przegrywany z karty pamięci do kamery na komputer


Załączniki:
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG [ 88.97 | Przeglądane 140 razy ]
sobota, 5 marca 2011, 17:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Masz zaniki pamięci?
LINK

_________________
Obrazek


sobota, 5 marca 2011, 18:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 4 marca 2011, 13:21
Posty: 3
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
co to znaczy, jak sprawdzic?


sobota, 5 marca 2011, 20:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Jeśli będziesz kolego sylsta zaśmiecał forum jednym i tym samym pytaniem umieszczając je w różnych działach z pewnością porady "nie otrzymasz".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 6 marca 2011, 18:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2011, 23:58
Posty: 11
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Witam.Mam podobny problem,tyle że komunikat jaki wyskakuje to standardowy monit windows Program Edius przestał działać...mogę go tylko zamknąć.

Sprzęt to leciwa Toshiba:
3 Gb ram
Core 2 Duo T5550
ATI HD 2600
200GB HDD
32 Bit VIsta sp1

EDEK 6.02

Mam ok 1h 45 min materiału...źródłowy Full HD...wynikowy pewnie też...
Dodam że im więcej materiału obrobiłem tym praca stawała się cięższa...coraz częściej wywala Edka...w tym momencie po zapodaniu nowego klipu na time line odpalam podgląd i po 5-10 sek Edek leży.Renderowanie trochę ratuję sprawę,ale nie mam już miejsca na dysku na pliki renderowania:( A gdzie jeszcze Finalny EXPORT...

Osobiście wydaje mi się że dysk nie nadąża bufor prawie cały czas pusty...na początku projektu tak do 30 min bywał pełny i szło płynnie bez renderowania.Mam dysk zewnętrzny pod USB ale na nim podgląd w ogóle nie ruszał czarny ekran i obraz dopiero po zastopowaniu...chyba także ze względu na transfer...stąd ten pomysł z dyskiem..Dopiero zaczynam przygodę z Edkiem i dlatego błagalnie proszę o pomoc... Czy to wina kompa czy Edka? Chciałbym dokończyć ten projekt,a brakuje jeszcze ok 60 min.

I jeszcze jedno pytanie...Co oznacza Device doesn't support the current format...
Switching to software mode...???
Właściwie czego dotyczy określenie Device?
Karty graficznej,monitora?


wtorek, 29 listopada 2011, 01:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2011, 23:58
Posty: 11
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
No i stało się...zamiast podglądu czarna plama...:(
Nowy projekt,te same pliki wsadowe śmiga jak ta lala...
Stary projekt 1h 50 min stoi dęba,zmienia tylko ramki jak przestawiam kursor w
TimeLine....podgląd czasami zaskoczy na 10s potem wywrota.

Wie ktoś czy projekty Ediusa 6 są do otwarcia na niższej może bardziej stabilnej wersji?

Jak przerzucić projekt w takiej wersji na drugiego kompa???


wtorek, 29 listopada 2011, 12:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Po 1 zaktualizuj Ediusa, to nic nie kosztuje. Po 2 co to za dysk ile ma rpm? jakie pliki obrabiasz i w jakim projekcie, jaka masz kartę graficzną(minimum 512BM)(doczytałem że to zintegrowana grafika, ustaw na sztywno w biosie max pamięci). Najnowsze sterowniki, wyłączenie crapu od producenta, kontrola nad antyvirusem(wyłączenie folderu z źródłami z pod jego kontroli).
Na moim lapku z I3 i dysku przez e-sata nie ma problemu z obróbką materiału. AVC mozna obrabiać w proxy mode, wiec nie spotkały mnie Twoje problemy i to mimo słabszego procesora.

_________________
Obrazek


wtorek, 29 listopada 2011, 22:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 11 czerwca 2006, 12:46
Posty: 133
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Thesergap napisał(a):
No i stało się...zamiast podglądu czarna plama...:(
Nowy projekt,te same pliki wsadowe śmiga jak ta lala...
Stary projekt 1h 50 min stoi dęba,zmienia tylko ramki jak przestawiam kursor w
TimeLine....podgląd czasami zaskoczy na 10s potem wywrota.

Wie ktoś czy projekty Ediusa 6 są do otwarcia na niższej może bardziej stabilnej wersji?

Jak przerzucić projekt w takiej wersji na drugiego kompa???


Miałem parę razy podobnie.U mnie pomógł taki myk:
1-otwórz całkiem nowy projekt
2-zaimportuj do nowego projektu ten walnięty
3-otwórz sekwencje z walniętym-zaznacz wszystko ctrl a i daj prawym kopiuj
4-otwórz ten nowy projekt(sekwencję)i daj wklej(paste)

powinno zadziałać.
Projektu z edka 6 nie otworzysz niższą wersją.


środa, 30 listopada 2011, 01:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2011, 23:58
Posty: 11
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Garść informacji o plikach

Format : MPEG-4
Format_Commercial_IfAny : XDCAM EX 35
Profil formatu : Base Media / Version 2
ID kodeka : mp42
Rozmiar pliku : 24,8 MB
Czas trwania : 5s 640ms
Rodzaj całkowitej przepływności bitów : Zmienna
Całkowita przepływność bitów : 36,8 Mb/s
Zdekodowana data : UTC 2011-10-22 16:17:13
Znakowana data : UTC 2011-10-22 16:17:13

Wideo
ID : 1
Format : MPEG Video
Format_Commercial_IfAny : XDCAM EX 35
Wersja formatu : Version 2
Profil formatu : Main@High
Ustawienia formatu, BVOP : Tak
Ustawienia formatu, matryca : Własny
Format_Settings_GOP : M=3, N=12
ID kodeka : 61
Czas trwania : 5s 640ms
Rodzaj przepływności : Zmienna
Przepływność bitów : 35,0 Mb/s
Szerokość : 1.920 pikseli
Wysokość : 1.080 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9

Tryb wyświetlania klatek : Stały
Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s
Standard : Component
ColorSpace : YUV
ChromaSubsampling : 4:2:0
BitDepth/String : 8 bitów
Rodzaj skanu : Z przeplotem
Kolejność skanu : Górne pole wpierw
bity/(piksele*ramki) : 0.675
Rozmiar strumienia : 23,7 MB (96%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2011-10-22 16:17:13
Znakowana data : UTC 2011-10-22 16:17:13

Audio
ID : 2
Format : PCM
Ustawienia formatu, bez endiana : Big
Ustawienia formatu, znak : Signed
ID kodeka : twos
Czas trwania : 5s 640ms
Rodzaj przepływności : Stała
Przepływność bitów : 1.536 Kb/s
Kanały : 2 kanały
Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz
BitDepth/String : 16 bitów
Rozmiar strumienia : 1,03 MB (4%)
Język : Angielski
Zdekodowana data : UTC 2011-10-22 16:17:13
Znakowana data : UTC 2011-10-22 16:17:13

Jakby mi ktoś napisał najlepsze ustawienia presetu dla tego materiału...byłoby super...:)

Cytuj:
Po 1 zaktualizuj Ediusa, to nic nie kosztuje. Po 2 co to za dysk ile ma rpm? jakie pliki obrabiasz i w jakim projekcie, jaka masz kartę graficzną(minimum 512BM)(doczytałem że to zintegrowana grafika, ustaw na sztywno w biosie max pamięci). Najnowsze sterowniki, wyłączenie crapu od producenta, kontrola nad antyvirusem(wyłączenie folderu z źródłami z pod jego kontroli).
Na moim lapku z I3 i dysku przez e-sata nie ma problemu z obróbką materiału. AVC mozna obrabiać w proxy mode, wiec nie spotkały mnie Twoje problemy i to mimo słabszego procesora.


Dysk 5400 obr 8Mb model TOSHIBA MK2046GSX 200gb
Grafa ATI Mobility Radeon HD 2600 256mb z turbo memory.

Mój procek T5550 zajmuje 251 miejsce w rankingu notebookcheck,a I3 380 65....no coment :\ :roll:

Z crapu mam tylko obsługę klawiszy funkcyjnych:)

Najnowsze sterowniki mam,co prawda modowane,ale są....

Spróbuje jeszcze importu projektów za radą rac-a...ale troszkę później bo mam chorego dzieciaczka...

I jescze jedno czekam na nowego kompa...
X6 1055t + OC 8gb Ram,Gt 430 1gb,Samsung F3 1 TB...jak przenieść na niego projekt?
Normalnie skopiować materiał,otworzyć projekt i gdyby się nie odnalazł pokazywać mu materiał-scieżke do materiału....(już tak robiłem)?

Czy jest szybszy sposób?

Robertnik gdybyś mógł napisać jakie ustawienia presetu dla takiego materiału jak wyżej.Nawet dla tego Phenoma x6 i dla laptopa będą takie same?

Wyjściowy miał być DVD,ale może być też BluRay...
Obsługa samego Ediusa nie jest trudna,najgorsze są poprawne ustawienia...:)


środa, 30 listopada 2011, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Obrazek

Thesergap napisał(a):
I jescze jedno czekam na nowego kompa...X6 1055t
Hmmm Twój wybór, nie skorzystasz z Quick Sync Video.
Jednak skoro już kupiłeś to byłbym wdzięczny za testy, takie jak w linku powyżej. Będzie czytelne porównanie.
Thesergap napisał(a):
Grafa ATI Mobility Radeon HD 2600 256mb z turbo memory.

A na stronie domowej pisze jak wół.
Cytuj:
Graphics Card
A graphics card supporting higher resolution than 1024x768 (32-bit), Direct3D 9.0c or later, and PixelShader Model 3.0 or later is required
For SD editing: 256 MB or larger required, 512 MB or larger recommended
For HD editing: 512 MB or larger required, 1 GB or larger recommended

Wiesz już skąd mogą wynikać Twoje problemy?

_________________
Obrazek


środa, 30 listopada 2011, 22:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2011, 23:58
Posty: 11
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
No i po kłopocie...
Nowy sprzęt nowe możliwości.
Teraz mam 2godzinki i 40 min i Edek nawet nie jąknie.
Praca na projekcie bez renderowania,przejścia i wszystkie podstawowe filtry z Edka również.
Martwi mnie tylko jeden mankament,mianowicie po nałożeniu filtru z New Blue Video Essentialle...na podglądzie mam czarne paseczki...znalazłęm podobny wątek na forum,ale bez rozwiązania.
Niby że za słaba grafika...tyle że na laptopie z Radkeim HD2600 256mb pamięci tego nie było?

Testy kompa jeszcze wrzucę na forum...


środa, 7 grudnia 2011, 13:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2011, 23:58
Posty: 11
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Tak jak obiecałem wynik:

Obrazek

CPU 6.22
Procek po OC z 2.8 do 3.5 ghz
Dla zainteresowanych temperatura w stresie 45*C IDE 33*C


wtorek, 13 grudnia 2011, 17:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 21 stycznia 2012, 14:24
Posty: 198
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Mam problem jak w temacie.Edius 6.06.Kiedy renderuję projekt w pewnym momencie wywala się.Gdy renderuję ponownie, wywala się idealnie w tym samym miejscu, ta sama klatka.Gdy wytnę fragment z tą klatką i zastąpię innym,wtedy renderuje cały projekt.
Dodam, że przy odtwarzaniu z projektu, gdy najedzie na tą klatkę, też się wywala.Na kilka filmów zdarzyło mi się to w dwóch ostatnich projektach.
Może ktoś pomoże? Z góry dziękuję.


sobota, 21 stycznia 2012, 14:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Podwieś ten klip z felerną klatką(np na multiupload).

_________________
Obrazek


sobota, 21 stycznia 2012, 14:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 6 listopada 2011, 23:58
Posty: 11
Post Re: pomocy edius przestaje działać windiws7,i7
Może to problem z plikiem,może bad sector na dysku uniemożliwia odczyt.
Odtwarzacz odtwarza Ci ten plik w tym momencie co Edius? Czy tez sie wywala?
Może przekopiuj ten plik w inne miejsce na dysku,inny dysk lub inna partycję...

Nakładałeś jakiś efekt lub filtr?


sobota, 21 stycznia 2012, 14:58
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL