Teraz jest wtorek, 19 marca 2019, 02:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Problem z obrazem przy przenikaniu 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2011, 18:26
Posty: 6
Post Problem z obrazem przy przenikaniu
Witam,
podczas sklejania fragmentów spotu z pomocą przenikania (cross) obraz znajdujący się w obszarze efektu ulega brzydkiemu zabarwieniu na kolor zielony i zapaćkany kolorowymi pikselami (Premiere Elements). Dzieje się tak nie we wszystkich miejscach zlepiania. Sprawdziła, że inne grupy efektów (poza przenikaniem we wszystkich rodzajach) działają poprawnie, na poprawę obrazu nie ma wpływu przycinanie fragmentów video ani zmiana czasu trwania efektu.
Co to może być? Co mogę na to poradzić?
Dodam, że pracuję na materiale wysokiej jakości, z profesjonalnej kamery, montuję na nienajgorszym sprzęcie, a spot trwa 10 min, wiec to chyba nie jest problem equipmentu.
Jeśli tego nie rozwikłam pozostanie mi tylko dip-to-black, albo nie daj Panie Boże jakieś inne wynalazki, bardzo mi zależy.
załączam 3 screeny:
http://i1137.photobucket.com/albums/n50 ... 1301417197
z góry dziękuję za odpowiedź
S.


wtorek, 29 marca 2011, 18:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
Mi to wygląda na problem ze sterownikiem karty graficznej.
Czy na próbkach wyeksportowanych widać to tak samo?


wtorek, 29 marca 2011, 19:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2011, 18:26
Posty: 6
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
niestety tak...


wtorek, 29 marca 2011, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1269
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
skoro tylko efekt przejścia jest "popsuty" to może zwykłe przenikanie zadziała poprawnie?


środa, 30 marca 2011, 00:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
a nie ma w systemie jakiegos zestawu kodekow przejmujacego rendering ? jak wyglada ten material z zabawa z przezroczystoscia albo jakimis pipami w ruchu ? tylko cross jest zwalony ?


środa, 30 marca 2011, 00:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2011, 18:26
Posty: 6
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
"zwykłe przenikanie"? ja myślałam, że to jest właśnie zwykłe, znaczy się jakie jest zwykłe, bo ze mnie kiepska specjalistka w tych sprawach.

Jeśli jest inny sposób na uzyskanie tego samego efektu w inny sposób to bardzo chętnie się dowiem.
Ja przepraszam ale tak właśnie cuchnie moja amatorszczyzna...


Wszystkie efekty z grupy dissolve są skopane, pozostałe efekty działają bez zarzutu.
Najdziwniejsze jest to, że nie przy każdym łączeniu klatek, na oko oceniłabym, że tak się dzieje w przypadku 70% połączeń.

Jeszcze spróbuję na innym sprzęcie z końcem tygodnia, moze rzeczywiście karta graficzna szwankuje...

dziękuję za zainteresowanie..


środa, 30 marca 2011, 14:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1269
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
zwykłe przenikanie regulujesz opacity mając jeden klip nad drugim

http://help.adobe.com/en_US/PremiereEle ... -7da1.html

http://help.adobe.com/en_US/PremiereEle ... EF668.html

w helpie siedzi wszystko o elementarnych zasadach edycji


środa, 30 marca 2011, 15:19
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2011, 18:26
Posty: 6
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
jasne, a ja jak każda baba nie zwykłam czytać instrukcji i tak to jest.


środa, 30 marca 2011, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1269
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
zdaje się jednak, że ten problem jest szerszy i dotyczy także osób transseksualnych:)


środa, 30 marca 2011, 19:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2011, 18:26
Posty: 6
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
niestety karta graficzna nie miała tu nic do rzeczy.
przenikanie działa super, ale to nadal nie rozwiązało mi problemu z efektami...
gdyby ktoś na coś wpadł to będę wdzięczna.
pozdrawiam i dziękuję


poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 11:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
KODEKI !!! Są zainstalowane w systemie jakieś pakiety kodeków?Jeśli tak spróbuj odinstalować.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 22:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 29 marca 2011, 18:26
Posty: 6
Post Re: Problem z obrazem przy przenikaniu
Zazwyczaj instaluję sobie świeże kodeki dołączane do subedita,
zdaje się, że tam jest wszystko co potrzeba.
Jak odinstaluje to jak ja biedna sobie Hausa na wieczór pooglądam, heh..

Ale dodam jeszcze jedno: przy spotach do 4 minut, które robiłam jak dotąd na tych samych warunkach nie ma tego problemu, a crossów jest tam na potęgę, no np. tutaj: http://wspomnieniazszuflady.blogspot.co ... kilka.html
jedyne co tym razem było inaczej to film jest dłuższy jakieś 4 razy i pracowałam na plikach .m2t, może to przez te cholery?
Pierwszy raz miałam do takich dostęp.


wtorek, 5 kwietnia 2011, 02:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL