Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 22:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Poszukuję jakiegoś pluginu lub podpowiedzi jak zrobić w filmie efekt taki który pokazuje na filmie dane takie jak na monitorku w kamerze. np. wyświetlanie daty, opcje rec, czas nagrania itp. Taki efekt został zastosowany np w tym filmie na samym początku (17 sek) >> http://vimeo.com/19179595 <<
Potrzebuję takie coś zrobić w pinnacle 14. Mam plugin Camera POV ale on niestety nie działa. Proszę o pomoc.


środa, 9 marca 2011, 02:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Tutaj kol. Montażysta Darek A. częstował kiedyś rameczką.
viewtopic.php?f=8&t=29047&hilit=ramka+rec
Pzdr.


środa, 9 marca 2011, 03:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Avantura napisał(a):
Tutaj kol. Montażysta Darek A. częstował kiedyś rameczką.
viewtopic.php?f=8&t=29047&hilit=ramka+rec
Pzdr.



Niestety temat jest na tyle stary że linki do załączników nie działają. A ja niestety nie mam AAE a w pinnaclu jak zacząłem robić taką ramkę to marnie to wychodziło. Proszę o pomoc. Mam plugin Camera POV ale on nie działa bo wyskakuje jakiś błąd z Microsoft Visual C++ Runtime Library.


środa, 9 marca 2011, 11:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Do takich prostych nakładek nie musi być AE. W Gimpie, albo jak jesteś majętny w Photoshopie tworzysz nową kompozycje 720x576, albo 1024x576(tu będziesz widział proporcje) z kanałem alpha.
Rysujesz co potrzebujesz. W tym konkretnym przypadku kropka przy "rec" na osobnej warstwie. Zapisujesz 2 png(albo coś innego z przezroczystością. Pierwszy bez kropki, drugi to sama kropka. Tą samą metodą można robić na prawdę skomplikowane nakładki. Trzeba korzystać z dodatkowych ścieźek w edytorze ;)

_________________
Obrazek


środa, 9 marca 2011, 12:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Obecnie dosłownie narysowałbym wszystko co potrzeba w Photoshopie, usunął warstwę tła i położył to na filmie kluczując w automacie kanał Alpha. Mrugający REC nie stanowi chyba problemu.
Jeśli komuś tego typu nakładka przyda się, zrobiłem coś w tym stylu (załącznik).


Załączniki:
info_area.rar [51.46 ]
Pobrane 347 razy

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
środa, 9 marca 2011, 21:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Montażysta Darek A. napisał(a):
Obecnie dosłownie narysowałbym wszystko co potrzeba w Photoshopie, usunął warstwę tła i położył to na filmie kluczując w automacie kanał Alpha. Mrugający REC nie stanowi chyba problemu.
Napisz dla jakiej rozdzielczości, a w wolnej chwili skrobnę coś "naprędce".



Moja rozdzielczość to 1280x720. Wstyd się przyznać ale nie jestem grafikiem i musiałbym się uczyć gimpa albo photoshopa. Co prawda w photoshopie usunąłem tło zapisałem w png ale niestety nie umie zrobić tak dokładnie tych ramek. Coś tam naskrobałem ale to wyszło totalne badziewie. Migająca kropka to łatwizna.


Takie coś bym chciał osiągnąć lub takie podobne jak na tym filmiku.

Obrazek


środa, 9 marca 2011, 22:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Już zrobiłem ten poprzedni i umieściłem wyżej.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 9 marca 2011, 22:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Dzięki Darek. O to mi właśnie chodziło. Resztę tj. kropka i datę już w programie edytorskim się wstawi i problem rozwiązany. :wink:


środa, 9 marca 2011, 23:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Zastosuj też jakiś anti flicker, aby obrys tej grafiki nie drgał międzyliniowo, zwłaszcza przy zmianie rozdzielczości.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 10 marca 2011, 00:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
a może coś takiego?
http://videohive.net/item/photographer-/116977

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 10 marca 2011, 22:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Dla potomności wstawię:
http://www.maciey.pl/data/RET110.mov
http://www.maciey.pl/data/RET111.mov
http://www.maciey.pl/data/RET112.mov

Choc tak jak poprzednicy stwierdzili, nie ma takiej radochy jak zrobienie tego samemu, z powiedzmy pasujacym timecodem, odpowiednia CC, jakas warstwa linii zakłucajacych....


P.S. Osobiescie, ostatnio po obejrzeniu: http://www.vimeo.com/20871186 stwierdzilem ze najlepiej zamiast uzywac efektu nagrac cos tak jak ma byc ;) 8mm rzadzi!


niedziela, 13 marca 2011, 17:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Maciejooo napisał(a):
...nie ma takiej radochy jak zrobienie tego samemu...

Dzięki temu zrobimy sobie to w systemie PAL oraz w 16:9.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 13 marca 2011, 20:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 24 czerwca 2012, 00:41
Posty: 2
Post Re: Efekt w filmie wyświetlający dane jak na monitorku w kamerze
Cześć wszystkim, znalazłam taki gotowy oryginalny efekt o którym mówicie w Pinnacle Studio HD Ultimate Collection. Jest to czwerwona ramka z kropką odzwierciedlająca widok, który mamy kręcąc film czy robiąc zdjęcie.

Niestety nie pamiętam dokładnej nazwy, użyłam go raz na próbę i stwierdziłam, że wykorzysam w filmiku później.

Nie mogę go już znaleźć nie wiem gdzie był i pod jaką kategorioą, czy w przejściach, czy montażu czy nakładek..? Wiecie coś ? Będę wdzięczna za pomoc :)


niedziela, 24 czerwca 2012, 14:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL