Teraz jest wtorek, 25 czerwca 2019, 08:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 After effects brak dźwięku 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post After effects brak dźwięku
Witam, mam taki problem. Nie wiem czy cos nacisnąłem, bo długo nie małm komputera z powodu remontu. Dzisiaj odpaliłem AE, wrzuciłem filimik i podczas przesuwania paska na timeline nie mam dźwięku. Wcześnij amietam, że go miałem. Jak to przywrócić? Wiem, że trzymając ctrl moge przeglądać z dżwiękiem bądź też naciskając ram preview, ale wtedy ładuje się zawsze od początku.Wolałbym jednak, aby było tak jak wcześniej. Jak zrobic, aby był dźwięk na podglądzie przy przesuwaniu? Opcja audio jest włączona


czwartek, 31 marca 2011, 17:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 września 2009, 00:11
Posty: 6
Lokalizacja: Lublin
Post Re: After effects brak dźwięku
Z tego co wiem to dźwięk przy poruszaniu się po timeline był w Premiere, w AE możesz sobie odsłuchać ścieżkę od wybranego momentu wciskając 0 na klawiaturze numerycznej.


piątek, 1 kwietnia 2011, 10:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: After effects brak dźwięku
Też mi się wydaje, że nie ma takiej opcji w AE. Jedyny sposób to ctrl albo ram preview.

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


piątek, 1 kwietnia 2011, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: After effects brak dźwięku
Ok. Powedzcie mi jak mam włączyć dźwięk w Premiere przy przeglądaniu... Nic nie zmieniałem a nie mam go przy przesuwaniu suwaka. Nawet jak nacisnę spację. Nawet podgląd obrazu jest popsuty, gdyż nie odtwarza się płynnie tylko obraz przeskakuje (pokazuje się podwójnie ostatni moment, tak jakbym cofał trochę odtwarzanie)


sobota, 2 kwietnia 2011, 15:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 września 2009, 00:11
Posty: 6
Lokalizacja: Lublin
Post Re: After effects brak dźwięku
W Premiere opcja ta powinna być włączona domyślnie. Jeżeli nie jest:

Edit -> Preferences -> Audio - > Play audio while scrubbing.

Dziękuje:)


sobota, 2 kwietnia 2011, 20:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: After effects brak dźwięku
Pomóżcie mi Panowie. Nie wiem co jest grane. Mam tak kolego włączone. Przed chwila przeinstalowałem cały pakiet i nic to mi nie dało. Przedstawiam to co sie dzieje. Premiere- krótkie filmy jakie wrzucam odtwarza normalnie z dźwiękiem. Wrzucam długi film pełnometrażowy- dźwięku nie ma. Co teraz zobaczyłem przy podglądzie. Zacina się tak jaksię zacinało, ale importując do progamu materiał długi i krótki, premiere ma na dole taki pasek pracy conforming i postęp pracy (dotyczy to tego długiego materialu- wskazuje na to ścieżka dostępu) W czasie tego ładowania obojętnie co wrzucę na timeline działa płynnie Oo. Po zakończeniu tego procesu znów przestaje chodzić płynnie! Przy tym pasku w prawym dolnym rogu mam czerwony krzyżyk mam tam nastepujący komunikat:
(zamieszczam screena) Prosze o pomoc.

Natomiast w After Effects wrzucajac np. ten sam materiał, tojet on automatycznie ucinany do kilkunastu sekund. Materiał źródłwy ma okolo 20 miut.


Załączniki:
problem.jpg
problem.jpg [ 346.44 | Przeglądane 510 razy ]
niedziela, 3 kwietnia 2011, 00:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: After effects brak dźwięku
Moja rada: wrzuć na timeline coś normalnego pod względem formatu. Mam tu na myśli jakieś DV, HDV czy AVC, bo uważam, że przyczyną jest format tych Twoich filmów: "DVDscr.AC3.XviD"? :roll: Premiere nie służy do montowania wszystkiego ze wszystkim, to poważny program trzymający się standardów emisyjnych.


niedziela, 3 kwietnia 2011, 16:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: After effects brak dźwięku
Wrzucę teledysk w formacie avi na timeline to strasznie trzęsie podczas odtwarzania- brak płynnego podglądu. Próbowałem na 3 krótkich klipach avi. Ogldając je normalnie w bestplayerze- działaja poprawnie. Jak zrenderuje to chodzi płynnie, jednak przy takim prosty elemencie rendering nie powinien być wymagany. Przecz to zresztą oprzedniemu przykładowi. Na timeline wrzucony jest filmik z gry w formacie avi. CHodziłon płynnie w momencie gdy w plikach sekwencji miałem jakiś długi film-wlaśnie ten z tym dziwnym rozszerzeniem. Jakby praca nad nim przez program spowodowała to, że mogę płynnie odtwarzać filmy. Bez tego dodatkowego zadania filmy nie sa płynnie odtwarzane w podglądzie. Wcześniej wszystko działalo normalnie. Tymbardziej, że w innym programie np. w vegasie te same pliki działają poprawnie. Mpeg z kamery chodzi płynnie w podglądzie.


niedziela, 3 kwietnia 2011, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: After effects brak dźwięku
Nie, nie, nie. Ja swoje a Ty swoje. :roll:
Proponuję zatem korzystać z Vegasa lub nawet Pinnacle, bo widzę, że chcesz zacząć o d...y strony. Innymi słowy próbujesz najpierw montować, a potem nauczyć się co do czego. Tak dobrych wyników nie będzie.
moloch napisał(a):
Wrzucę teledysk w formacie avi na timeline to strasznie trzęsie podczas odtwarzania- brak płynnego podglądu. Próbowałem na 3 krótkich klipach avi. Ogldając je normalnie w bestplayerze- działaja poprawnie.

Oczywiście, bo pliki które wrzucasz są skompresowane do optymalnego odtwarzania. Czyli formatu końcowego, nie montażu. Są to prawdopodobnie DivX, XviD czy jeszcze coś innego.
moloch napisał(a):
Jak zrenderuje to chodzi płynnie, jednak przy takim prosty elemencie rendering nie powinien być wymagany.

No właśnie nie. Sekwencja (tu wychodzi to, co pisałem na wstępie) to jakby pusty film, do którego wrzucasz kolejne ujęcia, montujesz je. Sekwencja ma swoje konkretne ustawienia.
Wyobraź sobie teraz, że sekwencją jest standardowy segregator na dokumenty wielkości A4. Chcesz wpiąć do niego plakat ze ściany wielkości A2. Aby to zrobić masz kilka opcji: pociąć plakat (niestety strata), poskładać go (na dłuższą metę każde rozkładanie to też z czasem strata), lub po prostu przedziurkować i wpiąć bez składania (wystaje i zupełnie nie spełni swojego zadania, nie ochroni plakatu przed pognieceniem).
Coś takiego właśnie dzieje się z Twoimi filmami, są składane. Dlatego od razu po wrzuceniu na timeline podgląd klatkuje - film avi (np. DivX) jest przerabiany w locie w trakcie odtwarzania na format sekwencji. Sekwencja HDV służy do montowania klipów HDV, DV do plików DV i tak dalej. Założę się, że nie masz sekwencji XviD czy DivX. :wink:
Wiesz, wydaje mi się, że czas na sporą dawkę wiedzy teoretycznej u Ciebie, jednak dlaczego to ja mam Ci pisać elaborat? Inni mogą kupować książki, przeszukiwać internet, przetłumaczyć sobie help'a. Może Ty też spróbuj? Może nie będziesz zadawał już elementarnych pytań.

PS. AVI to jednocześnie wszystko i nic, więc w tej chwili nawet nie wiesz tak naprawdę co masz za pliki.


niedziela, 3 kwietnia 2011, 23:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: After effects brak dźwięku
moloch napisał(a):
Bez tego dodatkowego zadania filmy nie sa płynnie odtwarzane w podglądzie. Wcześniej wszystko działalo normalnie.


Czyli jednak jest coś nie tak skoro wcześniej normalny miałem podgląd. Tymbardziej, że ten sam plik w dwóch róznych warunkach wyświetlany jest w różny sposób, o czym pisałem. Internet przeszukuję każdego dnia i książki również czytam ;)


poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 16:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL