Teraz jest piątek, 14 grudnia 2018, 07:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Piszę do Was Drodzy Forumowicze, ponieważ wiem, że mój problem nie jest odosobniony. Ciekawy jestem jak Wy rozwiązaliście ten problem. Osoby, które spotkały się z poniższym problemem i znają rozwiązanie – bardzo proszę o pomoc.
Pracuję na Edku 5.51. Materiał natywny mam z kamer Sony PMW EX1. Pracuję na plikach mpg2,1920x1080i. Obraz HD i DVD przeliczam Pro Coderem 3. Podczas robienia projektu wszystko pracuje bez zarzutu. Nic się nie zawiesza, nie wyłącza - słowem można by pomyśleć, że wszystko jest prawidłowo. A jednak tak nie jest.

Kiedy kończę pracę nad projektem filmowym, projekt ma około 18 MB. Trwa około 3h. Dzielę taki materiał ma 3 części za pomocą markerów i przeliczam każdą z 3 części do DVD. Bitrate 8600-9000 Mb/s. Z przeliczaniem DVD nie ma nigdy żadnych problemów.
Problemy pojawiają się przy przeliczaniu tego samego projektu do HD. Po podzieleniu 3h projektu na 2 części po 1,5h każda - przeliczam materiał do HD. Bitrate od 18300 do 24000 Mb/s.

Tutaj pojawia się mój problem.
Podczas przeliczania materiału do HD - Edius i Pro Coder nagle się wyłączają i same się zamykają nie kończąc przeliczania. Dzieje się to w różnych momentach tego samego projektu - raz po 10% po 0,5 godzinie, innym razem po 30%, a jeszcze innym razem po 90% po 5 godzinach przeliczania. Robiłem 6 prób i zawsze Edek i Pro Coder się wywaliły za każdym razem w innym momencie projektu. Odbywa się to niezależnie od bitrate i niezależnie od innych parametrów przeliczania. W projekcie używam plików muzycznych w WAV, zdjęć w BMP, pliki stabilizowane są programem Mercalli, używam wyostrzenia + 15. Poza tym stosuję zwyczajne cięcia, przenikania - nic szczególnego. Nie stosuję animacji.

Myślę ( ale mogę się mylić ), że problem tkwi w projekcie Ediusa, ponieważ tydzień temu ten sam sprzęt przeliczył inny projekt do HD bez zarzutów za pierwszym razem. Projekty są bardzo podobne, tak samo są montowane, użyte są WAV, BMP itp. Używałem tych samych efektów i przejść. Chciałem zobaczyć czym się różnią oba pliki, ale nie mają istotnych różnic.
Przeinstalowanie Ediusa i Pro Codera nie pomogło.
Powtórzę, że DVD robi się bez problemów, a pliki przeliczane do HD wysypują się w różnych momentach,więc trudno mi stwierdzić co jest przyczyną.

Bardzo proszę - jeśli ktoś ma jakieś sugestie lub zna rozwiązanie tego problemu – o pomoc.
Obiecuję, że jak rozwiążemy problem podam wszystkim dokładne rozwiązanie.
Pozdrawiam


wtorek, 26 kwietnia 2011, 09:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
A którą masz wersję ProCodera ?
Używam wersji - 3.05.91 Żadnych problemów ... :mrgreen:

-----------------------------------------
http://www.vimeo.com/9330331?ab
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 120GB Vertex 2/ 240 Gb OCZ RevoDrive / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS5 Production Premium / Edius 6.02 / PMW-EX1R/ XF300 / HS700
.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


wtorek, 26 kwietnia 2011, 10:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
ProCodera mam 3.05 ( dokładniej sprawdzę po południu ) pobranego ok.2m-cy temu ze strony Canopusa.

Najdziwniejsze w moim problemie jest to ze jedne pliki są przeliczane a inne nie. Wyłączanie się Edka i ProCodera następuje za każdym razem w innym miejscu projektu. Nie ma reguły. Dzieje się to wręcz losowo. Żadnej reguły, a przynajmniej jeszcze jej nie poznałem.


wtorek, 26 kwietnia 2011, 11:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Odważę się stwierdzić, że reguła jest, ale jej nie dostrzegasz:
- zazwyczaj jest tak, że w obawie przed zawieszeniem nie dotykamy myszki bojąc się o to, aby nic nie zakłóciło trwającego procesu, a tu akurat jest błąd.
Wiele niezależnych od nas aplikacji startuje właśnie podczas "naszego odpoczynku" dokładnie wtedy, gdy od pewnego czasu nie ruszamy myszką, bądź systematycznie w zdefiniowany wcześniej niekiedy przez sam system czasie.
Kolejno mogą startować próby uruchomienia wygaszacza, jakieś skanery antywirusowe, optymalizatory systemowe i Bóg wie co jeszcze, a że zasoby naszego komputera wykorzystywane są podczas kompresji do granic możliwości, takie niepozorne startujące w tle coś przeładuje nam pojemność pamięci, procesora itp, co właśnie objawia się takim niezapowiedzianym zniknięciem aplikacji z ekranu.
Z doświadczenia wiem, a przypadków w swojej pracy miałem naprawdę wiele, że warto zainwestować w znacznie mocniejszy zasilacz, który balansując na granicy swojej mocy także może wpłynąć na wahnięcie zasilaniem, co także objawia się podobnie.
Doraźnie co można zrobić:
Podczas procesu konwersji naciśnij Alt+Ctrl+Delete i w procesach klikając we właściwości kompresora zwiększ priorytet na zdecydowanie wyższy, niż domyślny, proces nie będzie tak podatny na działanie obcych narzędzi w systemie.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 26 kwietnia 2011, 17:27
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Dzięki Montażysto Darku za cenne uwagi. Myślałem o tym o czym napisałeś i dlatego powyłączałem np.skanowanie antywirusowe i inne. Nie pomyślałem jednak zupełnie o zwiększeniu priorytetu. To ma sens i może być to.
Jest późna noc i zaraz zapuszczę projekt i zrobię jak napisałeś. Rano będę wiedział czy to było to. Zasilanie natomiast jest pewne bo mam aż 1000W Chiwteca a pobór mam rzędu 300-400W więc spoko. Chłodzenie także jest pewne.
Bardzo dziękuję Ci za pomoc. Napiszę jutro czy Twój pomysł zadziałał.
Pozdrawiam


środa, 27 kwietnia 2011, 01:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Po kolejnej próbie przeliczania, edius się wysypał na 98% przeliczania. To pech.
Jednak tym razem pojawił się w alertach systemu Windows XP taki oto komunikat:

"Aplikacja powodująca błąd edius.exe wersja 5.50.0.1, moduł powodujący błąd arteffectedius.dll wersja 1.0.0.0
adres błędu 0x00009460"

Czy ktoś z Szacownych Forumowiczów wie jak się go szybko pozbyć ?
1.Czy instalować Edka 5 od poczatku od wersji 5.0 do 5.51 czy wystarczy nadpisanie wersji 5.51 ?
2.A może jest inne rozwiązanie np. podmiana biblioteki arteffectedius.dll ?


środa, 27 kwietnia 2011, 07:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Ciekawe...
Sądząc po nazwie biblioteki jest to plik odpowiedzialny za efekty, wygląda to tak, jak gdyby program nie do końca sobie radził z kompresją fragmentu projektu, w którym ów efekt występuje.
Szkoda, że kompresja zajmuje tak długo co jest bardzo dyskomfortowe aby przeprowadzać próby, ale spytam:
- czy jeśli przed rozpoczęciem kompresji zrenderujesz swój projekt, to dzieje się tak samo, czy próbowałeś tak zrobić?
- czy ProCoder odpalony samodzielnie radzi sobie z kompresją wyeksportowanego wcześniej pliku z Ediusa?

Jeśli Cię to zainteresuje, choć takich porad zawsze staram się wystrzegać, to w nowej wersji Ediusa nie ma już ProCodera, z którym miałem do czynienia od początku jego istnienia integrując go z Premiere na jakim pracowałem. Uważałem uparcie, że nie ma lepszego kompresora dającego taką wygodę pracy i jakość wynikową, do czasu, kiedy w nowej wersji Ediusa (obecnie pracuję na Edku) jest zupełnie inny kompresor potrafiący w sposób perfekcyjny dobrać wszystkie ustawienia bitrate itp, aby dowolnej długości projekt wypełnił optymalnie nasz krążek dając jednocześnie nieporównywalną jakość, a najciekawsze jest to, że na wciąż tym samym komputerze czas kompresji trwający dwukrotnie dłużej niż sam film, trwa teraz znacznie krócej niż czas trwania kompresowanego filmu.
Nawet, gdy pracowałem jeszcze z ProCoderem zawsze wolałem wyeksportować z projektu wszystko do pliku i dokonywać kompresji samodzielnie uruchomionym ProCoderem już po za programem edycyjnym, gdzieś kiedyś opisywałem nawet na przykładach prowadzonych testów, że nie wiedzieć czemu dawało to lepszą jakość, jak i dawało lepszą stabilność pracy systemu. Właśnie w nawiązaniu do tego co napisałem na początku, potrafiły pojawiać się zgrzyty podczas kompresji fragmentów projektu, w którym występowały zmyślne filtry, efekty itp.
Nie wiem z jakiego kompresora korzysta obecna wersja Ediusa, z którym integruje się całkowicie, ale jeśli jest taka możliwość, aby dołożyć go do swoich narzędzi, to polecam z całego serca.
Szukałem też biblioteki arteffectedius.dll u siebie i nie ma takiego pliku.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 27 kwietnia 2011, 15:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Ale numer.
Widzę, że idziemy tym samym torem myślowym z Montażystą Darkiem. Otóż właśnie dziś rano postanowiłem zrenderować cały projekt i zapuściłem go przed pracą. Jak wrócę o 15.00 zobaczę jak pójdzie wówczas przeliczanie ostateczne.
Natomiast drugiej propozycji nie sprawdzałem i nie robiłem nigdy. Zapytam więc czy dobrze myślę o kolejności działania. Zaznaczam sobie projekt, daję mu ProCoderem "Eksport to file", a po skończeniu odpalam Pro Codera bez Edka i przeliczam na gotowo.

Dziś w nocy znów będę próbował.Mam wrażenie że jesteśmy coraz bliżej rozwiązania. Pozdrawiam, dziękując za pomoc - proszę o dalsze cenne uwagi.


czwartek, 28 kwietnia 2011, 09:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Ciacho napisał(a):
...Zaznaczam sobie projekt, daję mu ProCoderem "Eksport to file...

NIE - DLACZEGO PROCODEREM?
Czy nie ma w programie eksportu do pliku nie wykorzystującego ProCoder?
Nie znam tej wersji Ediusa, ale w Premiere, choć miałem zintegrowany z nim ProCoder eksport do pliku odbywał się po za ProCoderem wprost z programu.
Mały sens jest takiego działania, skro i tak kompresor, który nam wyskakuje uruchamiamy.
Z tym rozwiązaniem, którego jesteśmy bliscy nie do końca jest to tak, jak by się chciało..
... prawidłowo nie ma prawa nam znikać program, bo jest to jak najbardziej prawidłowa metoda postępowania, więc szukamy obejścia, które niestety nie jest rozwiązaniem :(

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 28 kwietnia 2011, 15:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 4 lutego 2009, 15:23
Posty: 47
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Panie i Panowie ! Sukces !
Po całej nocy prób mam rozwiązanie problemu.Okazuje się, że za błędy Ediusa odpowiada w moim przypadku ProCoder 3.05 a dokładnie jego dwie najnowsze wersje.
Otóż okazuje się, że zabójcze dla projektu w Ediusie jest połączenie:
Edius 5.51 + ProCoder 3.05 + filtry + efekty Vitascene + Mercali.
Za każdym razem przeliczany projekt wywalał się.

1.Tymczasem zdenerwowany odinstalowałem ProCodera, nie zmieniałem projektu nawet w 1% i kazałem Ediusowi przeliczyć projekt swoimi codekami. Od razu projekt przeliczył się poprawnie. Jakość perfekcyjna, żadnych zacięć.

2.Zrobiłem kolejną próbę, zadałem ten sam projekt ale z bitrate 35000 (tyle daje max.moja kamera) dołożyłem klipom po kilka filtrów, przejść Vitascene, Mercalli. Niektóre klipy miały nawet po 5-6 filtrów Vitascene na raz.
Bardzo się zdziwiłem kiedy projekt przeliczył się znowu pięknie i poprawnie.

3. W kolejnej próbie zainstalowałem starą wersję ProCodera. Plik przeliczył się również poprawnie.Już myślałem, że ProCoder zostawię ale jednak po instalowaniu kolejnych aktualizacji okazało się że dwie ostatnie wersje
za każdą próbą wysypują projekt.
Od dziś ProCoder którego wszyscy wysławiali pod niebiosy zostaje tylko na płycie instalacyjnej i zapominam o nim. Dodam, że plik z Ediusa ma super jakość - odważę się stwierdzić, że lepszą niż ta z ProCodera.
Polecam więc w wolnym czasie eksperymentować z kodekami, bo ma to sens.
Dziękuję wszystkim za pomoc, a w szczególności Montażyście Darkowi, który naprowadził mnie na cel. Dzięki wielkie. Pozdrawiam


piątek, 29 kwietnia 2011, 13:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 23:33
Posty: 5
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Witam, chciałem odświeżyć wątek, mam problem z edkiem 3 i procoderem canopusa jest to stara wersja bodajże procoder express. Mianowicie gdy chcę przeliczyć zmontowany materiał do HD używając kupionego w pakiecie procodera, edius się wyłącza. Kilka lat nic nie robiłem, ale przyszedł moment kiedy chciałem coś zmontować , zainstalowałem wszystko na nowym kompie, montaż poszedł bez problemów, aż tu benc, na sam koniec. Przeczytałem wątek szukałem na necie innego procodera ale nic nie znalazłem. W czym może być problem? Na starym kompie wszystko hulało, czy wina może leżeć w procoderze, czy gdzieś mogę pobrać nowy darmowy lub rozwiązać to w inny sposób? Nie mam żadnych przejść animacji itp. w filmie.


czwartek, 12 listopada 2015, 23:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
nie widząc systemu to można tylko gdybać ale... procoder jest optymalizowany w kodzie maszynowym i mu nie pasują niestandardowe ustawienia procesora, czyli wszystkie turba, o/c (szczególnie) itp.
sprawdź/ustaw nominalne ustawienia w biosie dla procesora i ramu, włącz v-sync w sterowniku karty graficznej dla trybu 30 i 60hz jeśli masz inną częstotliwość odświeżania to zmień na jedną z tych dwóch
wyłącz wszystkie power savingi i sterowanie częstotliwością cpu w zależności od temperatury czy idlea, ma być ustawiony "na sztywno"


piątek, 13 listopada 2015, 00:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 23:33
Posty: 5
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
ok, po robocie spróbuje bo nie wiem o czym mowa i pewnie zajmie dłuższą chwilę, mam nadzieje że pomoże, dzięki dam znać


piątek, 13 listopada 2015, 09:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
na 99% nie ale nie ma innej drogi, chyba ze xp mode albo vmware i maszyna wirtualna, musisz po kolei sprawdzac


piątek, 13 listopada 2015, 09:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 12 listopada 2015, 23:33
Posty: 5
Post Re: Edius 5.51+ProCoder3 - wyłącza się sam
Degenerado napisał(a):
nie widząc systemu to można tylko gdybać ale... procoder jest optymalizowany w kodzie maszynowym i mu nie pasują niestandardowe ustawienia procesora, czyli wszystkie turba, o/c (szczególnie) itp.
sprawdź/ustaw nominalne ustawienia w biosie dla procesora i ramu, włącz v-sync w sterowniku karty graficznej dla trybu 30 i 60hz jeśli masz inną częstotliwość odświeżania to zmień na jedną z tych dwóch
wyłącz wszystkie power savingi i sterowanie częstotliwością cpu w zależności od temperatury czy idlea, ma być ustawiony "na sztywno"



Wszystko mam ustawione jak powinno być, niestety dalej edius przestaje działać w momencie uruchomienia procodera, spróbuje teraz przez XP mode, mam jednak pytanie czy to jest bezpieczne? Mam gotowy zmontowany spory materiał i nie chciałbym go utracić. 2 pytanie czy będę mógł odpalić przez XP mode gotowy projekt do konwersji bez utraty danych?


poniedziałek, 16 listopada 2015, 19:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL