Teraz jest czwartek, 13 grudnia 2018, 13:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Intel quick sync 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 stycznia 2007, 21:04
Posty: 6
Post Intel quick sync
Witam kolegów forumowiczów.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
W programach Adobe Premiere cs5.5 jak i w Premiere elements 10 podczas kończenia renderowania pliku przy 99% w kodeku Intel media sdk encode (quick sync intela) pojawia się okienko Error compiling movie.Unknown error.
W Premiere elements dopóki nie nie zamknę tego okienka to w katalogu docelowym plik wyrenderowany jest,ale jak zamykam to okienko z informacją o błędzie to plik znika z katalogu.Kopiuję plik przed zamknięciem okna do innego katalogu i to jakby rozwiązuje problem ale to mnie trochę denerwuje.
W Premiere CS 5.5 tez wyskakuje ten komunikat ale tu można zamknąć okienko i plik wyrenderowany pozostaje w katalogu.
Co ciekawe jak w ustawieniach kodeka qsv wyłączę dźwięk to render wykonuje się prawidłowo.
Próbowałem już zmieniac sterowniki audio , dysku Intel Rapid Storage,wyłączać indeksowanie dysku (gdzieś znalazłem takie informacje ale to nic nie daje,może koledzy mieli ten problem i pomogą?.
Mój komp to:
Płyta Asus P8Z68-V pro/gen3
Procesor i7 2600k
Ram 16GB 4x4 Corsair C9/1600
Odzielne dyski na system Raid0 320GB 1GB samsung na pliki źródłowe 500GB wd na rendering i 250GB na cache Premiera.
Karta graficzna zintegrowana na płycie (Hd 3000 w procesorze).Bez zewnętrznej narazie.
Czasy renderowania pliku 1h 30min w qsv to 30 minut.
Tylko procesor ten sam plik to już 1h 30min renderowania więc różnica znacząca do qsv.
Niby da się pracować ale lubię mieć wszystko perfekcyjnie bez zbędnych komunikatów.
Jeszcze raz proszę o pomoc.
Jeśli można Szanownych Kolegow Degenerado, Pana Bogusława , Robertnik prosić o poradę i oczywiście innych forumowiczów to z góry dziękuję.
Pozdrawiam.


piątek, 11 listopada 2011, 13:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: Intel quick sync
Zostałem imiennie wywołany do tablicy, jednak z Premierem wogóle nie mam doświadczenia. Niestety nie pomogę.

_________________
Obrazek


piątek, 11 listopada 2011, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Intel quick sync
123krzys napisał(a):
Co ciekawe jak w ustawieniach kodeka qsv wyłączę dźwięk to render wykonuje się prawidłowo.
.


Te wszystkie testy to na jednym projekcie ? Może w dźwięku masz jakiegoś babola i się wykłada ?
A jeśli sam dźwięk, to też się wywala ?
Spróbuj na innym projekcie. Z jakiegoś powodu nie może zakończyć pliku


piątek, 11 listopada 2011, 17:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 stycznia 2007, 21:04
Posty: 6
Post Re: Intel quick sync
Dziękuję kolegom za zainteresowanie.
Koledze Robertnikowi też ,może kiedyś w innych edytorach poproszę o pomoc.Dzięki.
Samego pliku audio bez video wogóle nie renderuje.
Zmieniłem komputer na nowy jak wcześniej opisałem i na razie robię testy,
aha nie dodałem,że są to pliki avchd z kamery Panasonic sd60.Pliki raczej są w porządku. Zaraz zrobie kolejny test z innymi plikami.Projekt też zmieniam na kolejny o innej nazwie.Zapomiałem dodać,że system to win 7 64.
Czysty system sterowniki i dwa programy Premiere CS5.5 i Premiere Elements.
Teraz potestuję i zaraz odpiszę.


piątek, 11 listopada 2011, 20:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Intel quick sync
Sprawdz jeszcze przeliczenie samego bdzwieku przed eksportem


piątek, 11 listopada 2011, 23:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 stycznia 2007, 21:04
Posty: 6
Post Re: Intel quick sync
W innych formatach h264 mpeg2 bluray nie ma problemu.
Wyłaczając video a tylko samo audio nie renderuje wogóle.
I co dziwne jeśli plik ma do 2min 30 sek to ten błąd nie występuje tylko powyżej 2 i pół minuty.
Brak mi pomysłów.


sobota, 12 listopada 2011, 00:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 stycznia 2007, 21:04
Posty: 6
Post Re: Intel quick sync
Po wielu testach doszedłem do wniosku,że szkoda czasu na dociekanie problemu.
Po pierwsze to plik tworzony jest jako progresywny brak możliwości utworzenia pliku z przeplotem. plik taki Użyty w Encore CS5 musi być ponownie transkodowany (strata czasu i jakości).
Chyba,że ktoś potrzebuje na plik umieszczany w internecie to tam chyba stosuje się bez przeplotu.
Bardziej komfortowym rozwiązaniem na tą chwilę jest Edius który znakomicie wykorzystuje wsparcie sprzętowe Intela QSV.
Robi to bardzo szybko nie będę się tu rozpisywał bo było to już opisywane przez kolegów.
Kolejnym softem korzystającym ze wsparcia QSV jest Corel Video Studio Pro x4, ale z sp1, do zastosowań domowych bardzo dobry.

Cyberlink PowerDirector 10 kolejny ( chyba z gorszym kodekiem ale za mało testów zrobiłem może trzeba by pobawić się z ustawienimi.

Sony Vegas Pro 11 i jego skromniejszy Vegas Movie Studio Hd Platinium na razie nie wykorzystują QSV tylko wsparcie zewnetrznych kart graficznych.

Avid Studio w trakcie testów.
Jesli macie pytania lub chcielibyście żebym zrobił jakieś testy to w miarę możliwości podzielę się z Wami swoją skromną wiedzą.
Pozdrawiam.
Krzysztof.


niedziela, 13 listopada 2011, 16:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL